Op deze pagina verschijnt (ongeveer 2-3 maanden voorafgaand aan de Academy week) informatie over de sprekers/rolmodellen van de eerstvolgende editie. Hoewel een aantal rolmodellen en masterclasses (bijna) iedere editie terugkeren, wordt het programma ook voorzien van ‘nieuwe’ rolmodellen – en daarmee telkens opnieuw uitgevonden. Kun je niet deelnemen aan de eerstvolgende editie, maar wil je alvast inschrijven voor de editie daarna, dan kunnen de sprekers en masterclasses van een latere editie dus nog wijzigen.
Als scholier stond 2e kamerlid Kauthar al in de modder op het Museumplein, ‘spijbelend’ voor een landelijke staking die ze mee had georganiseerd. Vanuit die kritische energie sloot ze zich aan bij de klimaatbeweging, met het besef dat de klimaatcrisis ongelijkheid vergroot. Ze ziet hoe belangrijk klimaatrechtvaardigheid is voor een gelijkwaardige samenleving.
Een gewonnen strijd tegen de ene vorm van onrecht of uitsluiting is uiteindelijk winst voor iedereen. In haar werk staat dat centraal. Zo was ze campaigner voor de Klimaatmars , georganiseerd door De Goede Zaak, De Woonbond, FNV, Greenpeace, Milieudefensie en Oxfam Novib. En coördineerde ze de Klimaatstaking van 2019 met de coalitie van Code Rood, Earthstrike Nederland, FossielVrij NL, Fridays for Future en Teachers for Climate NL. Ook was ze vice-voorzitter van de Europese koepel van moslimjongerenorganisaties, FEMYSO.
Social Media ‘fenomeen’ Sophia Meijer (instagram @sophiameijr / tiktok @sophiabusiness) is in augustus 2021 begonnen met het plaatsen van haar eerste TikTok video’s en heeft sindsdien meer dan 25 miljoen weergaven genereert. Wat begon als een grap tijdens haar studie E-commerce marketing & sales is uitgegroeid tot een volwaardig merk en fulltime businessmodel: Sophia wordt dagelijks gevraagd voor nieuwe samenwerkingen, is een succesvol zelfstandig affiliate marketeer en via haar eigen online programma leidt ze inmiddels meer dan 300 ambitieuze vrouwen op om hetzelfde te kunnen doen. Daarnaast wordt ze vanwege haar kennis, ervaring en enthousiasme vaak geraadpleegd als adviseur en workshopgever door het bedrijfsleven.
Tijdens YLBA vertelt zijn o.a. over haar persoonlijke verhaal als jong ondernemer, de positieve en negatieve kanten van social media en geeft ze een workshop ‘kansen van social selling’. Met praktische tips, insights in de laatste trends en actuele voorbeelden om zo snel mogelijk ‘viraal te gaan’ helpt zij Young Ladies te begrijpen waar de kansen liggen, zowel op (online)ondernemersgebied, maar óók om sneller draagvlak te creëren en als influencer maatschappelijke impact te maken via social media.
Naast eigenaar van Doets Reizen en initiator van de sociaal-maatschappelijke startup BuddyBold is Elske Doets oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Ze heeft een onafhankelijke geest en een heldere blik op de toekomst van samenleving en economie, die ze op uitnodiging van onder meer NPO1, NPO2, Radio1 en BNR deelt in verschillende programma’s. Behalve de overtuiging dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen is een van Elske’s kernopvattingen dat een gelukkige, schone en succesvolle samenleving gebaat is bij (meer) vrouwen op sleutelposities. En dat die verschuiving niet oppervlakkig via quota moet worden opgelegd, maar alleen van onderop, via een initiatief als de Young Lady Business Academy, duurzaam en succesvol kan worden: door vrouwelijk talent maximaal ruim baan te geven. Inmiddels schreef Elske drie boeken, waarvan ‘De Leeftijdloze Samenleving’ (Atlas/Contact, 2023) de meest recente is. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing, of het nu over gender equality, overconsumptie of vergrijzing gaat. Met een brede glimlach omschrijft Elske zichzelf als ‘herderlijk’: ‘Ik stimuleer mensen een richting te kiezen, want elke keuze is mijns inziens beter dan geen keuze.’
