YLBA-dames aanwezig bij Award-avond Zakenvrouw van het Jaar. ’Vrouwen in kabinet trekken andere vrouwen naar politiek’

YLBA-dames aanwezig bij Award-avond Zakenvrouw van het Jaar. ’Vrouwen in kabinet trekken andere vrouwen naar politiek’

Lees hier het artikel van de Telegraaf.

,,Als heel jong meisje had ik een boek in mijn kast van een Zakenvrouw van het Jaar”, zei Kristel Groenenboom (36), van Container Service C. Groenenboom. ,,Ik wilde ook Zakenvrouw van het Jaar zijn, met een rode 911 in mijn garage.” Nu bleek waar een goed voorbeeld toe kan leiden: het is zover!

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, voor een overwegend vrouwelijk publiek, ontving Groenenboom de Bold Woman Award, zoals de bijbehorende prijs tegenwoordig wordt genoemd door het organiserende champagnemerk Veuve Clicquot. ,,Leiderschap is een keuze, niet een functie”, zei minister Micky Andriaansens (Economische Zaken) voordat zij de prijs uitreikte. Vrouwelijke leiders zijn in haar ogen ook rolmodellen: ,,en dat zijn mensen die anderen willen helpen.” Die ook vrouwen vooruit willen helpen.

Ze waarschuwde voor het syndroom van de bijenkoningin: ,,Als je een mooie bij bent, duld je geen andere in je omgeving. Het gaat erom, dat je de keuze maakt een ander iets te gunnen.” En dat moeten vrouwen in haar ogen meer doen. ,,Voor mij waren het altijd mannen die me iets gunden”, klonk het kritisch. ,,Met uitzondering van Annemarie Jorritsma”, voegde ze eraan toe over de voorzitter van de zakenvrouw-jury.

,,De leukste jury die er is”, volgens Jorritsma, bij wie de mannelijke helft van de bevolking er minder goed vanaf kwam: ,,Er is helemaal geen glazen plafond”, verraste ze de zaal. Om te vervolgen: ,,Het is gewoon een dikke laag mannen!”

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) noemde het hard nodig dat vrouwen voorbeelden krijgen: ,,We merken het in Den Haag! Nu de helft van het kabinet uit vrouwen bestaat, blijkt dat meer vrouwen zich aangetrokken voelen tot politieke partijen. Het trekt vrouwen over de streep.”

Het was een heuse Zakenvrouw-reünie in het Scheepvaartmuseum. ,,Wij gaan dit gebouw verduurzamen”, zei de groene installateur Aukje Kuypers. ,,Ik heb minister Adriaansens gezegd dat er te weinig oog is voor de maak-industrie!”, zei trailer-bouwer Marinka Nooteboom. ,,En ik had voor het eerst tranen in mijn ogen bij de toespraak van een nieuwe zakenvrouw”, zei Lia van den Berg.

Groenenboom had gesproken over meerdere mannen die haar ondernemerschap bepaald niet aanmoedigden. Over haar vader, die haar 13 jaar terug op zijn ziekbed zei dat hij haar een waardige opvolger vond. ,,Het grootste compliment dat ik ooit kon krijgen.” En over haar moeder: ,,Achter iedere vrouw staat een nog sterkere vrouw.”

Ook Mama Deli-ondernemer Mariëlle Smit, winnares van de aanmoedigingsprijs, bedankte haar ouders. Zelfs Tjerk Opmeer deed het. Dit directielid van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland was de eerste die de nieuwe, politiek correcte prijs won voor mannen die het vrouwelijk ondernemerschap ondersteunen …

Bron: De Telegraaf