Sprekers en Masterclasses

Overzicht van sprekers voor de 10e editie van de YLBA

Tjarda Struik

Hallo, ik ben Tjarda. Welkom in mijn wereld. Ik heb een visuele beperking, maar dat heeft me nooit tegengehouden mijn dromen en ambities waar te maken. Ik ben trotse moeder, programmamanager, gemeenteraadslid en ondernemer. Én ik ben een groot voorvechter van diversiteit en inclusie. Toen ik opgroeide hadden mensen om mij heen vaak meer oog voor wat ik (mogelijk) niet zou kunnen vanwege mijn beperking, dan voor wat ik wél kon. Maar opmerkingen als ‘jij wilt gewoon te veel’ of ‘dat kun jij toch niet’, hebben me alleen maar aangespoord om nog harder te werken en verder te komen. Niemand anders dan ikzelf gaat voor mij bepalen wat ik wel of niet kan.

Vida Asare

Vida Asare

Vida Asare (Ghana, 2000) kreeg op de lagere school een VMBO-advies, maar is intussen een uitzonderlijk presterende rechtenstudent in Amsterdam. Door de lastige omstandigheden waarin ze zelf opgroeide en de extra inspanningen die ze heeft moeten doen om te komen waar ze nu is, wil ze niets liever dan volgende generaties meer kansengelijkheid bieden. ‘Het liefst ben ik morgen al een hoofdrolspeler in de internationale politiek,’ zegt Vida. Het bestrijden van corruptie in haar geboorteland is een van haar prioriteiten. Net als het starten van een fatsoenlijk woningbouwprogramma aldaar: ‘De gedachte dat jonge Ghanezen nog steeds in erbarmelijke huizen moeten opgroeien, is voor mij onverdraaglijk.’ Over de reden dat ze succesvol gaat worden in het aanpakken van deze immense problemen hoeft ze niet lang na te denken: ‘Doordat ik in mijn jeugd steeds heb moeten vechten voor mijn kansen, ben ik extreem zelfstandig, vastberaden en doelgericht.’     

Elske Doets

Naast eigenaar van Doets Reizen en initiator van de sociaal-maatschappelijke startup BuddyBold is Elske Doets oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Ze heeft een onafhankelijke geest en een heldere blik op de toekomst van samenleving en economie, die ze op uitnodiging van onder meer NPO1, NPO2, Radio1 en BNR deelt in verschillende programma’s. Behalve de overtuiging dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen is een van Elske’s kernopvattingen dat een gelukkige, schone en succesvolle samenleving gebaat is bij (meer) vrouwen op sleutelposities. En dat die verschuiving niet oppervlakkig via quota moet worden opgelegd, maar alleen van onderop, via een initiatief als de Young Lady Business Academy, duurzaam en succesvol kan worden: door vrouwelijk talent maximaal ruim baan te geven. Inmiddels schreef Elske twee boeken, waarvan ‘Bloei’ (Atlas/Contact, 2020) de meest recente is. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing, of het nu over gender equality, overconsumptie of vergrijzing gaat. Met een brede glimlach omschrijft Elske zichzelf als ‘herderlijk’: ‘Ik stimuleer mensen een richting te kiezen, want elke keuze is mijns inziens beter dan geen keuze.’

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre studeerde rechten in Leiden, was stagiaire bij de Europese Commissie, speechwriter van de president van de liberalen in het Europees parlement en werkt sinds 1995 voor het ministerie van buitenlandse zaken. Hij was onder meer de particulier secretaris van de staatssecretaris voor Europese Zaken, werkte op onze ambassades in Wenen en Tel Aviv, was hoofd politieke afdeling van de permanente vertegenwoordiging van NL bij de VN in New York, alsmede hoofd mensenrechten, en werkte voorafgaand aan zijn huidige positie als hoofd van het Philips-kantoor in Brussel. Sinds zomer 2016 is hij Nationaal coördinator internationale functies en ambassadeur voor benoemingen van Nederlandse professionals in multilaterale instellingen als de VN, Wereldbank, de NAVO, enz. Hij is onder meer voorzitter van de Raad van Advies van de Veerstichting, van de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Leiden en het Amsterdam Center for European Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is moderator en frequent spreker voor studenten en professionals. Tevens is hij een groot sportfan, als toeschouwer en beoefenaar. Hij doet aan hardlopen en is voetbaltrainer, nu nog alleen van het team van zijn jongste zoon.

