New York State of mind – HIEVDA ELGERSMA

New York State of mind – HIEVDA ELGERSMA

Geboortejaar: 1997
YLBA editie: 10
Droom: Impact maken op globaal niveau
Biografie: Naam: Hievda Elgersma
Opleiding: Msc Global Business & Sustainability

Belangrijke stap door Ylba: 'Anders naar Ambities leren kijken dan op basis van je opleiding alleen'

YLBA Alumna Hievda Elgersma won in 2022 de finale van de Young Lady Business Academy en daarmee de hoofdprijs: een traineeshipfonds voor een stage van 3 maanden in de USA. Lees en leer over haar ervaringen in de big apple, haar insider integratietips, maar ook over het doorzettingsvermogen dat zij heeft moeten aanboren om haar droomstage te bemachtigen.

Met een Bachelor in Hotel Management en een Master in Global Business & Sustainability zou je met mijn achtergrond verwachten dat ik bij een bedrijf zou gaan werken. Echter was ik juist nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om te werken bij een internationale organisatie die actief is in de publieke sector. ‘Maar hoe kan ik die stap zetten? En zullen ze me wel willen in deze branche met mijn achtergrond in business?’. Totdat ik deelnam aan het programma van De Young Lady Business Academy. Waar groots dromen juist wordt aangemoedigd, en ik tijdens de finale de beurs voor het internationale traineeship won. Dankzij de Academylessen (op het gebied van lef, zelfvertrouwen en vol durven gaan voor je professionele droom) kreeg ik de mogelijkheid om anders naar mijn ambities te leren kijken. En met de beurs als aanvulling om goed na te denken hoe ik deze kans kon benutten ook echt stappen te zetten in mijn carrière die ik anders wellicht niet had overwogen.

door Hievda Elgersma.

Op zoek naar een droomtraineeship – Experimenteren met YLBA lessen

Studie afgerond, klaar voor het traineeship. Toen ik eenmaal besloten had hoog in te zetten, wist ik dat ik een stage in de publieke sector wilde. En specifiek op het gebied van internationale samenwerking. Maar waar vind je een stage en hoe kan je daadwerkelijk een plek bemachtigen? Daar tastte ik nog aardig in het duister. Deze sector was namelijk een andere wereld voor mij waar ik tijdens mijn opleiding niet mee in aanraking kwam, dus ook nog geen netwerk in had. Zoals we bij YLBA leren – van rolmodel Laura Bas red. – is ‘je netwerk minstens zo belangrijk als je idee’. Ik besloot daarom te starten met het opstellen van een lijst van relevante mensen met een link naar / in de publieke sector, met het uiteindelijke doel om hun ervaringen en adviezen te horen. In plaats van uren zoeken naar vacatures en lukraak sollicitatiebrieven te sturen.

Zoals Elske tijdens de Academy week zegt: ‘Ben niet bang om je professionele droom uit te spreken, en durf te vragen’ – Ik was echt onder de indruk van hoe behulpzaam iedereen was. Zelfs als de personen mij helemaal niet kenden, of nog niet van YLBA hadden gehoord en een bericht van mij ontvingen op LinkedIn, wilde ze graag wat voor mij betekenen. Ik ontdekte de waarde van een netwerk voor het leggen van connecties, advies, en ook om verschillende ervaringen te horen. Alle gesprekken hebben mij enorm geholpen om een beter gevoel te krijgen voor welke organisaties en stageplekken ik wilde solliciteren, en hoe ik dat kon aanpakken.

Het sollicitatieproces

Nu ik wist hoe en wat, begon het echte werk. Ik was me er zeker van bewust dat stages in New York zeer gewild zijn, maar ik had er niet echt bij stil gestaan hoe competitief het speelveld daardoor ook bleek te zijn. Een paar maanden en 15 sollicitaties verder, had ik, ondanks de eerdergenoemde adviezen, slechts één gesprek gehad. Op een gegeven moment was ik toch overgegaan tot hetgeen ik mij eerder had voorgenomen om juist niet te doen: ik was zonder duidelijke richting aan het solliciteren. Totdat ik een mentorgesprek had met YLBA rolmodel Annemarie van den Thillart, die tijdens een coaching sessie benadrukte hoe belangrijk het is om iets te vinden dat overeenkomt met jouw sterke punten en daar het verschil mee te maken. Ik ging met dit nieuwe inzicht opnieuw aan de slag en na een paar maanden doorzetten viel alles op zijn plek. Ondanks dat één stageaanbod niet doorging vanwege complicaties met het visum, kreeg ik te horen dat ik was aangenomen voor mijn huidige stage. Ik was dolblij, het avontuur kon echt beginnen!