Vida Asare (2000) kreeg op de lagere school een VMBO-advies, maar is intussen een uitzonderlijk presterende rechtenstudent in Amsterdam. Naast haar rechtenstudie, is Vida parttime bijbelschoolstudent aan de River Bible Institute. Door de lastige omstandigheden waarin ze zelf opgroeide en de extra inspanningen die ze heeft moeten doen om te komen waar ze nu is, wil ze niets liever dan volgende generaties meer kansengelijkheid bieden. Ze heeft een hart voor de kwetsbare doelgroepen in Ghana en wil werken naar een samenleving vol met kansen voor jonge mensen. Vida spreekt nu al voor de vijfde keer op een rij voor de Academy, in haar masterclasses daagt zij de young ladies uit om te durven dromen en hun comfort-zone uit te stappen.
Jean-Pierre studeerde rechten in Leiden, was stagiaire bij de Europese Commissie, speechwriter van de president van de liberalen in het Europees parlement en werkt sinds 1995 voor het ministerie van buitenlandse zaken. Hij was onder meer de particulier secretaris van de staatssecretaris voor Europese Zaken, werkte op onze ambassades in Wenen en Tel Aviv, was hoofd politieke afdeling van de permanente vertegenwoordiging van NL bij de VN in New York, alsmede hoofd mensenrechten, en werkte voorafgaand aan zijn huidige positie als hoofd van het Philips-kantoor in Brussel. Sinds zomer 2016 is hij Nationaal coördinator internationale functies en ambassadeur voor benoemingen van Nederlandse professionals in multilaterale instellingen als de VN, Wereldbank, de NAVO, enz. Hij is onder meer voorzitter van de Raad van Advies van de Veerstichting, van de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Leiden en het Amsterdam Center for European Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is moderator en frequent spreker voor studenten en professionals. Over internationale samenwerking, diplomatiek en ambassadeurschap raakt hij nooit uitgepraat. Tevens is hij een groot sportfan, als toeschouwer en beoefenaar. Hij doet aan hardlopen en is voetbaltrainer, nu nog alleen van het team van zijn jongste zoon.
Nancy Tromp richtte na de dood van haar man in 2017 de EvEFoundation op, een stichting die zich richt op jongeren tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders zijn verloren. Inmiddels heeft de EvEFoundation al tientallen jongeren begeleid en opent de Foundation, naast de locatie ’t Gooi, ook haar deuren in Amsterdam en Maastricht. Verder coacht en traint zij vanuit haar bedrijf Purple id. managers en directeuren met als specialisatie de kracht van non-verbale communicatie en emoties. Nancy leert de boodschap beter over te dragen, strategischer te acteren, met meer gemak te managen en meer waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van anderen. Authenticiteit, zonder trucs.
Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Hij is onder andere bekend van de Top-250 Groeibedrijven en het ScaleUp Dashboard en doet al meer dan twintig jaar onderzoek bij succesvolle Nederlandse groeibedrijven. Hij is co-auteur van het recentelijk verschenen boek ‘Naar een Gezond Groeibedrijf in Vijf Stappen’. Daarnaast is hij adviseur en verzorgt hij trainingen over gezonde groei, vernieuwing en de schaalbaarheid van organisaties. Professor Corporate Entrepreneurship – www.rsm.nl/jjansen
Maartje van Bavel is eigenaar van Speech Republic en traint politici, ondernemers, wetenschappers, CEO’s, topmanagers en High Potentials in binnen en buitenland. De stemversterker zijn van de veranderaars, dat is het doel dat Maartje met haar bedrijf nastreeft. En daarmee staat zij aan de kant van de uitdagers, de rebellen die met hun organisaties een nieuwe ambitie willen realiseren. Die ervoor strijden hun droomklant binnen te halen of hun visie op grote issues, zoals klimaatverandering, overtuigend willen uitspreken. Ze neemt haar publiek mee in hoe je communicatie kunt versterken en daardoor meer impact kunt maken!