Nancy Tromp

Nancy Tromp richtte na de dood van haar man in 2017 de EvEFoundation op, een stichting die zich richt op jongeren tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders zijn verloren. Inmiddels heeft de EvEFoundation al tientallen jongeren begeleid en opent de Foundation, naast de locatie ’t Gooi, ook haar deuren in Amsterdam en Maastricht. Verder coacht en traint zij vanuit haar bedrijf Purple id. managers en directeuren met als specialisatie de kracht van non-verbale communicatie en emoties. Nancy leert de boodschap beter over te dragen, strategischer te acteren, met meer gemak te managen en meer waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van anderen. Authenticiteit, zonder trucs.

Lies Verburg

Lies is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de Young Lady Business Academy (non profit).  Zij levert een bijdrage als jurylid en begeleidt de deelneemsters waar nodig is. Tevens verzorgt zij een masterclass op het gebied van mindset & zelfvertrouwen. Lies is in het dagelijks leven wandelcoach, trainer en mediator in familiebedrijven. Ze is een verbinder, heeft een creatieve geest en beschikt over veel humor. Hiermee kan ze bij lastige onderwerpen tot de kern doordringen en geeft ze inzicht in belemmerende overtuigingen. Haar oprechte interesse, oordeelvrije benadering en energieke persoonlijkheid stelt de ander in staat om grote stappen te zetten naar een lichter leven.

Prof. dr. Justin Jansen

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Hij is onder andere bekend van de Top-250 Groeibedrijven en het ScaleUp Dashboard en doet al meer dan twintig jaar onderzoek bij succesvolle Nederlandse groeibedrijven. Hij is co-auteur van het recentelijk verschenen boek ‘Naar een Gezond Groeibedrijf in Vijf Stappen’. Daarnaast is hij adviseur en verzorgt hij trainingen over gezonde groei, vernieuwing en de schaalbaarheid van organisaties. Professor Corporate Entrepreneurship – www.rsm.nl/jjansen

Maartje

Maartje van Bavel

Maartje van Bavel is eigenaar van Speech Republic en traint politici, ondernemers, wetenschappers, CEO’s, topmanagers en High Potentials in binnen en buitenland. De stemversterker zijn van de veranderaars, dat is het doel dat Maartje met haar bedrijf nastreeft. En daarmee staat zij aan de kant van de uitdagers, de rebellen die met hun organisaties een nieuwe ambitie willen realiseren. Die ervoor strijden hun droomklant binnen te halen of hun visie op grote issues, zoals klimaatverandering, overtuigend willen uitspreken. Ze neemt haar publiek mee in hoe je communicatie kunt versterken en daardoor meer impact kunt maken!

Atakan Tutum

Net zo licht als hij op zijn benen staat en met ogenschijnlijk gemak de duinen op rent, maakt Atakan, een inmiddels veelgevraagde ‘personal trainer’, contact met zijn cliënten. Behalve dat hij je op een fijne manier weet uit te dagen je fysieke grenzen op te zoeken, en er soms op een inspirerende maar gecontroleerde manier overheen te gaan, laat hij je intens genieten van het sporten en de omringende natuur. Inmiddels heeft Atakan, kortweg ‘Ata’, elf marathons gelopen, waaronder die van Chicago, Berlijn, Londen, New York en Tokio. Veel van zijn cliënten zweren intussen bij de aandacht, de aanmoedigingen en de brede glimlach van de natuurmens ‘Ata’.  

Bas Blekkingh

Bas is auteur van ‘Authentiek leiderschap, ontdek en leef je missie’.
Samen met zijn collega’s van de organisatie Authentiek Leiderschap, begeleidt en adviseert hij het hoger segment leidinggevenden, zowel individueel, in teams, als hele organisaties. Zij begeleiden zowel nationale en internationale organisaties naar een meer high performing cultuur. Deze ontwikkeling gaat altijd over de as van leiderschap. Bas zegt hierover ‘Leiders hebben nog onvoldoende door welke effectieve en helaas ook ineffectieve impact ze kunnen maken op de cultuur en de pro-activiteit van organisaties, er ligt een wereld aan mogelijkheden voor ze klaar’. Zijn manier van aanpak kenmerkt zich door een no nonsens benadering.
Bas doceert tevens ‘Authentiek Leiderschap & boardroom dynamics’ als bestuursdocent op de universiteit Nyenrode. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Militaire Academie en mocht binnen de Landmacht leidinggevenden opleiden. In 1993 heeft hij een overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en is in 1996 begonnen met zijn eigen organisatie (www.authentiekleiderschap.nl). De missie van Authentiek leiderschap BV is ‘verborgen authentiek potentieel ontsluiten en verbinden’.

