Wees stout, beken kleur!

Wees stout, beken kleur!

Ik, Elske Doets, kom als oprichter van Young Lady Business Academy geregeld in contact met jonge, intelligente en ambitieuze vrouwen. Gezien de statistieken hoeft Nederland, en ook de Academy, zich geen zorgen te maken over de gebrekkige aanwas van dit type vrouw. Immers, jonge vrouwen leren bijzonder gedisciplineerd en zijn al jaren bezig jongens in schoolprestaties te overvleugelen. Geen wonder dat ze in geweldige hoeveelheden doorstromen naar hogescholen en universiteiten, en daar vervolgens met uitstekende cijfers hun diploma’s behalen. Tot zover alleen maar goed nieuws!

Nu het minder goede nieuws.

Tijdens de pitch-gesprekken met aankomende Young Ladies blijkt dat ze zozeer getraind (en gewend) zijn om binnen de lijntjes te kleuren, dat de vraag of ze ooit stout zijn geweest, of iets stiekems hebben gedaan, tot veel ongemak en verstarring leidt. Stout? Stiekem? Veel Young Ladies kijken erbij alsof er iets oneetbaars op hun bord is gelegd dat ze liever niet aanraken of proeven. Vaak moeten ze bekennen dat ze nog nooit in hun leven iets gedaan hebben dat het daglicht niet verdraagt. Ze zijn altijd braaf geweest. En dat niet alleen: het vooruitzicht iets te moeten doen dat niet braaf is – waar ik ze toe uitdaag – jaagt ze schrik aan. Waarom druk ik dan toch door? En blijf ik aan de Young Ladies vragen iets stouts te doen? Omdat buiten je comfortzone treden een heel wezenlijk onderdeel is van de Academy, gericht op het verleggen van je grenzen; het vergroten van je lef.

De reden dat ik dit blog over stout-zijn schrijf is dat sommige Young Ladies hebben aangegeven dat ze niet akkoord zijn met mijn opdracht. En om deze reden afzien van deelname. Dat is hun goed recht. Evenzeer als het mijn goed recht is Young Ladies te prikkelen iets ondeugends van zichzelf te laten zien, risico te nemen, en daarmee zichzelf kwetsbaar op te stellen. Iedereen snapt dat als je later het verschil wilt maken – als ondernemer, wetenschapper, ambtenaar, politicus of diplomaat – je het niet redt door je steeds als het erop aankomt achter regels te verbergen.

Stap naar voren! Claim je eigen ruimte! Dat is wat ik met de Academy aan jonge vrouwen wil meegeven.

Gelukkig is de overgrote meerderheid, na aanvankelijke aarzeling, bereid om iets stouts te doen. En voor de meesten van hen is dat een geweldige ervaring, waar ze nog jaren daarna kracht en inspiratie uit putten voor als het tegenzit of zich een mindere periode aandient. Sowieso, denk ik, is het goed regelmatig iets te doen waarvan je de gevolgen en de uitkomst niet kunt voorspellen. Want als je straks eenmaal op die toppositie bent aanbeland houd echt niemand je hand vast. Is het aan jou om een besluit te nemen en daarvoor te staan, zonder ooit zeker te weten of die beslissing daadwerkelijk de juiste is. Daarom zeg ik…

Wees stout, beken kleur!