Sprekers en Masterclasses

Overzicht van sprekers voor de 8e editie van de YLBA

Jan Peter Balkenende

Jan Peter Balkenende is een Nederlands hoogleraar en politicus van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Van 22 juli 2002 tot 14 oktober 2010 was hij minister-president van Nederland. Balkenende groeide op in het dorp Biezelinge in de provincie Zeeland. Zijn politieke carrière begon in Amstelveen, waar hij van 1982 tot en met 1998 gemeenteraadslid was. In deze periode promoveerde hij tot doctor in de rechtsgeleerdheid en werd hij (parttime) bijzonder hoogleraar christelijk sociaal denken aan de VU, een functie die hij tot zijn beëdiging als minister-president in 2002 vervulde. Balkenende was de eerste premier die, zeker in zijn eerste kabinet, met een bijzonder onervaren partij als de LPF (Lijst Pim Fortuyn) moest zien te dealen. Sociale vraagstukken over multiculturalisme en immigratie drongen destijds de politiek binnen. Balkenende zelf profileerde zich als een voorvechter van normen en waarden en ging voorop in de zoektocht naar een nationale identiteit (zie de discussie over de VOC-mentaliteit). Tegen het einde van zijn premierschap werd hij nog eens extra op de proef gesteld, voornamelijk als gevolg van de kredietcrisis. In een ogenschijnlijke noodsituatie schoot zijn kabinet een aantal wankele banken met staatssteun te hulp. Beleidsmatig was ook de hervorming van het zorgstelsel in 2006 ingrijpend. Sinds eind 2010 is Balkenende hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2011 is hij, eerst als partner en later als extern adviseur, werkzaam voor accountancy- en adviesbureau Ernst & Young (EY).

Lale Gul ©Annaleen Louwes

Lale Gül

Lale Gül (1997) is de nieuwe ‘ster’ van de Nederlandse literatuur. Met bijna 200.000 verkochte exemplaren van haar debuutroman ‘Ik ga leven’ laat ze veel collega-schrijvers, inzake verkoopsucces, achter zich. Geïnspireerd door de strijdbare 19-eeuwse schrijver Multatuli valt Lale de ouderwetse denkbeelden van de orthodoxe islam aan. En dan in het bijzonder de beperkingen die aan meisjes en vrouwen worden opgelegd, niet in de laatste plaats door haar eigen ouders. Alles wat ze in de Amsterdamse Kolenkitbuurt op de Koranschool en bij de gesubsidieerde Stichting Milli Görüs heeft geleerd, kan rekenen op haar kritische blik en spotlust. Dat Lale niet buigt voor vijandige tot zeer vijandige reacties en zich sterk blijft maken voor het recht van vrouwen zelf te beslissen over hun leven, maakt haar tot een geliefde én omstreden kunstenaar. Zij weet als geen ander wat het is om weerstand te overwinnen. Te blijven vechten voor waar ze in gelooft. Momenteel werkt Lale aan haar tweede boek en is ze columnist voor onder meer Het Parool.           

Ibtissam Ben Baha

Ibtissam Ben Baha groeide op in achtereenvolgens Marokko, Zimbabwe, Kenia en het Verenigd Koninkrijk, waar ze aan de universiteit van Westminster bachelor in Business Administration (BBA) werd. Om daarna bij TIAS (Tilburg) haar MBA-diploma te behalen. Dankzij haar eerste werkgever, het vierde grootste IT-bedrijf ter wereld Fujitsu, heeft ze een grote passie ontwikkeld voor Digital Transformation, ofwel het vruchtbaar ineenvlechten van menskracht en de nieuwste digitale technieken. Waarbij Ibtissam erop toeziet dat het digitale in dienst blijft staan van de mens, en niet andersom. Door haar internationale achtergrond is ze enorm leergierig en stelt ze zich open voor uiteenlopende culturen. Omdat Ibtissam dolgraag het verschil wil maken en dat in grote bedrijven met vaste structuren lastig is, heeft ze nu gekozen voor het compactere bedrijf ‘Cycle to Accelerate’, waar ze de veelzijdige functie van General Manager vervult. Dit bedrijf is niet zomaar een urenfabriek, maar een betrokken partner die in nauwe samenwerking met de klant digitale projecten van de grond tilt en naar succes leidt. Omdat Ibtissam digitalisering als een geweldige kans ziet om minder welvarende delen van de wereld vooruit te helpen, hoopt ze ooit op een internationale positie terecht te komen waar ze met Digital Transformation kansengelijkheid kan bevorderen.