Net zo licht als hij op zijn benen staat en met ogenschijnlijk gemak de duinen op rent, maakt Atakan, een inmiddels veelgevraagde ‘personal trainer’, contact met zijn cliënten. Behalve dat hij je op een fijne manier weet uit te dagen je fysieke grenzen op te zoeken, en er soms op een inspirerende maar gecontroleerde manier overheen te gaan, laat hij je intens genieten van het sporten en de omringende natuur. Inmiddels heeft Atakan, kortweg ‘Ata’, elf marathons gelopen, waaronder die van Chicago, Berlijn, Londen, New York en Tokio. Veel van zijn cliënten zweren intussen bij de aandacht, de aanmoedigingen en de brede glimlach van de natuurmens ‘Ata’.
Bas is auteur van ‘Authentiek leiderschap, ontdek en leef je missie’.
Samen met zijn collega’s van de organisatie Authentiek Leiderschap, begeleidt en adviseert hij het hoger segment leidinggevenden, zowel individueel, in teams, als hele organisaties. Zij begeleiden zowel nationale en internationale organisaties naar een meer high performing cultuur. Deze ontwikkeling gaat altijd over de as van leiderschap. Bas zegt hierover ‘Leiders hebben nog onvoldoende door welke effectieve en helaas ook ineffectieve impact ze kunnen maken op de cultuur en de pro-activiteit van organisaties, er ligt een wereld aan mogelijkheden voor ze klaar’. Zijn manier van aanpak kenmerkt zich door een no nonsens benadering.
Bas doceert tevens ‘Authentiek Leiderschap & boardroom dynamics’ als bestuursdocent op de universiteit Nyenrode. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Militaire Academie en mocht binnen de Landmacht leidinggevenden opleiden. In 1993 heeft hij een overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en is in 1996 begonnen met zijn eigen organisatie (www.authentiekleiderschap.nl). De missie van Authentiek leiderschap BV is ‘verborgen authentiek potentieel ontsluiten en verbinden’.
Hajar is voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger. Tijdens haar twee-jarige mandaat verzamelde zij input onder jongeren op onderwerpen als de klimaatcrisis, de Sustainable Development Goals, mensenrechten en veiligheid. Die inbreng werd gepresenteerd via toespraken die Hajar hield bij de VN. Tijdens de Algemene Vergadering, High-Level Political Forum, UN Climate Action Summit maar ook in gesprekken met premiers, ministers, wetgevers en politici. Momenteel werkt ze als public speaker en consultant aan het verbeteren van jongerenparticipatie, klimaatactie en mensenrechten.
Als onderdeel van Netwerk 2100 pleit Hajar voor de inclusie van jongeren in commissariaten, toezicht- en bestuurskamers van bedrijven. Ze probeert een brug te zijn tussen het bedrijfsleven en haar activistische generatie en pleit voor manieren waarop bedrijven duurzaamheid, klimaatactie en een brede definitie van welvaart kunnen belichamen. Ze studeert International Business aan de universiteit, wat bijdraagt aan haar kennis van zowel het bedrijfsleven als de transitie op het gebied van ESG die hedendaagse vraagstukken vereisen.
Daarnaast maakt zij deel uit van het Maatschappelijk Impact Team, aangesteld door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tot slot is Hajar (onafhankelijk) lid van de Raad van Advies op duurzaamheid richting het Bestuur van Royal Schiphol Group.
