Jard Mattens: ‘Het mens-zijn kunnen herstellen, dat is het ultieme’.

Jard Mattens: ‘Het mens-zijn kunnen herstellen, dat is het ultieme’.

Geboortejaar: 1998
YLBA editie: 9
Droom: Complexe oogoperaties kunnen uitvoeren met de meest geavanceerde hypnosetechnieken, waardoor je voor de best mogelijk uitkomst en beleving voor de patiënt kunt zorgen.
Biografie: Naam: Jard Mattens
Opleiding: Bachelor Nanobiologie, Master Geneeskunde-Klinisch Onderzoek & Master Human Computer Interaction
Belangrijke stap door YLBA: ‘Omdat ik veel ambities tegelijk heb, ben ik blij dat de Academy mij heeft uitgedaagd scherpe keuzes te maken. Daardoor weet ik nu veel beter welke richting ik op wil.’

V: Waarom heb je uit alle mogelijke dromen juist déze droom?
A: Een van mijn hevigste interesses is altijd het menselijk brein geweest, in combinatie met hoe mensen visuele informatie opvangen en verwerken. Toen ik tijdens mijn coschap oogheelkunde cornea transplantaties uitgevoerd zag worden, kwamen veel dingen voor mij samen en dacht ik meteen: dit wil ik kunnen! In mijn REM-slaap begon ik vervolgens over deze operaties te dromen. Wanneer ik dan wakker werd, dacht ik: “Yes! Ik mag weer naar mijn coschap!”  

V: Wat veroorzaakte dat enorme enthousiasme?
A: Het brein, en de ogen in aansluiting daarop, spelen een sleutelrol bij wie we zijn en hoe we ons handhaven in de maatschappij. Daarover meer kennis vergaren vind ik sowieso heel spannend. Voeg daarbij het vermogen om te kunnen helpen als er schade aan die organen is ontstaan, en daarmee het mens-zijn in zekere zin weer te herstellen, dan is dat voor mij het ultieme. De moeilijkheidsgraad van zulke operaties en de lichamelijke beheersing die je ervoor nodig hebt, maken de uitdaging – en mijn ambitie om het onder de knie te krijgen – alleen maar groter.   

V: En dan de hypnosetechniek… dat is ook onderdeel van je droom.
A: Klopt. Ooit heb ik een hypnose experiment gedaan door te proberen mezelf als het ware ‘vast te plakken’ aan een bank. Dat werkte boven verwachting goed. Het lukte inderdaad niet meer los te komen van die bank! Ik ben daar toen op een positieve manier zó van geschrokken dat mijn interesse voor hypnose definitief gewekt was.   

V: Hypnose en wetenschap gaan niet altijd samen, of wel?
A: Nu nog niet. Maar het is inmiddels mijn diepe overtuiging dat ze elkaar kunnen versterken. En dat er bovenop de hernieuwde interesse in hypnose nog een wereld te winnen is. Vandaar dat ik er zo intensief mee bezig ben.

V: Heb je ook hobbels te nemen? Of gaat je ontwikkeling zogezegd van een leien dakje?
A: Mijn familie en omgeving steunen me in mijn ambities. Daar ben ik zeer dankbaar voor. Maar wetenschappers staan vanzelfsprekend niet allemaal vooraan te applaudisseren. Veel onderzoek op het gebied van hypnose is nog lang niet perfect: de groepsgrootte van proefpersonen laat te wensen over, de transparantie over onderzoeksresultaten is dikwijls verre van optimaal en de gevolgde redeneringen en conclusies zijn wetenschappelijk niet altijd consistent.

V: En heeft de YLBA je geholpen met betrekking tot jouw dromen?
A: Zeker. Daar ben ik jonge ambitieuze vrouwen tegengekomen die dezelfde ‘drive’ hebben als ik. En ook op zoek zijn naar meer richting: wat wél te doen? en wat vooral niet? Door die ontmoetingen op de Academy heb ikzelf ook meer richting gekregen.  

V: Volgens Elske Doets ben je meer wetenschapper dan ondernemer.
A: Misschien heeft ze daar gelijk in. Toch zou het mooi zijn wanneer ik mijn inzichten als wetenschapper ook zou kunnen vertalen naar een startup. Dat je niet alleen de kennis vermeerdert, maar er ook voor zorgt dat die kennis via een bedrijf doorbreekt richting de samenleving.