Title Image

Omdat je geen bijrol wil, maar een hoofdrol

MEER INFORMATIE & INSCHRIJVEN 2024 / 2025

Droom je stiekem van een baan of carrière waarin je het verschil gaat maken? En een hoofdrol speelt in de toekomst? Hou dat vast! En geef niet toe aan mensen die jouw droom ‘te hoog gegrepen’ vinden of dat je ‘normaal’ moet doen. Juist om die negatieve sfeer rond de gedrevenheid van jonge vrouwen weg te blazen, is er de Young Lady Business Academy (YLBA).

Meedoen aan YLBA in 2024? – Je kunt je direct aanmelden voor editie 14 (november 2024) of editie 15 (juni 2025) via het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Een compleet overzicht van alle belangrijke data om in je agenda te zetten vindt je direct na het inschrijfformulier. Vragen over je aanmelding? Mail ons via: info@ylba.nl

Let op: Om teleurstelling te voorkomen raden we je aan zo snel mogelijk het aanmeldformulier naar ons toe te sturen! / Wacht dus niet tot de allerlaatste dag, je kunt je het hele jaar aanmelden!!

Iedereen is welkom

Omdat motivatie onze allerbelangrijkste graadmeter is, zijn jonge vrouwen (15 t/m 25) van alle schoolniveaus van harte welkom! Dus ook je als je nog op de middelbare school zit, ontvangen we je met groot enthousiasme. Val je net iéts buiten de leeftijdsgrens, laat dit je niet tegen houden om je kandidaat te stellen. Bij de juiste motivatie kijken we of we een uitzondering kunnen maken, of dat we je wellicht op een andere manier kunnen helpen. Bijvoorbeeld door je aan iemand te koppelen uit ons netwerk.

Wij omarmen élk soort ambitie

Of je nu ondernemer wilt worden, een spraakmakende klimaatactivist of het verschil wilt maken in politiek, wetenschap of het corporate bedrijfsleven – het maakt niet uit. In al deze gevallen zien we jou graag tegemoet. Weet je het nog niet zeker en wil je eerst zien hoe ’t er bij ons aan toegaat? Op YouTube vindt je verschillende impressies van voorgaande edities en interviews met (oud) deelneemsters.

Overwin je angst

Vaak krijgen we te horen dat jonge vrouwen op het punt staan zich op te geven, maar op het laatste moment tóch terugschrikken. Omdat ze menen dat ze er nog niet klaar voor zijn; bepaalde vaardigheden of kennis missen waardoor ze bang zijn ‘door de mand te vallen’. Alsjeblieft, laat je angst niet zegevieren! De YLBA gaat niet om wat je al kan of beheerst, maar om je (grootse) dromen, de bereidheid (van elkaar) te leren en open te staan voor nieuwe kennis en ervaring. Oók indien je nog geen exacte ‘droomcarriere’ voor je ziet, maar wél de ambitie hebt om daar tijdens het programma aan te werken: schrijf je vooral in!  

Deelname kost je niets

Geld is bij ons gelukkig geen drempel. Ongeacht je financiële positie kun je meedoen. Aan YLBA-deelname zijn géén kosten verbonden. Het programma t.w.v. 1000,- euro per deelneemster wordt volledig vergoed door stichting YLBA. Wij beoordelen ook niet op je achtergrond of afkomst. Discriminatie op een van deze punten wordt in het programma, of tussen deelneemsters onderling, niet getolereerd.

Omringd door rolmodellen

Op de YLBA word je één week lang omringd door inspirerende rolmodellen die ooit – net als jij – een toekomstdroom hadden en eventuele tegenslag of tegenstand hebben overwonnen. Met hen aan boord heeft de Young Lady Business Academy bewezen jonge vrouwen over die cruciale drempel – toegeven dat je voor de top gaat en onbevreesd je passie gaat volgen – heen te kunnen helpen. Hiervoor creëren we, samen met hen een positieve omgeving, waarin je niet alleen gezien wordt, maar – heel belangrijk – waarin je, je ook veilig voelt. Op onze sprekerspagina maak je kennis met een aantal van hen.

Aanmelden voor de Young Lady Business Academy

1

Stuur ons je aanmelding via het inschrijfformulier op deze pagina

Maak gebruik van het inschrijfformulier op deze pagina. Schrijf een korte motivatiebrief voor je deelname aan YLBA (max. 300 – 500 woorden). Deel daarna kort en bondig (in 1 tot 3 zinnen) je professionele droom. Dit kan van alles zijn; van ondernemer, of politica, of wetenschapper, of topvrouw in een internationale corporate tot activiste. Of wellicht denk je niet in functietitel maar heb je een bepaald doel voor ogen. Droom groot! Voeg naast je motievatiebrief ook een foto* en je CV toe via bijlage.

