Anneloes van Gent: ‘Ik heb moeite met de Nederlandse zesjescultuur’

Anneloes van Gent: ‘Ik heb moeite met de Nederlandse zesjescultuur’

Geboortejaar: 1998
YLBA editie: 7
Droom: Een stabiel wereldhandelssysteem dat duurzame welvaart brengt in alle delen van de wereld
Biografie: Naam: Anneloes van Gent
Opleiding: Internationale Politieke Economie (universitair)
Belangrijke stap door YLBA: ‘Stap uit je comfort zone. Oplossingen komen vaak sneller door contact te zoeken met mensen buiten jouw vakgebied.’
Weerstand: protectionisme en nationalisme zijn een rem op economische ontwikkeling.

V: Jij wilt het financiële systeem verbeteren en de internationale handel stimuleren. Grote doelen.
Hoe breng je die dichterbij?
A: Allereerst door hard te studeren. En me te verdiepen in de internationale economie en de geopolitieke verhoudingen. Dan kan het gebeuren, zoals bij mij nu gebeurt, dat je traineeship krijgt aangeboden bij De Nederlandsche Bank.

V: Wat ga je doen bij De Nederlandsche Bank?
A: Dat weet ik niet exact. Maar het wordt hoe dan ook een mix van beleids- en toezichtstaken.

V: Dat klinkt behoorlijk abstract.
A: Klopt. Maar als ik zoveel jaar verder ben en hopelijk op de juiste positie terecht ben gekomen, wil ik het juiste doen voor de hele wereld, als bestuurder of als ondernemer. Concreet: internationale handel zoveel mogelijk stimuleren, handelsbarrières wegnemen en een eerlijk, transparant speelveld creëren voor alle landen in de wereld.

V: Vanwaar die gigantische doelen die je jezelf stelt?
A: Misschien heeft mijn jeugd hierin een rol gespeeld. Als kind ben ik mijn ouders altijd achterna gereisd en heb ik veel van de wereld gezien. Van hen heb ik wellicht ook de neiging overgenomen om groot te denken. Soms is dat lastig.

V: Vertel…
A: Op de middelbare school heb ik moeite gehad met de Nederlandse zesjescultuur. Met de doe-maar-normaal-mindset die in hier nu eenmaal de boventoon voert. Het ligt in mijn aard om altijd verder te kijken, voorbij de voor de hand liggende antwoorden.

V: Maar waar droom je van? Toch niet van handelssystemen?
A: Als kind droomde ik ervan gast te zijn.

V: Gast?
A: Ja. Ik heb het altijd een spannend idee gevonden om bij mensen thuis te zijn die in een hele andere cultuur leven. Omdat dan niets vanzelfsprekend meer is. En je gedwongen bent na te denken over zaken die normaal vanzelf gaan. Dat lijkt me een geweldige uitdaging. Omdat Chinees zo’n volstrekt andere taal is dan de onze wilde ik in die taal duiken en de Chinese cultuur beter begrijpen. Inmiddels spreek ik vloeiend Chinees.   

V: Jij hebt er plezier in een vreemde te zijn?
A: Zoiets. Tijdens mijn studie ben ik op uitwisseling en zomerscholen geweest in het buitenland. Daar heb ik enorm veel van geleerd. En in de bankwereld kan ik mijn droom – gast zijn – realiseren door de internationale samenwerking op te zoeken, wellicht ook met periodes in het buitenland.

V: Tot slot. Door corona is gebleken dat globalisering ook negatieve gevolgen heeft. Je bent niet bang dat protectionisme en nationalisme weer terugkomen?
A: Als je naar de “big picture” kijkt is dat onwaarschijnlijk. Neem de coronavaccins. Globalisering heeft ervoor gezorgd dat die snel ontwikkeld, gefabriceerd en verspreid konden worden. Dat draait niemand ooit meer terug, lijkt me.