Vida Asare (deelneemster YLBA) in &Holland Magazine over diversiteit in Noord-Holland

Vida Asare (deelneemster YLBA) in &Holland Magazine over diversiteit in Noord-Holland

Omarm de verschillen

Met bijna 3 miljoen Noord-Hollanders zijn er net zoveel smaken. Daarom heeft de provincie een actief diversiteitsbeleid. Ook is Noord-Holland een regenboogprovincie, om duidelijk te maken dat de veiligheid en sociale acceptatie van LHBTIQASP’ers belangrijk is.

Vida Asare (20) uit Amsterdam

Vida Asare - Young Lady Business Academy

“Ik ben opgegroeid in de Bijlmer. Vroeger op de basisschool zat ik in de klas met enorm veel verschillende nationaliteiten. Dat was geweldig: bij verjaardagen namen klasgenoten traktaties mee, zoals Hindoestaanse pannenkoekjes, Poolse en Bulgaarse gebakjes, en ik nam natuurlijk Ghanese gerechtjes mee. Die verscheidenheid aan culturen heeft me echt gemaakt tot wie ik nu ben. Hoe verder ik kwam, hoe witter het werd: de middelbare school, mijn rechtenstudie op de Universiteit van Amsterdam. Ik verschil van de meeste studenten op de UvA: ik ben van kleur, ik kleed me afwijkend van hen en misschien praat ik ook wel anders. Maar diversiteit gaat er niet om dat je al die verschillen negeert, of dat je die verschillen moet weghalen, want we zijn nu eenmaal niet hetzelfde. Diversiteit gaat erom dat je waardeert dat we van elkaar verschillen. Maar dan moeten we wel met elkaar kunnen praten.

Wat daarvoor nodig is? Als je echte verandering wil, moet je bij kinderen beginnen, bij de basisscholen. Als ze vanaf jongs af aan zien dat verschillen er zijn en dat ze die kunnen omarmen, dan gaat dat ook op latere leeftijd goed. En als je het hebt over diversiteit op school, dan moet je dat ook terugzien bij de leerkrachten, vind ik. Ook: vergeet vooral ook niet in de geschiedenislessen te vertellen over Afrika vóór de slavernij.

We gaan heus wel de goede kant op in Nederland als het gaat om diversiteit. We hebben nu voor het eerst iemand in de Tweede Kamer die een hoofddoek draagt. En ik ben enorm trots dat Sylvana Simons een zetel heeft: we hebben nu eindelijk iemand die voor ons kan spreken in de Tweede Kamer. Het gaat weliswaar langzaam, maar het gaat echt steeds beter. En ja, ook ik wil de politiek in, een van de redenen waarom ik de Young Lady Business Academy doe. Ik wil namelijk de eerste vrouwelijke president van Ghana worden. Maar ik ben nu nog maar 20 jaar en ik wil eerst nog een hoop leren en levenservaring opdoen!”

Bron: Diversiteit in Noord-Holland – &Holland nummer 3 en fotograaf: Dirk-Jan van Dijk.