Winnares YLBA Sarah van Buren in Leidsch Dagblad

Winnares YLBA Sarah van Buren in Leidsch Dagblad

INTERVIEW: Winnaar van prijs voor ambitieuze jonge vrouwen

Sarah van Buren: ’Ik word directeur van Greenpeace’

De winnaar van de ’Young Lady Business Academy (YLBA) 5.0 en 6.0’ windt er geen doekjes om. Zij wordt de nieuwe directeur van Greenpeace. ,,Wanneer? Nou, zo snel mogelijk”, klinkt het overtuigd uit de mond van de Leidse.

Geschreven door: Annalaura Molducci

Sarah van Buren is niet bescheiden. Dat heeft de 24-jarige activist geleerd op de Academie in Heerhugowaard, van de oprichter, ooit za- kenvrouw van het jaar in 2017 Elske Doets. ,,Ik heb een droom en daar ga ik voor.” Van Buren komt uit een dorpje bij Rotterdam, Ouderkerk aan de IJssel. ,,Zo’n dorp dat meer koeien dan inwoners heeft. Het heeft veel weg van een campinalandschap. Ik was altijd een beetje bang voor de stad.”



Klimaat
Toch gaat ze daar naartoe voor haar studie Engelse taal en cultuur. Na vijf jaar studeren in Leiden is ze klaar en besluit ze haar passie te volgen en voor het klimaat te gaan. Gedichten zijn prachtig, maar daar verander je de wereld niet mee, is haar adagium. Misschien komt het door haar vader, die in de scheep- vaart werkt en onderzoek doet naar de schade die onderwatergeluid toebrengt aan het leven in zee. ,,Weet je dat er met de lockdown ineens meer bruinvisjes zijn in de Oosterschelde?” ,,Mijn vader liet mij op mijn 21ste een klimaatrapport van het IPCC zien. Daarin staat dat er in 2030 nog maar zo weinig natuurlijke energiebronnen zijn, dat het schadelijk wordt om ze te winnen.” Het rapport maakt zo’n diepe indruk op haar dat ze besluit niet door te gaan in de Engelse literatuur, maar vol inzet op het klimaat. ,,Ik doe een master Environment and Resource Management aan de VU, omdat ik ook echt iets wil doen aan het klimaat.”

Ik verlaat deze planeet niet zonder actie

Activist
Van Buren heeft al in heel wat demonstraties meegelopen voor de aarde. Ze houdt van de energie die dat geeft om met zijn allen met een spandoek op het Malieveld te staan. ,,Ik ben activist, maar ik wil ook echt iets veranderen. Mij ver- diepen in de problematiek en met argumenten komen waarom we het klimaat niet moeten uitputten. Het is sowieso heel raar om te denken dat de aarde onuitputtelijk is.” Ze verdiept zich voor haar studie – die geheel in het Engels is – in het voedselsysteem. ,,Dus de landbouw en de hele keten tot de producten in de winkel komen.” Vlees consumeren zoals we dat nu doen, is daarbij volgens haar niet langer houdbaar, maar zomaar stoppen kan ook niet. ,,De kringlooplandbouw waarbij op een stuk land dieren leven en gewassen worden geteeld, is dat wel. En het vlees moet gevoed worden met gras en niet met soja uit het Amazonegebied, want daar vindt een ecologische ramp plaats”, zegt ze. Dan, geruststellend: ,,Maar je kunt je Alpro sojamelk voor je cappuccino nog wel drinken hoor. Die komt uit Canada.”

Fanatieker
Hoe meer ze over het klimaat leert, hoe moedelozer ze wordt maar ook hoe fanatieker, zegt ze. ,,Sommige wetenschappers beweren dat we dertig jaar te laat zijn. Daar word ik moedeloos van. Maar als ik nadenk hoe ik mijn rol hierin zie, word ik optimistisch. Er valt nog zoveel winst te behalen en er zijn zoveel goede initiatieven. Daar wil ik echt voor gaan.” Haar ideale baan is bij Greenpeace. ,,Dan is er een goede balans tussen activistisch zijn en de wetenschap. Tussen doen en denken.”

