Title Image

YLBA kiest andere weg naar emancipatie en gendergelijkheid…

De Young Lady Business Academy (YLBA) is een onderscheidend initiatief op het gebied van vrouwenemancipatie en gendergelijkheid. Wij willen geen directe invloed hebben op de keuze van bedrijven, universiteiten, ministeries, politieke partijen, media en zorginstellingen om wel of geen vrouwen aan te nemen. Maar richten ons volledig op het zo snel mogelijk uitbreiden van de hoeveelheid vrouwen waaruit deze topsectoren kunnen kiezen. Wat daar voor nodig is? Simpel gezegd: het uitspreken en nastreven van ambities voor jonge meisjes net zo geaccepteerd maken als voor jongemannen. Want, helaas, zo ver zijn we nog lang niet

YLBA werkt met rolmodellen

In de vier jaar dat YLBA nu bestaat, zijn we verbijsterd geraakt over de tegenwerking die jonge vrouwen ook in deze ogenschijnlijk geëmancipeerde tijden nog steeds moeten overwinnen. Of het nu het eigen gezin, de familie, de school of collega’s zijn: het idee dat ambitie meer iets voor mannen is dan voor vrouwen, blijkt springlevend! Die achterstelling van jonge vrouwen motiveert ons enorm bij elke editie van de YLBA met nóg meer kracht en nóg aansprekender rolmodellen dat taboe te doorbreken. En vrouwelijk talent tot volle bloei te brengen. Zo hebben onder meer ex-minister Neelie Kroes, hoogleraar Barbara Baarsma en HM Koningin Máxima al meegewerkt aan diverse edities van de YLBA. Alumnus Meryem Köksal is super blij met die rolmodellen: ‘Dat vind ik ook zo geweldig aan de Academy: dat je oog in oog komt te staan met vrouwen die lef hebben getoond. Ik denk dat het verschil tussen iemand op een beeldscherm zien en iemand écht ontmoeten enorm onderschat wordt.’ 

YLBA, aanjager van een duurzamere economie

Meer jonge, ambitieuze vrouwen in gezichtsbepalende functies zou voor de YLBA natuurlijk een prachtig resultaat zijn, maar dan nog: vrouwen aan de top is voor ons geen doel in zichzelf. Ook daarin zijn we anders. Jonge vrouwen – zo merken wij – hebben niet alleen oog voor geld verdienen, maar ook voor de impact van hun acties. Het heeft als prachtige consequentie dat hun ambities vaak zijdelings of rechtstreeks te maken hebben met grote maatschappelijke issues als klimaat, vergrijzing, migratie en ongelijkheid. En daarmee is de YLBA, naast aanjager van meer topvrouwen, ook een belangrijke vormgever van een duurzamere economie waarin meer oog is voor mens, natuur en gelijkwaardigheid.

Groeitempo YLBA

In 2022 vieren we het 5-jarig jubileum en verwelkomen wij de 500e alumnus! Voor hen is een speciaal alumniprogramma in het leven geroepen, met thematische terugkomdagen, bijeenkomsten bij corporate partners, mentoren, coaches en het YLBA netwerk.

Toegang tot unieke banen

Een groeiend aantal (veelal jonge) bedrijven is geïnteresseerd in onze ambitieuze Young Ladies en communiceren hun vacatures via de YLBA. Dit geeft onze alumni een unieke kans om te solliciteren op interessante banen nog voordat ze elders zijn gecommuniceerd. Ook met de introductie van corporate mentoren verstevigt YLBA haar relatie met het bedrijfsleven. En is er een toenemende kans dat alumni kunnen gaan werken bij het bedrijf van hun droom.      

Kennismaken met onze alumni

Wilt u kennismaken met de ambities en ervaringen van onze alumni? En een beeld krijgen bij wat ze moeten overwinnen en wat al goed gaat? In een serie persoonlijke portretten maakt u kennis met de Young Ladies, die in het ene geval president van Ghana willen worden, in het ander geval Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, en dan weer topondernemer, theoloog of wetenschapper. Klik hier voor deze prachtportretten!

YLBA gaat internationaal

Er liggen plannen klaar om ook een internationale (Engelstalige) versie van de YLBA te gaan organiseren. Daarmee zou de Academy ook bereikbaar worden voor jonge, ambitieuze vrouwen die om welke reden dan ook nog geen (goed) Nederlands spreken. Op termijn is het denkbaar dat de YLBA ook buiten de landsgrenzen zal opereren.    

We laten niet los…

Voor veel deelneemsters is de YLBA een life changing ervaring. Ik ben er dan ook ongelofelijk trots op om via de Academy het potentieel van jonge vrouwen een extra zet in de goede richting te geven, en daarbij hun talrijke talenten te mogen ontsluiten!

Elske Doets
founder YLBA