Title Image

SUCCES BAART SUCCES

Het uitdagende alumniprogramma van YLBA

Het fundament van de Young Lady Business Academy (kortweg YLBA) zijn de alumni. Zij hebben een zeer waardevolle ervaring meegemaakt en daarbij zodanig veel richting en ‘skills’ meegekregen, dat ze bijna zonder uitzondering succesvol bezig zijn hun ambitie na te jagen. En met hun enthousiasme en focus kunnen ze ook zèlf weer nieuwe lichtingen Young Ladies inspireren. In het alumni netwerk zijn naast Young Ladies ook senior rolmodellen actief, die wat verder zijn in hun carrière en waardevolle adviezen en contacten aandragen. Het YLBA Alumni programma is bedoeld om de reis van de Young Ladies naar maatschappelijke sleutelposities begaanbaarder te maken.   

Plenaire activiteiten

Jaarlijks Alumnievent

YLBA streeft er naar om jaarlijks een Alumnidag te organiseren voor alle alumni van de voorgaande edities welke het programma hebben afgerond. Hier ontmoeten de Young Ladies van verschillende edities elkaar, (oud)-rolmodellen, sponsoren en relaties uit het YLBA netwerk. Het opdoen van nieuwe kennis en het aangaan van nieuwe samenwerking staat hierbij centraal.

Sinds 2023 wordt het Alumni-event uitgevoerd door YLBA’s eigen Alumni-commissie welke bestaat uit een aantal oud-deelneemsters, natuurlijk met (financiële) ondersteuning vanuit de stichting.

Themabijeenkomsten / Corporate bijeenkomsten

Jaarlijkse themabijeenkomsten of uitnodigingen bij externe events, die meer specifiek op de ambitie van de YL’s zijn ingericht worden gestimuleerd. Dat wil zeggen: afzonderlijke bijeenkomsten met lezingen over bijvoorbeeld ondernemerschap, de corporate wereld of de politiek. Zo is een delegatie van Young Ladies bijvoorbeeld al aanwezig geweest bij o.a. de ambassadeursdag van de RvO en bij de jaarlijkse Machiavelli-lezing. Of worden YL uitgenodigd bij een van de corporate sponsors waar een speciaal programma is samengesteld. Dit kunnen masterclasses zijn, of groeps/case studies waar zij een kijkje krijgen achter de schermen op plekken waar zij normaliter niet zo snel binnen zouden komen.

Jaargang- & Regiobijeenkomsten

Jaarlijks zien we dat dankzij het YLBA Alumni-event nieuwe initiatieven ontstaan van de Young Ladies zelf. Bijvoorbeeld doordat een aantal Alumni het initiatief nemen een lichtingsactiviteit te organiseren, afspreken met Alumni uit dezelfde stad of regio in de vorm van borrels of diners, of samenkomsten (online of op locatie) waarbij sprake is van gelijke ambities. Dit eigen initiatief moedigen wij natuurlijk van harte aan, waarbij YLBA ondersteunt in bijv. de communicatie en de verbinding legt tussen eventueel geïnteresseerde Alumni.


Individuele ondersteuning

YL Coach Sessies

Sommige YL’s zijn professioneel coach. Als dank voor de deelname en kansen die de YLBA hen geboden heeft, hebben zij zich beschikbaar gesteld om andere YL’s te coachen. Dit gaat om in totaal 3 tot 4 sessies van 1 uur per jaar, en om maximaal 4 Young Ladies per YL Coach. Samen ga je kijken waarin je kan groeien, en welke groei voor jou het meest noodzakelijk is.

Senior Coach Sessies

Ook zijn er een groot aantal (oud) rolmodellen en bewezen succesvolle coaches in NL die veelbelovende YL’s, die mogelijk uitgroeien tot de sleutelfiguren van de toekomst, willen helpen. Ook hier werkt YLBA met 3 tot 4 sessies van 1 uur.

Coachingsaanvragen kunnen het gehele jaar worden ingediend. Voorzien van een duidelijke hulpvraag gaat YLBA vervolgens op zoek naar de meest passende persoon. Mocht het zo zijn dat een YL meer sessies nodig heeft, dan kan zij (extra) individuele afspraken maken met de (Senior) Coach. Uiteraard kan de coach daarbij, na overleg, kosten in rekening  brengen.

Mentor

Veel zeer succesvolle vrouwen en mannen zien hoe belangrijk het is kansen te geven aan jonge ambitieuze vrouwen die veel talent hebben maar helaas niet altijd de juiste omgeving en het netwerk. Hoe mooi is het dan dat je als YL een ervaren mentor kunt krijgen die 4x per jaar met jou afspreekt (live of digitaal) vragen beantwoordt, vragen stelt, adviezen geeft en nuttige suggesties vanuit haar of zijn netwerk kan geven? Deze mentors kunnen jou veel (extra) richting geven en worden beschikbaar gesteld door een van de corporate YLBA sponsors.

YL Buddy

Een alumna kan bijdragen als buddy van een nieuwe YL, dat wil zeggen: vooraf, tijdens én na de YLBA. De Buddy kan helpen bij informatie, steun, draagvlak, netwerk en tips voor de nieuwe YL. Hoe pak je het bijvoorbeeld aan met je aanmelding, je pitch, je finale pitch, het netwerken en met de andere YL’s of rolmodellen? De YL Buddy kan ervoor zorgen dat de deelname aan de YLBA meer waardevol en intenser wordt voor de nieuwe YL.

Alumni kansen & media

Lezingen of mediaoptredens door YLBA alumni

Omdat je gedurende de YLBA continu getraind worden jezelf te presenteren, ben je na die week ook klaar voor eerste mediaoptredens (kranten, magazines, boeken, radio, podcasts, tv etc) en lezingen. Veel alumni zijn jullie al voorgegaan in regionale en landelijke media. Als je ook wordt uitgenodigd – en die kans is best groot – moet je die kans echt grijpen. (Megaspannend!). Jouw LinkedIn profiel en het daarin noemen van je deelname aan de YLBA, is soms al voldoende om de interesse van media op te wekken. Wil je hier hulp of advies bij kun je die altijd vragen. En: Ook Elske wordt regelmatig uitgenodigd, waarbij ze jou de kansen biedt om samen met haar een lezing te geven of een media optreden te doen.

Podcasts

Een aantal YL’s zijn zelf een podcast gaan maken voor de YLBA. De Podcast ‘Klimmen zonder quotum’ bijvoorbeeld. Zulke creatieve activiteiten, die voortkomen uit de ervaringen op de YLBA, juicht Elske van harte toe. Ze is daarom bereid te helpen op inhoud, netwerk en eventueel financiële steun waar nodig. Wil je hier aan meewerken of zelf iets organiseren? Leg je plan neer bij Elske: zij denkt mee en geeft graag adviezen.

AlumniCommissie 2023 -1

Van Links naar Rechts:

Micha van Os, Esmee ten Pas,

Shivani Sangeet, Marbel Diderik (voorzitter)