Vida Asare

Vida Asare

Vida Asare (Ghana, 2000) kreeg op de lagere school een VMBO-advies, maar is intussen een uitzonderlijk presterende rechtenstudent in Amsterdam. Door de lastige omstandigheden waarin ze zelf opgroeide en de extra inspanningen die ze heeft moeten doen om te komen waar ze nu is, wil ze niets liever dan volgende generaties meer kansengelijkheid bieden. ‘Het liefst ben ik morgen al een hoofdrolspeler in de internationale politiek,’ zegt Vida. Het bestrijden van corruptie in haar geboorteland is een van haar prioriteiten. Net als het starten van een fatsoenlijk woningbouwprogramma aldaar: ‘De gedachte dat jonge Ghanezen nog steeds in erbarmelijke huizen moeten opgroeien, is voor mij onverdraaglijk.’ Over de reden dat ze succesvol gaat worden in het aanpakken van deze immense problemen hoeft ze niet lang na te denken: ‘Doordat ik in mijn jeugd steeds heb moeten vechten voor mijn kansen, ben ik extreem zelfstandig, vastberaden en doelgericht.’     

Anne de Graaf

Anne de Graaf

Anne de Graaf is Manager Global Public Affairs bij Heineken en fellow bij het De Witt Institute. Binnen Heineken ondersteunt ze vele Heineken bedrijven in hun stakeholder engagement. Voor haar huidige functie was ze diplomaat voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in verschillende functies en landen. Zo vertegenwoordigde ze onder meer Nederland bij de financiële onderhandelingen over de meerjarenbegroting in Brussel en was ze Hoofd van de Economische Afdeling in Kuala Lumpur. Ze spreekt verschillende talen, leert nog elke dag van haar Canadese man en twee nieuwsgierige meiden.

Hanneke van Onna

Als money coach helpt Hanneke mensen naar slim ondernemerschap en financiële vrijheid. Het inzoomen op verdienmodellen, inkomstenbronnen, passief inkomen en beleggen met concreet resultaat, is daarvoor cruciaal. Wat haar drijft is het laten groeien van mensen en merken. Eerder werkte ze als brandbuilder voor o.a. DWDD, Viacom, Donald Duck, Tina en AVROTROS. In januari 2020 verscheen Hanneke’s boek The Money Issue. Ze spreekt, schrijft en coacht over het onderwerp dat jarenlang haar leven saboteerde: geld. Meer financieel onafhankelijke vrouwen in Nederland is haar missie. Verder is Hanneke eigenaar van co-working space in Amsterdam Oost, multi-ondernemer en investeerder.

Sarah van Buren

Sarah van Buren

Strijder, feminist, en klimaatactivist. Termen die Sarah van Buren met trots draagt. Ze zet zich in voor een duurzamere en eerlijkere wereld met het oog op het creëren van een toekomst voor huidige en volgende generaties. In januari 2021 won Sarah de Young Lady Business Academy (editie 5.0 & 6.0) met haar ambitie om Executive Director te worden van Greenpeace. Via deze weg wil ze impact maken, invloed uitoefenen op (inter)nationale beleidsvorming, en aan tafel gaan met stakeholders. Inmiddels loopt ze stage bij Greenpeace Nederland en gaat inderdaad in gesprek met grote stakeholders binnen de klimaatproblematiek. Haar belangrijkste drijfveren zijn haar ontevredenheid met het huidige systeem en het ontkennen van de urgentie. Daarom strijdt ze vol vuur voor het terugvinden van de harmonie tussen mens en natuur.  

Elske Doets

Naast eigenaar van Doets Reizen en initiator van de sociaal-maatschappelijke startup BuddyBold is Elske Doets oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Ze heeft een onafhankelijke geest en een heldere blik op de toekomst van samenleving en economie, die ze op uitnodiging van onder meer NPO1, NPO2, Radio1 en BNR deelt in verschillende programma’s. Behalve de overtuiging dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen is een van Elske’s kernopvattingen dat een gelukkige, schone en succesvolle samenleving gebaat is bij (meer) vrouwen op sleutelposities. En dat die verschuiving niet oppervlakkig via quota moet worden opgelegd, maar alleen van onderop, via een initiatief als de Young Lady Business Academy, duurzaam en succesvol kan worden: door vrouwelijk talent maximaal ruim baan te geven. Inmiddels schreef Elske twee boeken, waarvan ‘Bloei’ (Atlas/Contact, 2020) de meest recente is. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing, of het nu over gender equality, overconsumptie of vergrijzing gaat. Met een brede glimlach omschrijft Elske zichzelf als ‘herderlijk’: ‘Ik stimuleer mensen een richting te kiezen, want elke keuze is mijns inziens beter dan geen keuze.’

