Sprekers en Masterclasses

Overzicht van sprekers voor de 9e editie van de YLBA

Sophie Hermans

Sophie Hermans is sinds de verkiezingen van maart 2021 fractievoorzitter van de VVD. Eerst waarnemend, sinds het aantreden van het kabinet definitief. Zij groeide op in een warm gezin met twee zussen en een broer. Na haar vwo-tijd in Friesland studeerde ze politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte enige tijd buiten de politiek, onder meer als adviseur bij Andersson Elffers Felix. In 2012 maakte ze de overstap naar de politiek. Eerst als rechterhand van Stef Blok en Mark Rutte (VVD) en vanaf 2017 zelf als lid van de Tweede Kamer, met onder meer de portefeuille zorg. In 2021 was ze campagneleider bij de verkiezingen waarbij de VVD opnieuw de grootste partij werd. Sophie houdt van hardlopen, leest zoveel mogelijk en brengt haar weinige vrije tijd graag door met familie en vrienden.

Sarah Neutkens

Sarah Neutkens (Eindhoven, 1998) is componist, pianist, beeldend kunstenaar, model, actrice, kunsthistorica en schrijver. Binnen haar muziek en kunst probeert ze de totale vrijheid op te zoeken: binnen de lijntjes kleuren is niet voor Neutkens weggelegd. Ze beweegt zich niet enkel binnen de wereld van de klassieke muziek – met uitvoeringen van haar werk door onder andere het Nederlands Kamerkoor, Phion, het Nederlands Saxofoon Octet, Intercontinental Ensemble en het Dutch String Collective, maar legt ook verbindingen met jazz, popmuziek, literatuur en de kunst- en modewereld. Met deze interdisciplinaire benadering wil Neutkens laten zien dat componeren, in welke vorm of stijl dan ook, iets grenzeloos is, zolang er maar gezocht wordt naar een zo authentiek mogelijke manier om jezelf te uiten. 

Liesbeth Staats

Liesbeth Staats is journalist, auteur en presentator van The Daily Move op BNR Nieuwsradio. Ze werkte onder andere voor het NOS Jeugdjournaal, EenVandaag en Brandpunt en maakte in 2020 de spraakmakende serie Waarom werken vrouwen niet?, over het typisch Hollandse fenomeen van deeltijdwerken. In het boek Waarom vrouwen minder werken dan mannen – en dat ook jouw probleem is (De Bezige Bij, 2021) diepte ze dit onderzoek verder uit.

Vida Asare

Vida Asare

Vida Asare (Ghana, 2000) kreeg op de lagere school een VMBO-advies, maar is intussen een uitzonderlijk presterende rechtenstudent in Amsterdam. Door de lastige omstandigheden waarin ze zelf opgroeide en de extra inspanningen die ze heeft moeten doen om te komen waar ze nu is, wil ze niets liever dan volgende generaties meer kansengelijkheid bieden. ‘Het liefst ben ik morgen al een hoofdrolspeler in de internationale politiek,’ zegt Vida. Het bestrijden van corruptie in haar geboorteland is een van haar prioriteiten. Net als het starten van een fatsoenlijk woningbouwprogramma aldaar: ‘De gedachte dat jonge Ghanezen nog steeds in erbarmelijke huizen moeten opgroeien, is voor mij onverdraaglijk.’ Over de reden dat ze succesvol gaat worden in het aanpakken van deze immense problemen hoeft ze niet lang na te denken: ‘Doordat ik in mijn jeugd steeds heb moeten vechten voor mijn kansen, ben ik extreem zelfstandig, vastberaden en doelgericht.’     

Elske Doets

Naast eigenaar van Doets Reizen en initiator van de sociaal-maatschappelijke startup BuddyBold is Elske Doets oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Ze heeft een onafhankelijke geest en een heldere blik op de toekomst van samenleving en economie, die ze op uitnodiging van onder meer NPO1, NPO2, Radio1 en BNR deelt in verschillende programma’s. Behalve de overtuiging dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen is een van Elske’s kernopvattingen dat een gelukkige, schone en succesvolle samenleving gebaat is bij (meer) vrouwen op sleutelposities. En dat die verschuiving niet oppervlakkig via quota moet worden opgelegd, maar alleen van onderop, via een initiatief als de Young Lady Business Academy, duurzaam en succesvol kan worden: door vrouwelijk talent maximaal ruim baan te geven. Inmiddels schreef Elske twee boeken, waarvan ‘Bloei’ (Atlas/Contact, 2020) de meest recente is. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing, of het nu over gender equality, overconsumptie of vergrijzing gaat. Met een brede glimlach omschrijft Elske zichzelf als ‘herderlijk’: ‘Ik stimuleer mensen een richting te kiezen, want elke keuze is mijns inziens beter dan geen keuze.’