Daphne Feller

Daphne Feller

Daphne heeft in 2016 haar bedrijf ‘BrainExplainers’ opgericht. BrainExplainers voorziet van kennis over het menselijk brein (neurowetenschap) en hart intelligentie. Deze kennis wordt gebruikt voor organisatieontwikkeling en transformatie. Een concrete, op neurowetenschap gebaseerde, benadering wordt aangeboden voor de optimalisering van welzijn en leiderschap. bDaphne heeft 12 jaar (senior) corporate werkervaring. Naast de werkzaamheden binnen BrainExplainers heeft zij een certificaat ‘Basics of Neuro-economics’ verkregen, een Executive MBA afgerond en is een gecertificeerd neuro-coach via het gerenommeerde  ‘NeuroLeadership Institute’. In het jaar 2018  beklom ze de Mont Blanc, is auteur van het boek “Brein Hart Zijn” en mama van twee dochters. Daphne’s motto: “Behoud de connectie tussen je hoofd en je hart, alleen dan kun je gelukkig én succesvol zijn.”

Maarten van Rossum

Maarten van Rossum is strategisch adviseur aan het Cambridge Onderhandelaars Instituut. Dit is een spin-off van het Harvard programma van onderhandelen geleid door Professor Robert Bordone. Maarten heeft jarenlang als diplomaat gewerkt voor de Nederlandse overheid in o.a. Brussel, Washington DC en Afghanistan. Aansluitend was hij voor een aantal jaar raadsadviseur van Premier Mark Rutte. Daarna is hij een aantal jaar Global Director of Public Affairs geweest bij HEINEKEN Company. Maarten is de voorzitter van het de Witt Institue for Advanced Negotiations in Den Haag. Maarten geeft masterclasses voor expert onderhandelaars op diverse opleidingsinstituten in Nederland. Maarten schreef als coauteur het boek “Toponderhandelaars”. Dit boek richt zich op de praktijd achter de theorie van onderhandelen.

Krystel Hendrikse

We leven in een wereld waar de nadruk veelal ligt op de buitenkant waardoor we onbewust vergeten om bewust in te checken bij onszelf om te zien wat er écht aan de binnenkant gebeurd. Als (private) yoga teacher ondersteunt Krystel haar studenten om te leren leven vanuit het hart in plaats van het brein. Bewust durven om op de pauze knop te drukken, leren voelen en luisteren naar wat we diep van binnen echt willen in plaats automatisch te analyseren. Je ware zelf leren kennen waardoor je sterkere en een scherpere mind ontwikkeld. Niet alleen je mind maar ook je lichaam, want Krystel geeft als functional vinyasa & yin teacher graag toegankelijke lessen met pit. Echter vindt ze het belangrijker hoe een pose voor jouw lichaam voelt (en wat voor benefits dit geeft) dan hoe deze eruit ziet. Naast haar passie voor yoga is Krystel in het dagelijks leven ook actief voor haar eigen PR en marketing business. 

Claudia Lubbersen

Claudia Lubbersen is internationaal onderneemster. Op haar 18e startte ze het bedrijf Pasper.nl. Pasper is een merk gefocust op marketplaces als bol.com en Amazon in Europa. Met innovatieve producten consumenten echt blij maken, dat is het doel. Met douchematten, toiletrolhouders en XL kruiken maakt Claudia jaarlijks tienduizenden klanten blij. In 2020 heeft Claudia meegedaan aan de Young Lady Business Academy. Dit gaf haar een goede basis en een echte boost om door te groeien als onderneemster.

Lotte de Man

Lotte begon 4 jaar geleden met haar LinkedIn-strategie, zonder enige commerciële doelstelling. Ze wilde vooral af van het stagiaire imago en iets meer autoriteit verwerven op haar kennisgebied marketing. Dat bleek al snel goed te werken. Van 200 volgers groeide zij uit naar 19.000 volgers. Met gemiddeld 500.000 bereikte profielen per maand weet zij haar doelgroep te inspireren en enthousiasmeren. De kennis, ervaring en ontwikkelingen die zij heeft opgedaan heeft zij omgezet in een Personal Branding formule. Want de kansen die zij ziet, deelt ze graag met anderen.

