Tabitha van Krimpen: Mijn 10 lessen van de YLBA

Tabitha van Krimpen: Mijn 10 lessen van de YLBA

Deelname aan de Young Lady Business Academy!

Door Tabitha van Krimpen

Nadat ik in het najaar mocht pitchen en dit uitgezonden werd in het programma ‘Waarom werken vrouwen niet?’ op NPO3, was het half juni eindelijk zo ver! Mijn deelname aan de Young Lady Business Academy van Elske Doets, succesvol ondernemer en zakenvrouw van het jaar 2017, was een feit!

Samen met 65 andere enthousiaste en ambitieuze meiden volgde ik een intensief weekprogramma met masterclasses, gegeven door inspirerende rolmodellen en over verschillende thema’s .

Het programma

Het programma van de YLBA was inspirerend en afwisselend en vond deels online en deels fysiek bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam plaats. Thema’s als onderhandelen als ‘life skill’, authentiek leiderschap en financiële onafhankelijkheid kwamen langs. Er waren masterclasses over Artificial Intelligence, diversiteit en ook klimaatproblematiek. We hebben zelfs een ontspannende yoga-sessie gedaan!. Naast het verhaal van de spreker was er ook veel ruimte voor interactie en praktische opdrachtjes. Ik heb genoten van de masterclasses van Barbara Baarsma, zij is CEO Rabo Carbon Bank, money-coach Hanneke van Onna en het tegendraadse verhaal van journalist Hans van Willigenburg. Hij gaf ons de opdracht om een korte bio te schrijven en wat bij mij het volgende resultaat had:

Waar ik met mijn kritische en assertieve geest voor de troepen uitloop, vergeet ik een enkele keer de achterhoede. Organiseren en blijven leren zit in mijn DNA, maar tevredenheid is soms lastig. Niet met mij werken is: kunnen blijven doen wat u altijd heeft gedaan, maar ook een goed gesprek minder over waarden en wat er écht toe doet.

Naast deze masterclasses maakten ook de vele gesprekken met de andere Young Ladies en het horen van hun verhalen, dromen en ambities deze week enorm waardevol!

Mijn 10 lessen van de YLBA

De vele dingen die ik heb geleerd vat ik samen in de volgende tien punten:

 1. Ken je missie: weet wat je wilt en waar je voor staat.
 2. Dan kan je vervolgens je hand opsteken. Toon initiatief en door te zeggen wat je wilt, kan je het ook krijgen.
 3. Tegenslag komt, maar laat je er niet door tegenhouden.
 4. Ook als je omgeving niet altijd staat te juichen.
 5. Zoek medestanders die achter je staan en je bij jouw missie kunnen helpen.
  Focus daarbij niet zozeer op netwerken, maar op echt contact.
 6. De belangrijkste onderhandelingen die je doet zijn aan de keukentafel.
  Stem met je partner taken, verantwoordelijkheden en verwachtingen af.
 7. Zorg dat je je eigen broek op kunt houden en niet financieel afhankelijk bent.
  Beleggen kan daarbij helpen.
 8. Eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn essentieel.
  Ook kan je daardoor aan een opdrachtgever vragen wat je waard bent.
 9. Zelfvertrouwen maakt ook dat je jezelf goed presenteren en onverwacht uit de hoek kunt komen.
 10. Ga naar de kern van je overtuigingen en waarden en zingeving.
  Waar doe je het uiteindelijk allemaal voor?

Natuurlijk is op deze visie ook kritiek mogelijk. Het gaat uit van een wereldbeeld waarin er winnaars en verliezers zijn. Als je hard je best doet, van je laat horen en goede contacten hebt, krijg je succes en is dit vooral je eigen verdienste. Doe je dit niet, wil het niet altijd even goed lukken in het leven, dan ben je een verliezer en is dit vooral je eigen schuld. In deze visie is weinig ruimte voor toeval en voor erkenning dat het er wel degelijk toe doet op welke plek je wieg staat.

Eindpitch

Na afloop van de week maakte ik onderstaand filmpje waarin duidelijk wordt wie ik ben, waar ik voor sta en wat mijn doelen zijn. Met dit filmpje ben ik verkozen tot één van de 25 finalisten die eind december nog een keer mogen pitchen en kans maken op verschillende prijzen! Het einde van dit mooie avontuur is dus nog zeker nog niet in zicht!