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre studeerde rechten in Leiden, was stagiaire bij de Europese Commissie, speechwriter van de president van de liberalen in het Europees parlement en werkt sinds 1995 voor het ministerie van buitenlandse zaken. Hij was onder meer de particulier secretaris van de staatssecretaris voor Europese Zaken, werkte op onze ambassades in Wenen en Tel Aviv, was hoofd politieke afdeling van de permanente vertegenwoordiging van NL bij de VN in New York, alsmede hoofd mensenrechten, en werkte voorafgaand aan zijn huidige positie als hoofd van het Philips-kantoor in Brussel. Sinds zomer 2016 is hij Nationaal coördinator internationale functies en ambassadeur voor benoemingen van Nederlandse professionals in multilaterale instellingen als de VN, Wereldbank, de NAVO, enz. Hij is onder meer voorzitter van de Raad van Advies van de Veerstichting, van de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Leiden en het Amsterdam Center for European Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is moderator en frequent spreker voor studenten en professionals. Tevens is hij een groot sportfan, als toeschouwer en beoefenaar. Hij doet aan hardlopen en is voetbaltrainer, nu nog alleen van het team van zijn jongste zoon.

Nancy Tromp

Nancy Tromp richtte na de dood van haar man in 2017 de EvEFoundation op, een stichting die zich richt op jongeren tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders zijn verloren. Inmiddels heeft de EvEFoundation al tientallen jongeren begeleid en opent de Foundation, naast de locatie ’t Gooi, ook haar deuren in Amsterdam en Maastricht. Verder coacht en traint zij vanuit haar bedrijf Purple id. managers en directeuren met als specialisatie de kracht van non-verbale communicatie en emoties. Nancy leert de boodschap beter over te dragen, strategischer te acteren, met meer gemak te managen en meer waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van anderen. Authenticiteit, zonder trucs.

Daphne Feller

Daphne Feller

Daphne (MBA) heeft in 2016 haar bedrijf ‘BrainExplainers’ opgericht. BrainExplainers voorziet in kennis over het menselijk brein (neurowetenschap) en hart intelligentie. Deze kennis wordt gebruikt voor organisatieontwikkeling en transformatie. Daphne heeft 12 jaar (senior) corporate werkervaring. Naast de werkzaamheden binnen BrainExplainers heeft zij een certificaat ‘Basics of Neuro-economics’ verkregen, een Executive MBA afgerond en is ze als gecertificeerd neuro-coach aangesloten bij het gerenommeerde  ‘NeuroLeadership Institute’.  In het jaar 2018  beklom ze de Mont Blanc, daarnaast schreef ze het boek “Brein Hart Zijn” en is ze mama van twee dochters. Daphne’s motto: “Behoud de connectie tussen je hoofd en je hart, alleen dan kun je gelukkig én succesvol zijn.”

Lies Verburg

Lies is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de Young Lady Business Academy (non profit).  Zij levert een bijdrage als jurylid en begeleidt de deelneemsters waar nodig is. Tevens verzorgt zij een masterclass op het gebied van mindset & zelfvertrouwen. Lies is in het dagelijks leven wandelcoach, trainer en mediator in familiebedrijven. Ze is een verbinder, heeft een creatieve geest en beschikt over veel humor. Hiermee kan ze bij lastige onderwerpen tot de kern doordringen en geeft ze inzicht in belemmerende overtuigingen. Haar oprechte interesse, oordeelvrije benadering en energieke persoonlijkheid stelt de ander in staat om grote stappen te zetten naar een lichter leven.

Lema Salah

Lema Salah

Lema Salah (1989) is historicus en diversiteit- en inclusiviteitsexpert. Momenteel is zij als promovendus werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen en aan de Nederlandse Defensie Academie, waar zij onderzoek doet naar leiderschap en organisatiecultuur binnen Defensie. Tevens doceert zij aan de Bachelor Politicologie (RU). Daarnaast is ze lid van JongKNHG (Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap), D&I-adviseur bij Erfgoed Brabant en treedt ze regelmatig op als gespreksleider of dagvoorzitter bij lezingen en evenementen waarbij zij het raakvlak zoekt tussen wetenschap en de culturele sector, meestal in het kader van actuele maatschappelijke kwesties.