Terug naar de academy.
Een vriendin van haar ziet een jaar geleden op het sociale netwerk Linkedin een oproep van Elske Doets voorbij komen, die vrouwen zoekt voor haar Young Lady Business Academy. ,,Ze zei dat het echt iets voor mij was, maar ik twijfelde heel erg. Ik zag meer coporate banen voorbij komen en jonge vrouwen die het familiebedrijf zouden overnemen. Zou ik als activist die de wereld wil verbeteren daar tussen passen?” Ze besluit zich op de allerlaatste dag toch aan te melden. ,,Ik heb een motivatiebrief geschreven en ben uitgenodigd voor een pitch.”

Achtertuin
,,Ik begon mijn presentatie met een kleine anekdote uit onze eigen achtertuin. Als klein kind liep ik met mijn zusje altijd heel voorzichtig op mijn blote voetjes in het gras omdat daar allemaal kikkertjes en padden liepen. Onze tuin zat vol met kikkers, padden, insecten en vlinders. In de sloot achter ons huis was ontzettend veel kikkerdril. Nu zijn de diertjes bijna allemaal verdwenen uit onze tuin. Kikkerdril? Dat vind je bijna niet meer. Met vogels is het ook zo gegaan: die zie je steeds minder.” ,,Daar word ik niet vrolijk van, nee. De biodiversiteit neemt alleen maar af. Als je vroeger in een auto zat, zat de hele voorruit vol met insecten, nu niet meer.” Ze sluit haar presentatie af met de uitspraak dat ze een strijder is. Elske Doets lijkt onder de indruk. Van Buren wordt toegelaten tot de academy waar ze heel veel leert van vrouwelijke rolmodellen en hoe je de top kunt bereiken. Neem bijvoorbeeld het zoomgesprek dat ze met honderd andere ’ladies’ heeft met staatssecretaris Mona Keijzer van het CDA over de ’paradigmashift’. De wat? ,,Ja, Mona Keijzer vroeg zich ook af wat ik bedoel. Paradigmashift is de gedachte dat de relatie tussen mens en natuur moet veranderen. Dus niet de aarde zien als onuitputtelijk, maar onze afhankelijkheid van de natuur erkennen. Dat kan heel ver gaan, tot het aanpassen van ons gedrag en de keuzes die we moeten maken om een zo klein mogelijke voetafdruk achter te laten. Dat betekent: niet vliegen, geen vlees consumeren en groene energie gebruiken. En, nu komt het: geen kinderen krijgen, want dat betekent een grote CO2- uitstoot. Ik ben sowieso iemand die geen kinderwens heeft in haar leven. Dat heb ik op mijn zestiende al besloten. Waarmee ik niet wil zeggen dat niemand kinderen moet krijgen hoor.”