2

Je hoort (per mail) wanneer je wordt uitgenodigd voor je digi-pitch

Deze gesprekken vinden plaats op de vooraf vastgestelde pitchdagen en worden digitaal via MSteams georganiseerd. Belangrijk dus, dat je op deze dagen beschikbaar bent (reken op 15-20 minuten van je tijd). Je krijgt hierbij vijf minuten ruimte om je ambitie/droom aan ons te pitchen. Wij zullen na jouw pitch nog circa 10 minuten met je in gesprek gaan en je een aantal vragen stellen. Vanwege het hoge aantal aanmeldingen en de vele gesprekken die we die dag voeren is het erg belangrijk dat je op tijd ‘inbelt’.

3

Zijn we beiden enthousiast, dan nodigen we je uit om mee te doen!

De Academy wordt live georganiseerd bij startup-hub Dotslash in Utrecht of het ECE in Rotterdam. Indien je bent geselecteerd dan is dat in principe altijd voor de eerstvolgende editie. Het enige wat je zelf moet doen is vrij regelen van school, werk of stage, waarvoor wij ,indien dit niet lukt, ook kunnen helpen met bemiddeling. Ben je (toch) niet beschikbaar tijdens de eerstvolgende Academy week, maar wel voor de editie daarna? Schrijf je ook dan alvast in – en geef in dat geval de editie van voorkeur duidelijk aan op het formulier.

*Fijn om te weten: je foto wordt enkel gebruikt voor interne doeleinden / organisatie tijdens de pitchdagen. Een selfie is bijvoorbeeld voldoende.

Dit kun je winnen in 2024*

Meedoen aan de Academy is het voornaamste, en onderdeel worden van het Alumni netwerk al een winst op zich. Toch heeft YLBA ook een finale-element, inclusief een aantal prijzen. Bedoelt als (extra) aanmoediging en tevens eerste kennismaking tussen de twee edities van dezelfde jaargang. De finale vindt altijd plaats in de kerstvakantie of eerste week van januari en wordt – net als de Academy – live georganiseerd. Voor evt. finalekandidaten in het buitenland is digitale deelname mogelijk.

Hoofdprijs Persoonlijk jaarmentorschap door Elske: een jaar lang 1-op-1 mentorschap met Academy oprichtster en Zakenvrouw van het Jaar Elske Doets. Dit om jou te helpen tijdens de periode van een geheel jaar na het afronden van de Academy. Binnen het mentorschap leer je niet alleen van adviezen en inzichten, ook helpt ze jou om de lessen van YLBA te verdiepen, motiveert ze je om verdere stappen te zetten richting je professionele droom én heb je een streepje voor bij de verschillende netwerkevents als haar persoonlijke introducée.

ECE Get Started beurs Beschikbaar gesteld door het Erasmus Centre for Entrepreneurship alsook een speciale prijs (indien van toepassing) in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, voor degene die het meest veelbelovend en vol innovatiekracht het eigen familiebedrijf overneemt.

Business plan trajectbegeleiding Beschikbaar gesteld door The Orange Mill. Deze prijs is voor de twee meest veelbelovende, startende ondernemers en helpt hen om tot een solide business plan te komen.

Kennismakingstraject Rijksoverheid gereserveerd voor de beste deelneemster, die een hoge overheidsfunctie (ministerschap bijvoorbeeld) ambieert. Zij wordt na de Academy uitgenodigd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar je nieuwe contacten opdoet en de achterkant van het diplomatieke spel van nabij gaat meemaken.

BrainCompass Een ontzettende waardevol en neurowetenschappelijk gevalideerd ontwikkel-assessment beschikbaar gesteld door Braincompass Nederland, zodat je inzicht krijgt in hoe je natuurlijke talenten verder te ontsluiten en in te zetten.

*Overig Bovengenoemde prijzen zijn indicatief én onder voorbehoud van wijzigingen. Tijdens verschillende edities kan het voorkomen dat corporate partners, sponsoren of rolmodellen (zomaar) een extra prijs beschikbaar stellen.. Dus: fingers crossed!

Wie zit er in de jury?

Tijdens de kennismakingsgesprekken voorafgaande aan de academy spreek je direct met Academy Oprichtster Elske Doets. Zij wordt hierin bijna altijd bijgestaan door Lies Verburg (ervaren NOBCO coach en al jaren verbonden aan de Academy), en/of een aantal oud-deelneemsters. Tijdens de ‘grande’ finale aan het einde van het jaar wordt een professionele jury samengesteld vanuit het YLBA netwerk en corporate partners. Denk hierbij aan relevante (oud)rolmodellen van de Academy en professionals met een HR, recruitment of coachingsachtergrond.

Handig: Wordt je uitgenodigd om te pitchen dan ontvang je een aantal dagen voor de kennismakingsgesprekken een speciale link naar het youtube kanaal van YLBA, waar Alumna Laura Bas (YLBA 6.0 en inmiddels veelgevraagd spreker), een aantal tips deelt die je kunnen helpen tijdens de voorbereiding. Daarnaast kun je in de tussentijd via de YLBA socials, Youtube, de YLBA podcast én de nieuwspagina op deze website nog veel meer inspiratie op doen.

