FENNA KIEWIET DE JONGE: ’ER IS AL ZOVEEL TE DELEN OP AI-GEBIED’

FENNA KIEWIET DE JONGE: ’ER IS AL ZOVEEL TE DELEN OP AI-GEBIED’

Geboortejaar: 2001
YLBA editie: 12
Droom: door inzet van mijn kennis over AI mensen en organisaties meer ruimte geven zich met wezenlijke zaken bezig te houden
Biografie: Naam: Fenna Kiewiet de Jonge
Opleiding: toegepaste wiskunde (TU Delft)

Belangrijke stap door YLBA: ‘Inzien dat je speels en dichtbij jezelf moet blijven. Het is makkelijk je te verliezen in de verleidingen van de wereld om je heen.’

V: Je wilt AI brengen naar mensen en organisaties die er nog relatief onbekend mee zijn.
A: Inderdaad. Ik zie voortdurend mogelijkheden om AI ergens voor in te zetten. Zodat er een efficiencyslag kan worden gemaakt en je tijd gaat overhouden voor belangrijkere zaken.  

V: Bij wat voor soort taken kan AI helpen een slag te maken?
A: Naast veel repetitieve taken, zoals administratieve werklast, valt er met AI ook een wereld te winnen op het gebied van creatie. Powerpoints maken, het creëren van posts, vertalingen, ga zo maar door.

V: Het MKB heeft jouw speciale aandacht.
A: Klopt. Omdat je daar een relatief grote spanning ziet tussen de ambities en de kwaliteiten van ondernemers en hoe ze gedwongen worden hun tijd te besteden aan allerlei repeterende taken. Denk aan het maken van powerpoint presentaties. Het opstellen en uitvoeren van digitale enquêtes. Of het organiseren van een marketingcampagne. Allemaal zaken die door AI versneld en vergemakkelijkt kunnen worden.

V: Jij wilt ondernemers als het ware ‘bevrijden’?
A: Wat is er mooier dan iemands talent meer ruimte te geven? En het mogelijk te maken dat hij of zij toekomt aan waar ze hun organisatie of bedrijf voor zijn begonnen?  

V: Bij AI denken velen in de eerste plaats aan spannende verhalen over spectaculaire, nieuwe mogelijkheden…
A: Dat snap ik. Maar ik concentreer me met mijn bedrijf, ETNA-Tech, op AI-technologie die al beschikbaar is. En direct inzetbaar.          

V: Ontmoet je weerstand van mensen die AI maar niks vinden?
A: Onbekend maakt onbemind. Daarom bieden wij een uniforme workshop aan waarbij je als buitenstaander op een laagdrempelige manier kennismaakt met AI. Er meer vertrouwd mee raakt. Al naar gelang de behoefte geven we vervolgens AI-advies. Of – dat kan ook – bouwen we een AI-tool speciaal voor dat ene bedrijf of die ene persoon.

V: Zijn de verwachtingen rond AI niet vaak te hoog gespannen?
A: Als je afgaat op wat er in de pers verschijnt, worden er soms overdreven toekomstbeelden geschetst. Dat is zo. Daarom vind ik het belangrijk om de mensen te kennen voor wie wij AI-oplossingen aandragen. De techniek moet in hun dienst staan. Niet zij in dienst van de techniek.

V: Hoe kijk je naar de groei van je eigen bedrijf? Hoe sneller hoe beter?
A: Groei is fijn. Maar tegelijkertijd is het goed je work/life-balans niet teveel uit het oog te verliezen. Het zou ongeloofwaardig zijn als ik mensen wil ontlasten met AI, ze een beter leven wil geven, terwijl ik mezelf over de kop werk.

V: Je zegt dat je op de YLBA hebt geleerd speels en dichtbij jezelf te blijven.
A: Met al die ambitieuze, jonge vrouwen om je heen zie je hoe dun de lijn kan zijn tussen je droom waarmaken en een burn-out. Niet álle ambitie en groei is gezond. Speelsheid en plezier zijn belangrijke graadmeters voor het geluk dat je ervaart. En voor de duurzaamheid van je eigen succes.     

 Net als Fenna dit jaar meedoen aan de Young Lady Business Academy? Klik hier om je aan te melden