ZAÏDA FLOREN: ‘INTERNATIONALE SAMENWERKING MOET ALTIJD DOORGAAN!’

ZAÏDA FLOREN: ‘INTERNATIONALE SAMENWERKING MOET ALTIJD DOORGAAN!’

Geboortejaar: 2002
YLBA editie: 11
Droom: Gezant Water, Energie & Voedsel worden in de MENA-regio (Noord-Afrika plus Midden-Oosten)
Biografie: Naam: Zaïda Floren
Opleiding: ‘Global Sustainablity’ (Bachelor), ‘Societal Transitions’ (Master)

Belangrijke stap door YLBA: ‘Via YLBA heb ik contacten kunnen leggen met mensen uit de diplomatieke wereld. Dat is heel waardevol als je, zoals ik, internationale ambities hebt. Een goed netwerk maakt dat je effectiever kunt zijn in wat je doet.’

V: Jouw droom is super concreet. Waarom precies die functie in die regio?
A: Begin 2023 heb ik me aangesloten bij ‘We Are Tomorrow Global Partnership’ Als voorzitter van het Community Building Team ben ik in contact gekomen met klimaatbewuste jongeren over de hele wereld.  Vooral de inzet en de visie van jongeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft mij daarbij enorm geïnspireerd. Combineer dat met de hoeveelheid uitdagingen rond water, energie en voedsel in die regio, en je ontdekt dat je daar veel impact kunt maken op individuele mensenlevens. Vandaar mijn ambitie om in die regio actief te blijven.

V: Je wilt helpen.
A: Heel graag. Door te focussen op deze regio waar klimaat zo nauw verbonden is met levensduur en -kwaliteit, valt er relatief veel impact te maken. Impact die voor andere gebieden in de wereld een voorbeeld kan zijn. Vandaar mijn droom om er als gezant Water, Energie en Voedsel aan de slag te gaan.

V: Als je nu aan het Midden-Oosten denkt, denk je op de eerste plaats aan de Gazastrook. Heeft dat niet meer prioriteit?
A: Als er een conflict uitbreekt, zoals nu in Gaza, moet je niet ophouden met je werk. Integendeel. De noodzaak samenlevingen stabieler en duurzamer te maken wordt er juist alleen maar groter door. Een bevolking die wat te verliezen heeft, perspectief ziet, zal immers minder snel naar de wapens grijpen. Of een oorlog steunen. Hetzelfde geldt voor Oekraïne.

V: Oekraïne…?
A: Ja. Ook daar zou het een verkeerde keuze zijn om de oorlog als excuus op te voeren om het investeren en heropbouwen op een lager pitje te zetten. Als de oorlog ooit voorbij is, is het juist belangrijk dat mensen snel weer hun draai kunnen vinden in een functionerende samenleving. Daarom zeg ik: internationale samenwerking moet altijd doorgaan!  

V: Word je niet soms moedeloos van dat klimaatproblematiek lang niet bij alle landen bovenaan de agenda staat?
A: Nee. Juist doordat ik met veel jongeren over al ter wereld in aanraking kom, zie hoe veelbelovend en creatief hun oplossingen zijn, blijf ik er juist volle kracht voor gaan die oplossingen zoveel mogelijk, ook op weer andere plekken, gerealiseerd te krijgen. Daar ligt mijn focus!

V: Voor jou geen klimaatdepressie?   
A: Ik lig niet wakker van klimaatverandering, als je dat bedoelt. Maar ik kies er wél bewust voor om naast mijn studie als vrijwilliger betrokken te zijn bij  duurzaamheidsprojecten.   

V: Heeft dat vrijwilligerswerk een positieve impact op hoe je je voelt?
A: Absoluut! Maar dat wil niet zeggen dat ik niet begrijp dat nadenken over de globale klimaatproblematiek overweldigend kan zijn. En je daar wél slapeloze nachten van krijgt. Op een event heb ik ooit een klimaatpyschologe ontmoet die bij de meeste studenten dezelfde curve ziet: van wereldverbeteraar naar machteloosheid naar het belang inzien van collectieve inzet en muizenstapjes. Veel jongeren zullen die curve herkennen. Ik ook.

Net als Zaïda dit jaar meedoen aan de Young Lady Business Academy? Klik hier om je aan te melden