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre studeerde rechten in Leiden, was stagiaire bij de Europese Commissie, speechwriter van de president van de liberalen in het Europees parlement en werkt sinds 1995 voor het ministerie van buitenlandse zaken. Hij was onder meer de particulier secretaris van de staatssecretaris voor Europese Zaken, werkte op onze ambassades in Wenen en Tel Aviv, was hoofd politieke afdeling van de permanente vertegenwoordiging van NL bij de VN in New York, alsmede hoofd mensenrechten, en werkte voorafgaand aan zijn huidige positie als hoofd van het Philips-kantoor in Brussel. Sinds zomer 2016 is hij Nationaal coördinator internationale functies en ambassadeur voor benoemingen van Nederlandse professionals in multilaterale instellingen als de VN, Wereldbank, de NAVO, enz. Hij is onder meer voorzitter van de Raad van Advies van de Veerstichting, van de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Leiden en het Amsterdam Center for European Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is moderator en frequent spreker voor studenten en professionals. Tevens is hij een groot sportfan, als toeschouwer en beoefenaar. Hij doet aan hardlopen en is voetbaltrainer, nu nog alleen van het team van zijn jongste zoon.

Nancy Tromp

Nancy Tromp richtte na de dood van haar man in 2017 de EvEFoundation op, een stichting die zich richt op jongeren tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders zijn verloren. Inmiddels heeft de EvEFoundation al tientallen jongeren begeleid en opent de Foundation, naast de locatie ’t Gooi, ook haar deuren in Amsterdam en Maastricht. Verder coacht en traint zij vanuit haar bedrijf Purple id. managers en directeuren met als specialisatie de kracht van non-verbale communicatie en emoties. Nancy leert de boodschap beter over te dragen, strategischer te acteren, met meer gemak te managen en meer waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van anderen. Authenticiteit, zonder trucs.

Lies Verburg

Lies is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de Young Lady Business Academy (non profit).  Zij levert een bijdrage als jurylid en begeleidt de deelneemsters waar nodig is. Tevens verzorgt zij een masterclass op het gebied van mindset & zelfvertrouwen. Lies is in het dagelijks leven wandelcoach, trainer en mediator in familiebedrijven. Ze is een verbinder, heeft een creatieve geest en beschikt over veel humor. Hiermee kan ze bij lastige onderwerpen tot de kern doordringen en geeft ze inzicht in belemmerende overtuigingen. Haar oprechte interesse, oordeelvrije benadering en energieke persoonlijkheid stelt de ander in staat om grote stappen te zetten naar een lichter leven.

Prof. dr. Justin Jansen

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Hij is onder andere bekend van de Top-250 Groeibedrijven en het ScaleUp Dashboard en doet al meer dan twintig jaar onderzoek bij succesvolle Nederlandse groeibedrijven. Hij is co-auteur van het recentelijk verschenen boek ‘Naar een Gezond Groeibedrijf in Vijf Stappen’. Daarnaast is hij adviseur en verzorgt hij trainingen over gezonde groei, vernieuwing en de schaalbaarheid van organisaties. Professor Corporate Entrepreneurship – www.rsm.nl/jjansen

Maartje

Maartje van Bavel

Maartje van Bavel is eigenaar van Speech Republic en traint politici, ondernemers, wetenschappers, CEO’s, topmanagers en High Potentials in binnen en buitenland. De stemversterker zijn van de veranderaars, dat is het doel dat Maartje met haar bedrijf nastreeft. En daarmee staat zij aan de kant van de uitdagers, de rebellen die met hun organisaties een nieuwe ambitie willen realiseren. Die ervoor strijden hun droomklant binnen te halen of hun visie op grote issues, zoals klimaatverandering, overtuigend willen uitspreken. Ze neemt haar publiek mee in hoe je communicatie kunt versterken en daardoor meer impact kunt maken!