Rats & Raincoats

24 januari stapte ik op het vliegtuig naar New York voor een avontuur van drie maanden lang. Ik geniet altijd van lange vluchten, omdat je jezelf even van de wereld kan los koppelen. Je kan nergens anders naartoe, er is niemand die je belt of appt, dus je hebt geen andere keuze dan echt even te ontspannen in de time&space tussen twee werelden in. Tijdens de vlucht, las ik een boek, keek ik een film, en omdat de stoelen naast mij leeg waren, kon ik ook nog eens heerlijk slapen. Na aankomst op Newark Liberty international airport werd mijn volgende bestemming Brooklyn. Eenmaal aangekomen in mijn nieuwe thuis stroomde het van de regen. En net toen ik voor de deur van mijn nieuwe huis stond liep een van mijn nieuwe buren (een rat met formaat zo groot als een kleine kat) nonchalant over mijn schoenen heen. Ik gilde. Met dit eerste welkom én compleet doorweekt omdat ik mijn regenjas in Nederland had achtergelaten dacht ik; is dit nou de American Dream waar iedereen het over heeft?

Een maand later… kan ik met volle overtuiging zeggen dat New York werkelijk een droom is!

Mijn stage bevindt zich in Manhattan. Telkens wanneer ik naar mijn werk loop, heb ik het gevoel alsof ik in een film zit; omringd door hoge skyscrapers, haastige zakenmensen, en de vele foodtrucks met zwarte koffie en bagels op elke hoek van de straat. 

Zelf woon ik dus aan de andere kant van New York. Als je de Brooklyn Bridge oversteekt, heb je echt het gevoel alsof je weer in een andere stad terechtkomt. Ik woon in een co-living appartement met huisgenoten van verschillende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden. Aangezien veel van mijn huisgenoten hier ook net nieuw zijn, ga je vaak samen op pad om de stad te ontdekken. Zo maak je heel gemakkelijk vrienden. Ook heb ik hier een paar vrienden van vroeger wonen. Het is geweldig om hen weer te zien en te ervaren hoe ze hier leven en de Big Apple tot hun thuis hebben gemaakt.

New York State of mind

Waar je eerst aan de drukte van New York moet wennen, voelt het wel snel als thuis. De open vriendelijkheid van Amerikanen / New Yorkers helpt hierbij, bijvoorbeeld wanneer je bij een foodstall eten bestelt, en (even wennen als je haast hebt) bij het vragen om ‘directions’. Hier is het meer regel dan uitzondering dat er op iedere straathoek uit interesse een praatje met je wordt gemaakt. Zeker als je bedenkt dat de stad op jaarbasis 58 miljoen (!) toeristen ontvangt – met daar dan nog alle expats, internationale studenten en trainees zoals mijzelf niet eens in meegerekend – heeft me die openheid, het enthousiasme voor je verhaal en interesse in de ander mij ontzettend verrast. Samen met de constante Buzz, het heerlijke eten uit alle hoeken van de wereld en het voortdurende gevoel alsof je leven een film is, maakt elke dag een nieuw avontuur.

Omdat ik New York met de film Step Up en hip-hop associeer en ik de cultuur van de stad wou ontdekken, stond het op mijn bucketlist om danslessen te volgen. Gelukkig dacht één van mijn huisgenoten er net zo over en besloten we samen hiphop danslessen te volgen en zelfs naar een dansbattle te gaan. De dansers hier zijn ontzettend getalenteerd, zo goed zal ik nooit worden, maar gelukkig genieten mijn huisgenoot en ik er net zoveel van. 

Out of my comfort zone

Momenteel zijn er al twee maanden van mijn stage voorbijgevlogen.  Ik heb in deze korte tijd al zoveel geleerd en ervaren. Ten eerste, heb ik nu gezien hoe het is om bij een internationale organisatie in de publieke sector te werken. Je werkt met mensen uit diverse culturen van over de hele wereld, waardoor je elke dag iets nieuws leert. Bovendien vind ik het erg interessant om te leren hoe er op globaal niveau impact wordt gemaakt en ook hieraan bij te dragen. Ten tweede is het leven in New York geweldig. Er valt hier zoveel te beleven en te ontdekken. Het feit dat het ook een nieuwe omgeving is, dwingt je om vaak uit je comfortzone te stappen, waardoor je fantastische mensen ontmoet en nieuwe ervaringen opdoet die je voorheen misschien niet had ondernomen.

Over een maand is mijn stage al voorbij. Niet alleen heb ik ontdekt wat echt bij mij past, maar deze stage heeft ook vele deuren voor mij geopend naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Net als Hievda kans maken op fantastische prijzen die je carrièredroom dichter bij laat komen? Doe dan mee aan de Young Lady Business Academy! Klik hier om je aan te melden