Hanneke van Onna

Hanneke van Onna is Money Coach en Geldpsycholoog en werkte 25 jaar in de mediawereld als marketeer en merkenbouwer. Onder andere voor DWDD, Kinderen voor Kinderen, Donald Duck en Tina. In 2018 startte ze als zelfstandig ondernemer haar eigen merk: Hanneke van Onna. Als money coach en geldpsycholoog helpt ze mensen met het onderwerp dat jarenlang haar leven heeft beheerst, zo niet gesaboteerd, met geld. Onlangs kwam haar tweede boek Geldgeheim uit waarin ze haar reis van leven in armoede naar financiële vrijheid beschrijft en jou helpt hetzelfde pad te bewandelen. Als financial feminist predikt ze het belang van financieel bewustzijn en onafhankelijkheid. Hanneke is geldexpert voor het mediamerk LINDA. en mentor voor vrouwelijke ondernemers die zonder schaamte of excuses willen (én durven!) gaan staan voor grote impact met dito inkomsten.

Tjerk Opmeer

Sinds juni 2018 is Tjerk Opmeer als Directeur Internationale Programma’s verantwoordelijk voor de uitvoering van beleid op het gebied van internationale ontwikkelingssamenwerking, internationale handel, internationale innovatie (incl Europese programma’s), investeringen (NFIA) en het ruimtevaartbeleid (NSO). Hiervoor was hij plaatsvervangend directeur Internationaal Ondernemen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij verantwoordelijk was voor economische diplomatie, de bevordering van internationale handel en investeringen – vooral voor het MKB – en de coőrdinatie van inspanningen voor handelsbevordering samen met andere ministeries, grote steden en regionale partners. In opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is onder zijn bezielende leiding het programma Internationalisering Vrouwelijk Ondernemerschap uitgevoerd en de daarbij behorende campagne Groei over Grenzen. Zo heeft Tjerk zich hard gemaakt om stakeholders voor dit programma bij elkaar te krijgen en is hij regelmatig als ambassadeur in de media actief om vrouwelijke ondernemers te stimuleren hun internationale ambities waar te maken. Het programma heeft inmiddels geleid bij vrouwelijke ondernemers tot een stijgende lijn in bewustwording over hun internationale groeimogelijkheden. Ook zijn er waardevolle kruisbestuivingen ontstaan tussen
verschillende landelijke vrouwelijke ondernemersnetwerken.

Lidwien Suur

Lidwien Suur is sinds september 2019 lid Raad van Bestuur van Achmea. Zij studeerde International Business aan de Universiteit Maastricht en begon haar loopbaan in 1998 bij ING/Nationale-Nederlanden. Daar was zij onder meer directeur Inkomensverzekeringen en programmadirecteur Strategie. Begin 2012 werd zij algemeen directeur van Unigarant en ANWB Verzekeren. In 2016 werd zij CFO van de ANWB. Binnen Achmea zijn haar aandachtsgebieden de bedrijfsonderdelen Schade & Inkomen, Centraal Beheer, Interpolis, Marktstrategie & Innovatie en Achmea Corporate Relations & Partnerships en Platform Klantbelang Centraal. Zij is statutair bestuurder van Achmea Schadeverzekeringen N.V., voorzitter Raad van Commissarissen N.V. Hagelunie, lid Raad van Commissarissen Achmea Reinsurance Company N.V., lid Raad van Commissarissen InShared Holding B.V. en bestuurder Achmea Innovation Fund BV. Lidwien is verder nog voorzitter van onder meer het Sectorbestuur Schadeverzekeringen Verbond van Verzekeraars en van de RvC NHT. Naast het werk is Lidwien moeder van 2 zonen. Zij is sportief en is graag in de natuur.

