Speech Elske Doets: 5 jaar YLBA

Speech Elske Doets: 5 jaar YLBA

YLBA bestaat 5 jaar! Dit werd groots gevierd tijdens een inspirerend lustrum event in Rotterdam. Lees hier de speech van Elske Doets, founder van de Young Lady Business Academy:

TROTS, ENORM TROTS & DANKBAAR ben ik als initiatief nemer van de Young Lady Business Academy, YLBA kortweg, dat wij hier na 5 jaar met 500 Young Lady alumni om stil te staan bij deze mijpaal! Daarom spreek ik jullie jonge ambitieuze talentvolle vrouwen Young Ladies toe.

SERIEUS
Ik neem jullie Young Ladies F* SERIEUS. Serieuzer dan bijv. de CEO van Schiphol Dick Benschop, of de huidige minister voor onderwijs Dennis Wiersma of mijzelf als reisondernemer. Waarom doe ik dat? Niet om Dick, Dennis of mijzelf tegen de schenen te schoppen. Wij zitten immers in het harnas en maken er het beste van, zou ik als excuus kunnen geven.

Waarom neem ik jullie Young Ladies zo F* SERIEUS? In 2017 maakte Micha van Os, toen 16 jaar inmiddels student aan Nyenrode, bij editie 1 van de YLBA,  mij wakker uit mijn 1 dimensionale ondernemerschap. Daar bedoel ik mee, ik was vooral bezig mijn bedrijf te laten groeien en meer geld te verdienen. Micha daarentegen heeft het plan om een alternatief voor palmolie te maken. Mijn 1e reactie was toen je bent veel te idealistisch, niet realistisch en ga nu maar eerst eens geld verdienen dan kun je daarna de wereld een stukje beter maken. Maar steeds weer werd ik geconfronteerd met YL die geen gat in de markt wilden vullen maar een gat in de samenleving willen fixen. Thema’s zoals klimaat, ongelijkheid, migratie en vergrijzing komen steeds weer terug. Zij openden mijn ogen, dat je met het oplossen van urgente issues ook geld kan verdienen en dat de wereld van vandaag niets heeft aan nog meer spullen en nog meer consumptie. Want dat alternatief voor palmolie is namelijk keihard nodig. Het zit in veel voedsel en plastics en de palmolie plantages in Indonesië verwoesten een sensitief ecosysteem.

Als oprichter van de YLBA geef ik jullie, door jullie te laten deelnemen aan de YLBA  een ‘life changing’ experience. Dat is wat velen als terugkoppeling geven na afronding van de YLBA. Een geschenk dat ik heel graag geef. Ik geef namelijk liever dan ik neem. Maar jullie hebben mij een heel groot geschenk teruggegeven. Ik heb het geschenk gelukkig geaccepteerd. Jullie hebben mij namelijk laten inzien dat ik het thema klimaat serieus aan moest gaan pakken in mijn bedrijf Doets Reizen. Zonder jullie kritische vragen en houding had ik dit nooit gedaan. Covid heeft dit proces in een stroomversnelling gebracht, dat geef ik toe, dat is bijvangst. Als gevolg van de Covid crisis is mijn reisbedrijf voor bijna 2 jaar stilgelegd en verlamde ik godzijdank niet. Door jullie ging ik vrijwel direct aan de slag met die transformatie. Ik zag namelijk de noodzaak reizen van een negatieve footprint naar een positieve footprint te brengen. Jullie hebben mij wakker gemaakt, op tijd gelukkig.

Talkshow voor en door deelneemsters van de Young Lady Business Academy

Ik neem jullie zo F* SERIEUS omdat jullie dingen glashelder zien. En nog niet gehinderd zijn door geld, systemen of anderszins. Toch zijn geld en systemen mijn inziens de grootste rem op het snel en goed transformeren. Ik hoop van ganser harte dat jullie inzien dat met jullie puurheid, dat is een grote rijkdom, jullie veranderingen teweeg kunnen brengen die zo noodzakelijk zijn. Dit gaat niet vanzelf, besef dit. Dit gaat veel tijd en energie kosten. En te weinig mensen nemen jullie helaas nog SERIEUS. Te vaak worden jullie namelijk weggezet als mooi, aandoenlijk en schattig. Daar strijd ik tegen. Maar jullie zullen deze strijd van ongeloof en weerstand goeddeels zelf moeten voeren, elke dag weer. Dat kunnen jullie, jullie zijn door deelname aan de YLBA sterker geworden. En ik gun iedere CEO, Ondernemer, Politicus, Wetenschapper etc. een KRITISCHE Young Lady. Dan wordt de wereld niet een klein stukje beter maar wordt de wereld een FLINK stuk beter. Dat is hard nodig.

Daarom ben ik jullie Young Ladies DIEP DANKBAAR.

Elske Doets
Founder YLBA

Meld je hier aan voor de volgende editie van de YLBA.