Maarten van Rossum is strategisch adviseur aan het Cambridge Onderhandelaars Instituut. Dit is een spin-off van het Harvard programma van onderhandelen geleid door Professor Robert Bordone. Maarten heeft jarenlang als diplomaat gewerkt voor de Nederlandse overheid in o.a. Brussel, Washington DC en Afghanistan. Aansluitend was hij voor een aantal jaar raadsadviseur van Premier Mark Rutte. Daarna is hij een aantal jaar Global Director of Public Affairs geweest bij HEINEKEN Company. Maarten is de voorzitter van het de Witt Institute for Advanced Negotiations in Den Haag en is werkzaam als head of strategy bij &fluence. Maarten geeft masterclasses voor expert onderhandelaars op diverse opleidingsinstituten in Nederland. Ook schreef Maarten als coauteur het boek “Toponderhandelaars”. Dit boek richt zich op de praktijk achter de theorie van onderhandelen.
Blanche Voorneman is werkzaam als Social Impact Lead bij &fluence. Haar expertise omvat o.a. stakeholder management in onderhandelingsprocessen en internationale samenwerking, waarbij zij inspireert om vanuit een onderhandelingsbenadering te opereren die zich baseert op meer openheid en onderling vertrouwen. Eerder werkte zij ruim tien jaar als diplomaat bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is zij betrokken als Fellow bij de Tällberg / Stavros Niarchos Foundation, een internationaal samenwerkingsverband welke zich actief inzet voor de ontwikkeling van ethisch leiderschap en bestuur. Tijdens de Academyweek geeft zij samen met Maarten van Rossum een inspirerende training in succesvolle onderhandelingsvaardigheden.
We leven in een wereld waar de nadruk veelal ligt op de buitenkant waardoor we onbewust vergeten om bewust in te checken bij onszelf om te zien wat er écht aan de binnenkant gebeurd. Als (private) yoga teacher ondersteunt Krystel haar studenten om te leren leven vanuit het hart in plaats van het brein. Bewust durven om op de pauze knop te drukken, leren voelen en luisteren naar wat we diep van binnen echt willen in plaats automatisch te analyseren. Je ware zelf leren kennen waardoor je sterkere en een scherpere mind ontwikkeld. Niet alleen je mind maar ook je lichaam, want Krystel geeft als functional vinyasa & yin teacher graag toegankelijke lessen met pit. Echter vindt ze het belangrijker hoe een pose voor jouw lichaam voelt (en wat voor benefits dit geeft) dan hoe deze eruit ziet. Naast haar passie voor yoga is Krystel in het dagelijks leven ook actief voor haar eigen PR en marketing business.
Hanneke van Onna is Money Coach en Geldpsycholoog en werkte 25 jaar in de mediawereld als marketeer en merkenbouwer. Onder andere voor DWDD, Kinderen voor Kinderen, Donald Duck en Tina. In 2018 startte ze als zelfstandig ondernemer haar eigen merk: Hanneke van Onna. Als money coach en geldpsycholoog helpt ze mensen met het onderwerp dat jarenlang haar leven heeft beheerst, zo niet gesaboteerd, met geld. Onlangs kwam haar tweede boek Geldgeheim uit waarin ze haar reis van leven in armoede naar financiële vrijheid beschrijft en jou helpt hetzelfde pad te bewandelen. Als financial feminist predikt ze het belang van financieel bewustzijn en onafhankelijkheid. Hanneke is geldexpert voor het mediamerk LINDA. en mentor voor vrouwelijke ondernemers die zonder schaamte of excuses willen (én durven!) gaan staan voor grote impact met dito inkomsten.
Altijd gekenmerkt als enthousiast, zeer energiek en een topvrouw met een mening. Maar: naar mate de jaren verstreken begon Annemarie steeds meer conflict vermijdend gedrag te tonen. Vooral zakelijk. Aardig gevonden worden, vanuit een grote onzekerheid. De laatste jaren lag ze vaak wakker, raakte zichzelf eigenlijk kwijt, en daar waar iedereen keek naar haar voor besluitvorming, had zij die ochtend nog niet eens kunnen besluiten wat ze moest aantrekken! Vertrouwen op ratio in plaats van intuïtie werd haar modus., zo erg dat ze op het laatst op zaterdagochtend al gespannen raakte dat het bijna maandag was.
