Zó zet je grote stappen naar jouw droom

Zó zet je grote stappen naar jouw droom

Voor veel Young Ladies is aanmelding voor de Young Lady Business Academy een eerste stap. Het lijkt zo makkelijk! Je hoeft alleen maar een paar velden in te vullen op een website. Simpel zat. Of toch niet?  Als ik achteraf de verhalen hoor van de Young Ladies – over de angsten, onzekerheden en gevreesde reacties van familie en vrienden – is de aanmelding voor de Academy soms al de spannendste  stap die ze ooit in hun leven hebben gemaakt. 

Hoe kán zoiets? vraag ik me dan altijd vol verbazing af. Waarom twijfelen of aarzelen bij iets wat zó duidelijk bijdraagt aan jouw kansen op een mooie toekomst? Daar hoef je toch niet lang over na te denken?

Onlangs sprak Tjarda Struik op YLBA 9.0. Haar speech – én levenshouding – sloegen in als een bom! Tjarda heeft een visuele beperking, is aanstormend politicus en droomt ervan de eerste burgemeester in Nederland te worden met een beperking. Haar streven is een voorbeeldfunctie te vervullen, dat wil zeggen: andere mensen met een beperking te laten zien wat je allemaal, ondanks je beperking, kunt bereiken. Ze vertelde aan de Young Ladies dat ze helemaal geen tijd heeft voor angst, aarzeling of twijfels. Als ze een kans ziet grijpt ze die met beide handen aan. Wat moet ze anders? Door haar beperking heeft zij geen alternatieven. Kan ze niet nonchalant zeggen: ‘ik doe nu dit, maar ik had ook dát kunnen doen’.

In haar gretigheid stappen te maken, vind ik Tjarda een geweldig inspirerend rolmodel. Als ik zie hoeveel Young Ladies hunkeren naar het maken van (zo groot mogelijke) stappen, toont Tjarda wat daarvoor nodig is, namelijk… Gewoon dóen! Eropaf! Pakken wat je pakken kunt! Nu merk ik dat Young Ladies nog dikwijls blijven hangen in vragen als ‘is dit de juiste stap?’, ‘past deze stap in mijn ideaalplaatje?’ of ‘ben ik al klaar voor deze stap?’. Allemaal vragen die Tjarda zichzelf niet kan stellen en waar zij dus geen last van heeft.

Conclusie? Haar beperking maakt Tjarda’s leven moeilijker, maar ook makkelijker. Ze weet welke richting ze op wil, welke taak ze wil vervullen, en omarmt – zónder eindeloos te piekeren, perfectie na te jagen – álles waarvan ze denkt dat het haar doel dichterbij brengt.

Dát is precies de spirit die je verder brengt!

Soms wens ik alle jonge vrouwen – het klinkt misschien wat vreemd – net als Tjarda een beperking toe. Opdat ze makkelijker keuzes gaan maken. Stappen gaan zetten. En minder schaamte voelen om zichzelf en hun ambitie te verwezenlijken.

Social Media kanalen van Tjarda Struik: