Positieve overprikkeling op alumnidag YLBA

Positieve overprikkeling op alumnidag YLBA

Prikkels.

Het is een eigentijds woord dat lang niet altijd in een positieve context voorbijkomt. Zeker als het om de jongste generatie gaat, de zogenaamde ‘millennials’, lees je vaak dat ze ‘teveel prikkels’ krijgen en daardoor ‘overprikkeld’ raken, hetgeen dan meestal het begin van een burn-out blijkt te zijn.

Zelf denk ik dat er niet zoveel mis is met prikkels. Waar het volgens mij om gaat is de kwaliteit en de impact van die prikkels. Als je het jezelf toestaat voortdurend bloot te staan aan oppervlakkige, tot niets verplichtende en puur consumentistische prikkels is de kans groot dat je richtingloos en verweesd achterblijft. Maar het effect van de Young Lady Business Academy (YLBA), opgericht voor jonge vrouwen tot en met 24 jaar, is juist precies andersom! Niet alleen is het een week lang durende, puur positieve prikkel die gericht is op het pakken van je kansen, het ontwikkelen van je talent en het maken van de voor jou beste keuzes. Resultaat is ook dat je veel aangeboden prikkels leert te negeren (‘sorry, dat helpt me niet verder’) omdat je door YLBA krachtiger, scherper en zelfverzekerder in het leven staat.

Vervuld van trots heb ik afgelopen week op de Alumnidag gezien hoe ongelofelijk de Young Ladies sinds hun deelname aan de YLBA zijn gegroeid. Hoeveel dichterbij ze bij hun professionele droom gekomen zijn, hoeveel weerstand ze op een zelfbewuste manier naast zich neer hebben gelegd en hoe moedig ze soms ook zijn teruggekomen op eerdere ambities, omdat YLBA hen nieuwe inzichten heeft verschaft over wat werkelijk duurzaam en van betekenis is. Wat me ook enorm blij maakte was de inspirerende interactie tussen de Young Ladies van verschillende edities, en tussen de Young Ladies en de sprekers, waaronder Ineke Tolud, Head of Design van het megaberoemde Rituals, die benadrukte hoe belangrijk het is op je vrouwelijke intuïtie en buikgevoel te durven vertrouwen, in haar geval bij het vormgeven en uitbouwen van een merk.

En ja, misschien was de Alumnidag, waar ruim honderdtwintig Young Ladies aan meededen, wel een perfect voorbeeld van ‘overprikkeling’. Maar dan wél van het soort waar iedereen blij van wordt en zin van krijgt om plannen te verfijnen en doelen verder aan te scherpen. Een van de onvolkomenheden in het reguliere onderwijs, zo leerde mij deze bruisende bijeenkomst, is het gebrek een prikkels in combinatie met het vanuit risicomijding ingestoken ontmoedigen van keuzes, waardoor jonge vrouwen in steeds grotere aantallen behoefte hebben aan een richtingbepalende ervaring als de YLBA.

Tot slot. Te zien hoe jonge vrouwen hun vleugels uitslaan binnen de stimulerende omgeving van de YLBA en hoe de buitenwereld dat steeds vanzelfsprekender vindt, is voor mij een droom die aan het uitkomen is. Zoiets heet met een sociologische term ‘cultuurverandering van onderop’.

Ik ga er keihard mee door. En hoop met de YLBA nog vele jonge vrouwen te mogen inspireren!