Sterker en zelfverzekerder worden lukte – door direct een mentor en een psycholoog in te schakelen, en heel veel te lezen, en te leren. Dankzij de kracht van routine en op zoek gaan naar zingeving op basis van haar eigen ‘why’ koos zij een nieuw pad, nam zitting in verschillende Advisory Boards (waaronder die van YLBA) én heeft Annemarie (inmiddels weer enthousiast en energiek) een uiterst praktische methode ontwikkelt, waarmee zij als Executive Mentor vrouwen in topfuncties begeleid. Ze noemt dit ‘Vrouwen die soms even de weg een beetje kwijt zijn, maar zeker niet verdwaald’. Tijdens het programma deelt Annemarie haar inzichten en ervaring tijdens een masterclass, maar is daarnaast ook beschikbaar voor 1-op-1 coach momenten. Weten waar je écht goed in bent, wat je graag doet, maar vooral ook: wat je níet leuk vind: Volgens Annemarie is dat is de sleutel naar zelfinzicht, zelfvertrouwen en echt zelfleiderschap – en daar kun je niet vroeg genoeg in je carrière mee beginnen.
Laura Bas (1996) is een meervoudig prijswinnende Changemaker, Public Speaker en Dagvoorzitter. Na haar Jongerenambassadeurschap voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het behalen van haar Master in Culture, Organization & Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam besloot Laura haar kennis omtrent jongeren en gelijke kansen op de arbeidsmarkt verder uit te breiden. Zo deed ze samen met generatie-expert dr. Aart Bontekoning onderzoek naar Millennials & Werk en adviseerde ze verschillende organisaties over jongerenparticipatie. Als spreker is ze gespecialiseerd in jongerenparticipatie, millennials en gendergelijkheid. Laura weet het publiek haarfijn uit te leggen hoe we jongeren beter kunnen betrekken in organisaties en wat er nodig is om gelijke kansen te creëren voor mannen en vrouwen. Ze sprak onder andere al bij de Verenigde Naties, Unicef, Amref Flying Doctors, SheDecides, Girls not Brides en was jurylid voor de uitreiking van de Mensenrechtentulp. Daarnaast werd ze in 2021 derde bij Miss World Nederland. Op dit moment is ze ook een van de vier gezichten van het jongerenkanaal ‘What’s Next’ van AT5, en is ze in een van de sprekers bij TEDXAmsterdamWomen.
Met 25 jaar passie voor verandering en ervaring in IT, begeleidde Anneke Keller grote transitieprojecten en teams bij o.a. KPN, TomTom, CoolBlue en Wehkamp. Momenteel is Anneke actief als management coach, vanwege haar kenmerkende innovatiekracht een veelgevraagd interimmanager binnen én buiten haar vakgebied, actief binnen o.a. de Raad van Toezicht van WWF maar ook ‘voedselboer’ van haar eigen voedselbos. In 2022 was zij een van de top-3 genomineerden voor ICT Media’s ‘Most Innovative Leader’, ‘CIO of the year’ en meerdere jaren benoemd als een van de ’50 most influential women in Tech’. Anneke vertelt op heldere wijze waarom IT een fantastische plek – en medium – is om grootschalige verandering te bewerkstelligen en het verschil kunnen maken in commerciële- en publieke organisaties. Vakgebieden waar vrouwelijk talent het verschil kan maken, bijvoorbeeld door op de loer liggende genderbias in coding en automatisering te verminderen (waarmee zij een bewezen bijdrage leveren aan verbetering van processen, resultaten servicebeleving en eindproduct). De belangrijkste les van Anneke is dat fouten maken mag. Wanneer er nog ruimte over is in haar agenda houdt zij zich hobbymatig bezig met meubelmaken.