Het is raar om te denken dat de aarde onuitputtelijk is

Prijs
Van Mona Keijzer is Van Buren niet echt onder de indruk, omdat die met wat recyclen en afval scheiden een heel eind denkt te komen. Van directeur Anna Schoemakers van Greenpeace wel. ,,Ze benaderde mij vorige week voor een afspraak toen bekend werd dat ik de prijs had gewonnen. Mijn leven ontplofte! Donderdag zijn we gaan wandelen en heb ik het hoofdkantoor van Greenpeace in Amsterdam bezocht. Ik werd daar zo gelukkig, het was echt fantastisch. Het is een groot activismemuseum, ik kreeg er enorme vlinders van in mijn buik. Ik wist toen: dit is waar ik wil zijn en hier ben ik op mijn plek. Weet je wat zo mooi is? Dat Anna Schoenmakers zei: ’Samen gaan we ervoor’, terwijl zij de functie bekleedt die ik ambieer.” Hoewel ze zo snel mogelijk op de stoel van Schoemakers wil zitten,
wil Van Buren eerst drie maanden stage lopen bij Greenpeace. Haar prijs is dat ze naar de Verenigde Staten mag. ,,Greenpeace zit in Washington en in San Francisco. Ik ga het liefst naar San Francisco. Dat wordt wel in 2022 want ik wil niet vliegen. Ik ga dit jaar uitzoeken hoe ik daar het beste kan komen. Je kunt met de trein naar Portugal en dan via de Azoren de oceaan oversteken Het liefst ga ik mee op een grote zeilboot, dat lijkt me helemaal te gek.” Van Buren is zelf ook een ’zeilmeisje’. Niets is zo fantastisch als het water. ,,We hebben een boot in Zeeland, ik ben zo gelukkig op het water!” In haar eentje de oceaan over zeilen, ziet ze niet zitten. ,,Ik word sowieso directeur van Greenpeace, maar op de weg er naartoe ga ik nog zoveel leren in binnen- en buitenland.” Het lijkt haar fantastisch om in Latijns- Amerika te kijken hoe de inlanders wonen en omgaan met de natuur. ,,Want daar kunnen wij van leren.” Eén ding staat voor Van Buren vast: ,,Ik verlaat deze planeet niet zonder actie.”

Zakenvrouw van 2017 Elske Doets haat balanstrutjes: ’Toon lef en bravoure’

Elske Doets heeft de Young Lady Business Academy opgezet om vrouwelijk leiderschap te stimuleren. Doets werd op 28-jarige leeftijd eigenaar van Doets Reizen, dat ze overnam van haar vader. ,,Mensen denken dat je zo’n succesvol bedrijf in de schoot geworpen krijgt, maar dat is niet zo. De fiscus komt gewoon langs om dit te controleren. Ik heb het bedrijf moeten kopen. Op 28-jarige leeftijd had ik al een miljoenenschuld.” Verenigde Staten Het deerde haar niet en ze heeft Doets Reizen – dat vooral bekend is geworden door de reizen naar de Verenigde Staten – verder uitgebouwd. Toen ze in 2017 zakenvrouw van het jaar werd, is ze maatschappelijk gaan ondernemen. Ze heeft drie bedrijven: Doets Reizen dat nu grotendeels stil ligt vanwege corona, maar waar ze bezig is met nieuwe ’diepe’ ecologische reizen per trein in Europa, de Young Business Lady Academy en Buddy Bold dat ouderen en jongeren aan elkaar koppelt. Deze jongeren gaan wekelijks tegen een uurvergoeding op bezoek bij eenzame ouderen. Dat concept komt voort uit het profielstuk van een 17-jarige leerling. Doets wil dit nationaal en internationaal op de kaart zetten. Hervormen ,,Met corona moeten we anders gaan ondernemen. Er komt een nieuwe economie aan. Ondernemers hebben twee keuzes: of hervormen of failliet gaan. Ik kies voor het eerste.” Doets wil ambitieuze vrouwen vooruit helpen. Ze heeft een hekel aan het door haar uitgevonden woord ’balanstrutjes’, dat zelfs de Dikke van Dale haalde. Ook met munttheemoeders’ die op kosten van de gemeenschap dure studies hebben gedaan maar daar vervolgens niets mee doen, heeft ze niet veel op. ,,Vrouwen moeten meer bravoure krijgen om die mannen van de apenrots te stoten. Lef leren tonen, en imperfect durven zijn. Anders red je het niet.” De academy had vorig jaar 330 alumni, jonge vrouwen die een carrière ambiëren van minister tot ondernemer en CEO of geniale wetenschapper. ,,Dit jaar hebben we duizend inschrijvingen!” Deelname kost eenmalig 150 euro. Daarvoor krijg je masterclasses en lezingen van ’gearriveerde’ mannen en vrouwen. Koningin Máxima en premier Rutte hebben de academy al eens bezocht.

Bron: Leidsch Dagblad