Hans van Willigenburg

In 1989 debuteerde Hans van Willigenburg op 25-jarige leeftijd als columnist in De Volkskrant. Sindsdien schreef hij artikelen, interviews en opiniestukken voor talloze toonaangevende tijdschriften, zoals De Groene Amsterdammer, Quote, HP/deTijd, Esquire, Elsevier, Trouw en Voetbal International. Ook was hij docent Journalistiek, radiomaker en copywriter voor grote bedrijven, waaronder MasterCard, Centraal Beheer en ABN AMRO. Met zijn enorme expertise op schrijfgebied is hij mensen in het bedrijfsleven gaan helpen hun boodschap te verwoorden in blogs, speeches, boeken en podcasts. Zelf debuteerde hij in 2008 als dichter en in 2020 als romanschrijver. Hij houdt van Russische literatuur en mag dan ook graag de Russische schrijver Tolstoj citeren: ‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier.’

Prof. dr. Justin Jansen

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Hij is onder andere bekend van de Top-250 Groeibedrijven en het ScaleUp Dashboard en doet al meer dan twintig jaar onderzoek bij succesvolle Nederlandse groeibedrijven. Hij is co-auteur van het recentelijk verschenen boek ‘Naar een Gezond Groeibedrijf in Vijf Stappen’. Daarnaast is hij adviseur en verzorgt hij trainingen over gezonde groei, vernieuwing en de schaalbaarheid van organisaties. Professor Corporate Entrepreneurship – www.rsm.nl/jjansen

Bas Blekkingh

Bas is auteur van ‘Authentiek leiderschap, ontdek en leef je missie’. Samen met zijn collega’s van de organisatie Authentiek Leiderschap, begeleidt en adviseert hij het hoger segment leidinggevenden, zowel individueel, in teams, als hele organisaties. Ze begeleiden nationale en internationale organisaties naar een meer high performing cultuur. Volgens Bas hebben ‘leiders nog onvoldoende door welke effectieve en helaas ook ineffectieve impact ze kunnen maken op de cultuur en de pro-activiteit van organisaties, er ligt een wereld aan mogelijkheden voor ze klaar’. Zijn aanpak kenmerkt zich door een no nonsens benadering. Bas doceert tevens ‘Authentiek Leiderschap & boardroom dynamics’ als bestuursdocent op de universiteit Nyenrode. Oorspronkelijk heeft Bas zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Militaire Academie en mocht hij binnen de Landmacht leidinggevenden opleiden. In 1993 heeft hij de overstap naar het bedrijfsleven gemaakt en in 1996 is hij begonnen met zijn eigen organisatie.

Maartje

Maartje van Bavel

Maartje van Bavel is eigenaar van Speech Republic en traint politici, ondernemers, wetenschappers, CEO’s, topmanagers en High Potentials in binnen en buitenland. De stemversterker zijn van de veranderaars, dat is het doel dat Maartje met haar bedrijf nastreeft. En daarmee staat zij aan de kant van de uitdagers, de rebellen die met hun organisaties een nieuwe ambitie willen realiseren. Die ervoor strijden hun droomklant binnen te halen of hun visie op grote issues, zoals klimaatverandering, overtuigend willen uitspreken. Ze neemt haar publiek mee in hoe je communicatie kunt versterken en daardoor meer impact kunt maken!

Atakan Tutum

Net zo licht als hij op zijn benen staat en met ogenschijnlijk gemak de duinen op rent, maakt Atakan, een inmiddels veelgevraagde ‘personal trainer’, contact met zijn cliënten. Behalve dat hij je op een fijne manier weet uit te dagen je fysieke grenzen op te zoeken, en er soms op een inspirerende maar gecontroleerde manier overheen te gaan, laat hij je intens genieten van het sporten en de omringende natuur. Inmiddels heeft Atakan, kortweg ‘Ata’, elf marathons gelopen, waaronder die van Chicago, Berlijn, Londen, New York en Tokio. Veel van zijn cliënten zweren intussen bij de aandacht, de aanmoedigingen en de brede glimlach van de natuurmens ‘Ata’.  

Meer sprekers volgen snel…

Zin in een gezonde dosis energie en zinvolle inzichten? Schrijf je snel in voor de 9e editie van de YLBA.