Antoinette Leerdam is Coach, auteur, docent aan de o.a. Hogeschool van Leiden, ondernemer, adviseur, NLP specialist, FLP-therapeut maar bovenal: een echte wegwijzer in onderwijsontwikkeling met een passie voor talentgedreven werk.
Haar existentiële en genre-overstijgende manier van onderzoeken leidde tot bestsellers (studieboeken als Money en Who the heck am I?), een future builders academy en talloze vernieuwende onderwijskundige inzichten en concepten die inmiddels in binnen- en buitenland worden toegepast.
Tijdens haar werk over vond ze nieuwe manieren om een unieke set van talenten te identificeren, activeren en ontwikkelen, die je richting geven in je leven, studie en werk. Door haar ervaring als docent weet zij daarnaast als geen ander wat er omgaat bij de Young Ladies, omdat de leeftijdsgroep aansluit op die van haar studenten.
Antoinette geeft tijdens de Young Lady Business Academy een masterclass geven over wat ze heeft ontdekt, waarom het kennen van je kerntalent(en) je voordelen biedt – en hoe je daar zelf naar op zoek kunt gaan . Zodat jij meer richting en effectiviteit ervaart in je carrière, en de keuzes die je maakt.
Ik ben hoofdredacteur van het AD sinds de zomer van 2021. Bijna twee jaar leid ik één van de grootste nieuwstitels van Nederland. Graag vertel ik iets meer over hoe ik van de MAVO in Friesland kwam tot een topbaan in de media in Rotterdam. Dat was niet een logisch pad. Lang dacht ik zelfs dat het toeval was, dat ik terecht ben gekomen op de plek waar ik nu ben. Maar hoe ouder ik word hoe beter ik mijn eigen invloed zie en me realiseer dat het bepaald géén toeval is. Met de wijsheid van nu, vertel ik graag jonge ambitieuze vrouwen over wat ik eerder had willen weten.
En dan nog: het blijft een weg die je zelf moet bewandelen. Daarbij kun je veel leren uit de media. Want iedere dag zie, hoor en lees je over mensen die een verhaal vertellen. Bedoeld of onbedoeld profileren ze daarmee zichzelf. Dit profileren – hoe je jezelf laat zien – gebeurt voortdurend en daar kun je je voordeel mee doen.
Steven de Lira is auteur van het boek Everyone is a mentor. Het boek is een product van een jarenlange persoonlijke zoektocht naar de waarde van de Caribische culturele wijsheid. Zijn belangrijkste conclusie; persoonlijke ontwikkeling is een sociaal proces. Je hebt anderen nodig om jezelf beter te leren kennen. Everyone is a mentor dus!
Met zijn kennis als ingenieur en zijn bovengemiddelde fascinatie voor data werkt Steven met zijn bedrijf iSeekMe, aan de missie om sociaal-emotionele ontwikkeling op grote schaal en voor iedereen toegankelijk te maken met een digitaal platform van mentoren. De ‘nerd’ Steven heeft echter ook een enorme dosis innovatieve denkkracht. Met zijn heldere visie op een toekomstbestendige samenleving weet hij zijn publiek mee te nemen naar een nieuwe wereld waar we het maximale potentieel in mensen weten te benutten.
Steven de Lira is ingenieur en meer dan 15 jaar actief als coach en trainer van schoolgaande kinderen op Curaçao en young professionals van Gemeente Den Haag tot bankdirecteuren en managers van ministerie van Binnenlandse Zaken. Steven is geboren op Curaçao, heeft gestudeerd en carrière gemaakt in Nederland. Hierdoor combineert hij het beste van twee werelden.
Zin in een gezonde dosis energie en zinvolle inzichten? Schrijf je snel in voor de volgende editie van de YLBA.