Laura Bas

Laura Bas (1996) is een meervoudig prijswinnende Changemaker, Public Speaker en Dagvoorzitter. Na haar Jongerenambassadeurschap voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het behalen van haar Master in Culture, Organization & Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam besloot Laura haar kennis omtrent jongeren en gelijke kansen op de arbeidsmarkt verder uit te breiden. Zo deed ze samen met generatie-expert dr. Aart Bontekoning onderzoek naar Millennials & Werk en adviseerde ze verschillende organisaties over jongerenparticipatie. Als spreker is ze gespecialiseerd in jongerenparticipatie, millennials en gendergelijkheid. Laura weet het publiek haarfijn uit te leggen hoe we jongeren beter kunnen betrekken in organisaties en wat er nodig is om gelijke kansen te creëren voor mannen en vrouwen. Ze sprak onder andere al bij de Verenigde Naties, Unicef, Amref Flying Doctors, SheDecides, Girls not Brides en was jurylid voor de uitreiking van de Mensenrechtentulp. Daarnaast werd ze in 2021 derde bij Miss World Nederland. Op dit moment is ze ook een van de vier gezichten van het jongerenkanaal ‘What’s Next’ van AT5, en is ze in een van de sprekers bij TEDXAmsterdamWomen.

Blanche Voorneman

Blanche is Social Impact Lead bij advieskantoor &FLUENCE, expert in onderhandelen en dialoog waarbij ze werkt met leiders uit het bedrijfsleven, overheid en maatschappelijk middenveld. Blanche is gespecialiseerd in complexe onderhandelingen en dialogen om positieve maatschappelijke vooruitgang te realiseren. Voor &FLUENCE, werkte Blanche bijna tien jaar als diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als diplomaat woonde en werkte zij in vele landen over de wereld en onderhandelde zij in VN en EU verband over grote complexe politieke vraagstukken. Blanche is fellow van de Tällberg Foundation, hier werkt ze samen met global changemakers. Blanche heeft een Master in zowel Business Administration and Organizational Psychology beide aan de Universiteit van Amsterdam.”

Danique Fennema

Danique is 2 jaar geleden begonnen met haar bedrijf Tassie. Na haar opleiding Advanced Business Creation stond ze in de startblokken om haar droom na te jagen: ondernemen. Het concept van Tassie kwam tot stand door twee interesse’s samen te voegen: goeie gesprekken en de geschiedenis van een stad. Ze besloot wandeltours te maken waarmee je de stad én elkaar beter leert kennen. Het is haar doel om mensen zelf in staat te stellen om een stad te ontdekken, zowel in Nederland als in het buitenland. Door haar aanstekelijke enthousiasme en creativiteit krijg je zin om zelf op avontuur te gaan. 

Pascalle Grotenhuis

Pascalle Grotenhuis is Director for Social Development and Ambassador for Women’s rights and Gender Equality since 1st of October 2020. Before that she was Director of Protocol and Host Country Affairs. From 2015- until 2018 Pascalle was the Netherlands Ambassador to Mozambique. Before that she was heading the division for the Private Sector and Corporate Social Responsibility within the Ministry for Foreign Affairs of the Netherlands.
She joined the Ministry 17 years ago and held various positions, amongst others at the Africa department, a secondment to the Africa Department of the Foreign and Commonwealth Office, at the Royal Netherlands Embassy in London, as private secretary to the DG for International Development and as coordinator for the MDGs and Public Private Partnerships. Before that she worked at a political institute and for two Dutch NGO’s.
Pascalle is married to Sjoerd Lemm and has a daughter Sophie who is 16 and a son Olivier who is 13 years old.

Laura de Vries

Laura de Vries zet zich in voor een leefbare toekomst op basis van brede welvaart. Dat doet ze door zich onder andere in te zetten voor een toekomstbestendige, versnelde en inclusieve klimaattransitie. Primair als vicevoorzitter en bestuurslid public affairs bij de Jonge Klimaatbeweging. Daar vertegenwoordigt ze de stem van meer dan een miljoen jongeren bij de overheid en politiek, nationaal en internationaal. Verder heeft Laura lokaal een rol in het klimaatdebat als Klimaatburgemeester en internationaal als European Climate Pact Ambassador. Ze vindt het belangrijk om zowel lokaal, nationaal als internationaal actief te zijn om de koppeling daartussen goed te kunnen maken. Laura is daarnaast in het dagelijks leven werkzaam als consultant public affairs, duurzaamheid en energietransitie.

Meer sprekers volgen snel…

Zin in een gezonde dosis energie en zinvolle inzichten? Schrijf je snel in voor de volgende editie van de YLBA.