Waarom is de Academy week enkel Live te volgen?

YLBA kiest met het ‘live’ organiseren van de Academy week – bewust – voor een omgeving waar persoonlijke interactie ontstaat. Wat wij van telkens weer terugkrijgen is dat juist de ‘drempelloosheid’ en de positieve omgeving, in het directe contact met rolmodellen én tussen deelneemsters onderling, een van de grootste krachten van YLBA is. Daarnaast helpt deze vorm de Young Ladies ook op andere vlakken: om communicatievaardigheden te ontwikkelen in de ‘echte’ wereld. Oefenen met netwerken, een samenwerkingspartner vinden voor een bedrijfsidee, het ontstaan van nieuwe vriendschappen – maar ook ervaren dat het afstappen op professionals en personen in een ‘toppositie’ eigenlijk helemaal niet eng hoeft te zijn.

Samen met de Raad van Advies en de Alumnicommissie evalueert Elske regelmatig, en past aan waar nodig. Uit enquetes onder alumni is vooralsnog gebleken dat zij de ‘live’ omgeving als voorkeur bestempelen, en daarnaast ook als meer effectief én veilig ervaren. In het uitzonderlijke geval dat deze vorm door omstandigheden aanpassingen behoeft (zoals tijdens de corona lockdown) kan hier van worden afgeweken.

Voor scholen, werkgevers en eventuele (onterecht) bezorgde ouders

Na vijf jaar YLBA onderkennen steeds meer scholen en bedrijven de waarde van de YLBA. Zelfs tentamenweken zijn voor oud-deelneemsters verzet. Het vraagt wat medewerking, maar u krijgt er ook wat voor terug. De opgedane kennis van uw student/medewerker die zij na de Academy met klasgenoten/collega’s kan delen, bijvoorbeeld. En die kans die u haar gegeven heeft om aan het programma mee te doen. Heeft een deelneemster tijdens de Academy toch een belangrijke afspraak, dan zijn er bij de locatie voldoende (werk)plekken om deze telefonisch of via zoom/msteams doorgang te geven. De andere Young Ladies praten hen daarna bij. Handig: download hier de flyer/poster om te delen met studenten.

Zelf de energie van YLBA meemaken?

Op aanvraag zijn Elske en enkele Alumni beschikbaar voor externe lezingen en workshops, over zelfvertrouwen, ondernemerschap en studiekeuze bijvoorbeeld. Ook kunnen (young) professionals deelnemen aan de Gender Equality Impact Day – Zodat je als (school)bestuur, ondernemer of (HR) manager, kennis op het thema kunt bijschaven en inspiratie opdoet voor toepassing binnen de eigen organisatie. Voor overleg, meer informatie over de speciale dag voor professionals of een sprekersaanvraag: mail naar info@ylba.nl.

Inschrijfformulier deelneemsters

LET OP: pas wanneer je klikt op de verzendbutton én daarna een nieuwe webpagina te zien krijgt (met de tekst ‘je inschrijving is ontvangen’) is je aanmelding goed verlopen.

Kom je toch weer terecht boven aan de inschrijfpagina (die start met ‘omdat je geen bijrol wil, maar een hoofdrol)’? Scrol dan naar beneden zodat je opnieuw bij het inschrijfformulier terecht komt (je bent dan vergeten om een van de onderdelen in te vullen, waardoor het formulier niet wordt verstuurd). Wij ontvangen géén bericht wanneer je een onderdeel bent vergeten in te vullen, dus om teleurstelling te voorkomen: verzeker je ervan dat je aanmelding goed is verzonden! Bij twijfel/geen reactie van ons ontvangen: mail dan z.s.m. naar info@ylba.nl

Aanmelden Elske Doets Young Lady Business Academy


  • Drop files here or
    Accepted file types: doc, pdf, png, jpg.
    Maximaal 3 bestanden tot 5MB per bestand. Toegestane bestandstypen: doc, pdf, png, jpg.

Vergeet ook niet om onderstaande data alvast in je agenda te zetten!

Belangrijke data 2024

Inschrijven uiterlijk op:
Editie 14: 20 oktober 2024 – geopend
Editie 15: 20 mei 2025 – geopend

Kennismaking & pitch-rondes (digidates):
Editie 14: 31 okt & 1 november 2024
Editie 15: info volgt

Academy-week:
Editie 14: 25 t/m 29 november 2024
Editie 15: 23 t/m 27 juni 2025

Definitieve locatie Academy-week:
Editie 14: Titaan Innovation Hub in DEN HAAG
Editie 15: Info volgt

Voorlopige finaledag YLBA 2024:
Editie 13 en 14: 6 of 10 januari 2025
Editie 15: Info volgt