Willemijn van Dolen

Willemijn van Dolen is hoogleraar Marketing en hoofd van de sectie Marketing van de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde Psychologie aan de RUG, promoveerde in Marketing aan de Universiteit Maastricht, en was twee jaar gastonderzoeker aan de Haas School of Business, University of California, Berkeley. Haar onderzoekinteresses omvatten sociale beïnvloeding en responsible marketing en consumentengedrag. Tevens doet ze onderzoek voor de Kindertelefoon en Child Helplines International, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van kinderen over de hele wereld. Ze heeft uitgebreid gepubliceerd in tijdschriften zoals Journal of Retailing,  Journal of Business Ethics, Journal of Service Research, Journal of Interactive Marketing, California Management Review, en Journal of Consumer Psychology. Ze is lid van verschillende raden van toezicht, is regelmatig in de media als marketing-expert en maakte recent diverse podcasts over marketing & duurzaamheid: BNR De Nieuwe Wereld: Wat als we stoppen met vlieg-, vlees- en koopschaamte?; BNR De Kwestie: Hoe kunnen we minder uitstoten en tegelijkertijd gelukkiger worden? met Elske Doets.

Atakan Tutum

Net zo licht als hij op zijn benen staat en met ogenschijnlijk gemak de duinen op rent, maakt Atakan, een inmiddels veelgevraagde ‘personal trainer’, contact met zijn cliënten. Behalve dat hij je op een fijne manier weet uit te dagen je fysieke grenzen op te zoeken, en er soms op een inspirerende maar gecontroleerde manier overheen te gaan, laat hij je intens genieten van het sporten en de omringende natuur. Inmiddels heeft Atakan, kortweg ‘Ata’, elf marathons gelopen, waaronder die van Chicago, Berlijn, Londen, New York en Tokio. Veel van zijn cliënten zweren intussen bij de aandacht, de aanmoedigingen en de brede glimlach van de natuurmens ‘Ata’.  

Bas Blekkingh

Bas is auteur van ‘Authentiek leiderschap, ontdek en leef je missie’.
Samen met zijn collega’s van de organisatie Authentiek Leiderschap, begeleidt en adviseert hij het hoger segment leidinggevenden, zowel individueel, in teams, als hele organisaties. Zij begeleiden zowel nationale en internationale organisaties naar een meer high performing cultuur. Deze ontwikkeling gaat altijd over de as van leiderschap. Bas zegt hierover ‘Leiders hebben nog onvoldoende door welke effectieve en helaas ook ineffectieve impact ze kunnen maken op de cultuur en de pro-activiteit van organisaties, er ligt een wereld aan mogelijkheden voor ze klaar’. Zijn manier van aanpak kenmerkt zich door een no nonsens benadering.
Bas doceert tevens ‘Authentiek Leiderschap & boardroom dynamics’ als bestuursdocent op de universiteit Nyenrode. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Militaire Academie en mocht binnen de Landmacht leidinggevenden opleiden. In 1993 heeft hij een overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en is in 1996 begonnen met zijn eigen organisatie (www.authentiekleiderschap.nl). De missie van Authentiek leiderschap BV is ‘verborgen authentiek potentieel ontsluiten en verbinden’.

Daphne Feller

Daphne Feller

Daphne heeft in 2016 haar bedrijf ‘BrainExplainers’ opgericht. BrainExplainers voorziet van kennis over het menselijk brein (neurowetenschap) en hart intelligentie. Deze kennis wordt gebruikt voor organisatieontwikkeling en transformatie. Een concrete, op neurowetenschap gebaseerde, benadering wordt aangeboden voor de optimalisering van welzijn en leiderschap. bDaphne heeft 12 jaar (senior) corporate werkervaring. Naast de werkzaamheden binnen BrainExplainers heeft zij een certificaat ‘Basics of Neuro-economics’ verkregen, een Executive MBA afgerond en is een gecertificeerd neuro-coach via het gerenommeerde  ‘NeuroLeadership Institute’. In het jaar 2018  beklom ze de Mont Blanc, is auteur van het boek “Brein Hart Zijn” en mama van twee dochters. Daphne’s motto: “Behoud de connectie tussen je hoofd en je hart, alleen dan kun je gelukkig én succesvol zijn.”

