Zó inspirerend zijn MBO-ers!

Zó inspirerend zijn MBO-ers!

Mocht ik na 5 jaar twijfels hebben over het bestaansrecht van de Young Lady Business Academy (YLBA), dan zijn die na de pitchrondes voor de 10e editie verdwenen. Wanneer zoveel jonge vrouwen jou vertellen dat zij door ouders en/of hun omgeving niet of amper serieus worden genomen, en hoezeer ze hopen dat de YLBA hun talenten wél ziet, is het me in een klap weer duidelijk waarom ik de Young Lady Business Academy in 2017 heb opgericht.

Als een jonge vrouw zich aanmeldt en schrijft dat ze zich tegen reacties als ‘Denk maar niet te groot meisje, straks word je nog gekwetst’ of ‘Neem dat risico maar niet meisje, je kent de gevolgen niet’ moet wapenen, word ik verdrietig en blij tegelijkertijd. Verdrietig omdat zij die dit schrijft, en velen met haar, nog steeds worden ontmoedigd terwijl jongemannen op diezelfde jonge leeftijd juist applaus krijgen voor hun grootse dromen. (Hoe ongelijk en onrechtvaardig!) Blijdschap voel ik omdat YLBA al 5 jaar een plek is voor jonge vrouwen, waar ze onbeperkt kunnen en mogen groeien.

Extra trots ben ik bij deze 10e editie op het stijgende percentage MBO-ers dat zich voor de YLBA aanmeldt. Zo’n 40 procent, dit keer: gelijk op lopend met het aandeel MBO-ers in de samenleving. Dat we tevens meer vrouwen van kleur mogen begroeten, alsook queers en mensen met een beperking, geeft gelukkig aan dat YLBA een heel diverse aantrekkingskracht heeft. En daarmee een weerspiegeling is van mijn streven dat YLBA de toekomst verrijkt met sprankelende Young Ladies die cultureel en qua karakter super divers zijn.

Er is nóg iets dat me bij de pitchrondes positief is opgevallen. Vooral bij de MBO-ers zie ik een soort onverstoorbare vastberadenheid niet voor de mening of de vooroordelen van de buitenwereld te buigen, een karaktertrek die ze misschien júist hebben ontwikkeld omdat ze al gewend zijn onderschat te worden. Ik vind dat koppige geloof in eigen kunnen geweldig inspirerend! Voor mezelf, maar ook voor de deelnemers met meer theoretische vaardigheden. Zeker als het, zoals bij de MBO-ers, ook nog gepaard gaat met een beminnelijke glimlach in plaats van een boze of verongelijkte blik.

Zachtheid als wapen!

Alle reden dus om uit te kijken naar de 10e editie van YLBA! En ja, dat uitkijken gaat enigszins gepaard met boosheid omdat jonge vrouwen recht hebben op zoveel meer vertrouwen dan ze nu vanuit hun omgeving krijgen.