Young Lady Sophie Brugemann in de Ondernemer

Young Lady Sophie Brugemann in de Ondernemer

Jong en boos: ondernemer Sophie (20) gaat met JONG de politiek in

Ondernemer Sophie Brugemann is boos, behoorlijk boos. Ze is met twintig levensjaren namelijk te jong om een volledige Tozo-uitkering te krijgen. Leeftijdsdiscriminatie vindt ze, en ook daarom sloot zich aan bij de politieke partij JONG. Op de achtergrond houdt Elske Doets haar pupil een beetje in de gaten.

Op het eiland Texel is Sophie Brugemann een bekende verschijning. Als drie jaar verzorgt de 20-jarige ondernemer op het Waddeneiland huwelijken met haar bedrijf Trouwentexel. Tot de coronapandemie vorig jaar toeslag wist zij zo’n tweehonderd stellen een geweldige dag te bezorgen. ,,Maar daarna stortte het in en vroeg ik de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) aan”, zegt ze fel.

‘Nog geen 21. Leeftijdsdiscriminatie’

Sophie praat met grote inzet ‘sneller dan het geluid’. ,,Na drie maanden kreeg ik een brief van de overheid dat ik het terug moest betalen, omdat ik nog geen 21 jaar was. Ik had slechts recht op een vijfde van dat bedrag. Wat een leeftijdsdiscriminatie!”

Ze liet het er niet bij zitten en ventileerde haar boosheid via social media en schreef ook een brief aan het eilandbestuur. Haar argument is dat ze wel voor 100 procent belasting en huur moet betalen, maar deze regeling maar voor 20 procent kon gebruiken. Hoef ik dan ook maar 20 procent belasting te betalen? De gemeente gaf als antwoord dat ze dit in Den Haag – “gewoon van het kastje naar de muur sturen” – aan de orde moest stellen.

Geen steun Tweede Kamer voor 10 miljoen euro voor jonge ondernemers

Door haar aanpak via Facebook en LinkedIn bereikte haar boodschap ook het vaste land en werd ze door de media gebeld. Naar aanleiding van publicaties stelde eilandgenoot en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) vragen. Hij diende ook een amendement in waarin hij de staatssecretaris verzocht om 10 miljoen euro uit te trekken om jonge ondernemers tegemoet te komen. ,,Het amendement van Van Dijk werd eind mei vorig jaar behandeld en met een stemverschil van vier Kamerleden verworpen. Het blijft dus bij het oude. Gelukkig word ik 14 mei 21 jaar.”

Ze haalt even adem en gaat weer door. ,,Wij worden niet serieus genomen. Wij mogen lekker dokken. Daar in Den Haag investeren ze niet in de jeugd, terwijl wij juist de toekomst van het land zijn. In feite vinden ze ons minder belangrijk wanneer het gaat om ‘geld krijgen’. Het gaat naar de KLM. Maar als het gaat om ‘geld geven’ zijn we wel oud genoeg.”

‘Daar in Den Haag investeren ze niet in de jeugd, terwijl wij juist de toekomst van het land zijn. In feite vinden ze ons minder belangrijk wanneer het gaat om ‘geld krijgen’


Elske Doets houdt Sophie in de gaten

Vanaf het vasteland – Heerhugowaard – hield de bekende zakenvrouw Elske Doets Sophie een ‘beetje in de gaten’. De twee hebben elkaar leren kennen via de Young Lady Business Academy. Deze door Doets opgerichte academy traint en coacht jonge vrouwen van 15 tot 25 jaar om ze uiteindelijk op te ‘kunnen laten klimmen naar gezichtsbepalende functies bij overheid en bedrijfsleven’. Doets kan trots zijn: bij Sophie is dat gelukt.

Sophie: ,Haar eerste reactie over de argumentatie om mij geen gehele Tozo te geven was: ‘Dit meen je niet’! Ik ben uiteindelijk van dat negativisme afgestapt en heb besloten weer de boel op te pakken. Ik ben per slot van rekening ondernemer. Nu Trouwentexel minder loopt vanwege al die coronamaatregelen ben ik een picknickbedrijf begonnen. Het is een mooie manier om het eiland te ontdekken.”

“Ik denk dat het goed is als JONG een plek krijgt in de Tweede Kamer. Het zal voor een mooie mix zorgen van veel levenservaring en onze jonge creativiteit”

Via politieke partij JONG zich inzetten voor alle ondernemers

De focus, een beetje de opdracht van Doets, weerhield Sophie er echter niet van om lid te worden van een politieke partij en zo te gaan knokken voor ondernemers. De kloof tussen bedrijfsleven en politiek vindt zij te groot, dat ondervond ze met het Tozo-gebeuren. ,,Met de politieke partij JONG ga ik mij onder andere voor alle ondernemers en niet alleen jonge ondernemers inzetten. In de huidige crisis wordt daar toch onvoldoende bij stil gestaan. Er zijn wel regelingen, maar die zijn er om de huur te betalen of het salaris van het personeel. Maar die uitkeringen zijn te weinig en dus teren ondernemers in op hun eigen vermogen. Ik moet nu mijn spaargeld aanspreken.”

Zij werd naar aanleiding van het bericht op LinkedIn door de piepjonge lijsttrekker Jaron Tichelaar (2001) van JONG gevraagd om mee te doen en staat nu op de 12e plaats. Ze is realistisch genoeg om te weten dat ze na 17 maart geen kamer in Den Haag hoeft te huren. ,,Eerst wil ik mij verder ontwikkelen als ondernemer, ervaring opdoen, maar ik kan vanuit hier ook JONG steunen. Ik denk dat het goed is als JONG een plek krijgt in de Tweede Kamer. Het zal voor een mooie mix zorgen van veel levenservaring en onze jonge creativiteit. Het gaat traag in Den Haag, daarom past mijn en ons enthousiasme daar wel. Ik hou vol en laat niet met mij dollen.”


Bron: De Ondernemer