Maarten van Rossum

Maarten van Rossum is strategisch adviseur aan het Cambridge Onderhandelaars Instituut. Dit is een spin-off van het Harvard programma van onderhandelen geleid door Professor Robert Bordone. Maarten heeft jarenlang als diplomaat gewerkt voor de Nederlandse overheid in o.a. Brussel, Washington DC en Afghanistan. Aansluitend was hij voor een aantal jaar raadsadviseur van Premier Mark Rutte. Daarna is hij een aantal jaar Global Director of Public Affairs geweest bij HEINEKEN Company. Maarten is de voorzitter van het de Witt Institue for Advanced Negotiations in Den Haag. Maarten geeft masterclasses voor expert onderhandelaars op diverse opleidingsinstituten in Nederland. Maarten schreef als coauteur het boek “Toponderhandelaars”. Dit boek richt zich op de praktijd achter de theorie van onderhandelen.

Anna Schoemakers

Anna Schoemakers liet in 2016 als kersverse directeur van Greenpeace meteen van zich horen, door in de Groningse Eemshaven een kolenschip te blokkeren dat op weg was naar de kolencentrale. Ze hing tussen twee windmolens aan een 500 meter lange kabel, 10 meter boven het water. Ook in de daarop volgende jaren heeft Anna zich altijd met vertrouwen en veerkracht ingezet voor een mooiere, groenere en duurzamere wereld. In haar eigen woorden: ‘vertrouwen in de ander, in elkaar en jezelf om samen verandering tot stand te brengen. Veerkracht om te kunnen omgaan met de heftige berichten die strijden tegen klimaatverandering met zich meebrengt.’ Voordat ze bij Greenpeace begon was Anna o.a. directeur bij het Klimaatverbond en mede-oprichter van BabyBeGood. Zij heeft Politicologie gestuurd aan de VU in Amsterdam. Anna heeft een Fins-Nederlandse achtergrond. Als zij niet in actie is voor Greenpeace, kun je haar vinden in haar ‘tiny forest’ in Drente of in Amsterdam Noord waar zij met haar gezin woont.

Yinske Silva

Yinske Silva’s work is all about voice, in many ways. On stage she’s a singer, improvisor, presenter and moderator. Off stage she works as a (provocative) coach, voice coach and socio-cultural innovator: www.yinskesilva.nl. She developed her own method in presentation skills for singers and speakers: www.impactpresentatietrainingen.nl. At her workspace www.roelantstraat10.nl she offers space to (change) makers. As a vocal coach Yinske has over 15 years of experience and trained in many different vocal techniques and approaches to voice. She combines the physical with the psychological when teaching voice. Her style is warm, sharp, humorous and she knows how to bring everyone a step further in their voice work. She recently founded the Roy Hart Centre NL, the Dutch home for this unique and profound approach to voice work (metstem.nl/royhartcentrenl)

Krystel Hendrikse

We leven in een wereld waar de nadruk veelal ligt op de buitenkant waardoor we onbewust vergeten om bewust in te checken bij onszelf om te zien wat er écht aan de binnenkant gebeurd. Als (private) yoga teacher ondersteunt Krystel haar studenten om te leren leven vanuit het hart in plaats van het brein. Bewust durven om op de pauze knop te drukken, leren voelen en luisteren naar wat we diep van binnen echt willen in plaats automatisch te analyseren. Je ware zelf leren kennen waardoor je sterkere en een scherpere mind ontwikkeld. Niet alleen je mind maar ook je lichaam, want Krystel geeft als functional vinyasa & yin teacher graag toegankelijke lessen met pit. Echter vindt ze het belangrijker hoe een pose voor jouw lichaam voelt (en wat voor benefits dit geeft) dan hoe deze eruit ziet. Naast haar passie voor yoga is Krystel in het dagelijks leven ook actief voor haar eigen PR en marketing business. 

Tjarda Struik

Hallo, ik ben Tjarda. Welkom in mijn wereld. Ik heb een visuele beperking, maar dat heeft me nooit tegengehouden mijn dromen en ambities waar te maken. Ik ben trotse moeder, programmamanager, gemeenteraadslid en ondernemer. Én ik ben een groot voorvechter van diversiteit en inclusie. Toen ik opgroeide hadden mensen om mij heen vaak meer oog voor wat ik (mogelijk) niet zou kunnen vanwege mijn beperking, dan voor wat ik wél kon. Maar opmerkingen als ‘jij wilt gewoon te veel’ of ‘dat kun jij toch niet’, hebben me alleen maar aangespoord om nog harder te werken en verder te komen. Niemand anders dan ikzelf gaat voor mij bepalen wat ik wel of niet kan.

Meer sprekers volgen snel…

Zin in een gezonde dosis energie en zinvolle inzichten? Schrijf je snel in voor de 9e editie van de YLBA.