Sprekers en Masterclasses

Overzicht van sprekers voor de 8e editie van de YLBA

Elske Doets

Naast eigenaar van Doets Reizen en initiator van de sociaal geëngageerde startup BuddyBold is Elske Doets oprichter van de Young Lady Business Academy (YLBA). Ze heeft een onafhankelijke geest en een heldere blik op de toekomst van samenleving en economie. En presenteert zich regelmatig op vooraanstaande podia om die toekomstvisie uit te dragen, bijvoorbeeld in programma’s als Op1, WNL op Zondag en Nieuwsuur. Behalve de overtuiging dat we collectief moeten loskomen van oude denkpatronen en -reflexen is een van Elske’s kernopvattingen dat een gelukkige, schone en succesvolle samenleving gebaat is bij (meer) vrouwen op sleutelposities. En dat je die verschuiving niet via quota kosmetisch in scene moet zetten, maar met een initiatief als de Young Lady Business Academy op structurele wijze, van onderop, onafwendbaar moet maken: door op een krachtige manier vrouwelijk talent ruim baan te geven. Inmiddels schreef Elske twee boeken, waarvan ‘Bloei’ (Atlas/Contact, 2020) de meest recente is. Waar Elske verschijnt, ontstaat beweging. En verlegt ze op charmante en lichtvoetige wijze de aandacht van het meningsverschil naar de structurele oplossing; of het nu over duurzaamheid, gender equality, overconsumptie of vergrijzing gaat. Met een brede glimlach omschrijft Elske zichzelf wel eens als ‘herderlijk’: ‘Ik stimuleer mensen een richting te kiezen, want elke keuze is mijns inziens beter dan geen keuze.’

Jan Peter Balkenende

Hanneke van Onna

Als money coach helpt Hanneke mensen naar financiële vrijheid. Verdienmodellen, inkomstenbronnen, passief inkomen, beleggen met concreet resultaat. Het laten groeien van merken en mensen drijft haar. Eerder werkte ze als brandbuilder voor o.a. DWDD, Viacom, Donald Duck, Tina en AVROTROS. In januari 2020 verscheen Hanneke’s boek The Money Issue. Ze spreekt, schrijft en coacht over het onderwerp dat jarenlang haar leven saboteerde: geld. Meer financieel onafhankelijke vrouwen in Nederland is haar missie. Verder is Hanneke eigenaar van co-working space in Amsterdam Oost, multi-ondernemer en investeerder.

Sarah van Buren

Sarah van Buren

Strijder, feminist, en klimaatactivist. Termen die Sarah van Buren met trots draagt. Ze zet zich in voor een duurzamere en eerlijkere wereld met het oog op het creëren van een toekomst voor huidige en de volgende generaties. In januari 2021 won Sarah de Young Lady Business Academy (editie 5.0 & 6.0) met haar ambitie om Executive Director te worden van Greenpeace. Via deze weg wil ze impact maken, invloed uitoefenen op (in)nationale beleidsvorming, en aan tafel gaan met stakeholders. Inmiddels loopt ze stage bij Greenpeace Nederland en gaat in gesprek met grote stakeholders binnen de klimaatproblematiek. Haar grootste drijfveren zijn haar ontevredenheid met het huidige systeem en het ontkennen van de urgentie. Daarom strijdt ze voor het terugvinden van de harmonie tussen mens en natuur.  

Nancy Tromp

Nancy Tromp richtte na de dood van haar man in 2017 de EvEFoundation op, de stichting die zich richt op jongeren tussen de 14 en 24 jaar die één of beide ouders zijn verloren. Inmiddels heeft de EvEFoundation al tientallen jongeren begeleid en opent de Foundation naast ’t Gooi ook haar deuren in Amsterdam en Maastricht. Verder coacht en traint zij vanuit haar bedrijf Purple id. managers en directeuren met als specialisatie de kracht van non-verbale communicatie en emoties. Nancy leert de boodschap beter over te dragen, strategischer te acteren, met meer gemak te managen en meer waarde toe te voegen aan de ontwikkeling van anderen. Authentiek, zonder trucs.

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre Kempeneers

Jean-Pierre studeerde rechten in Leiden, was stagiaire bij de Europese Commissie, speechwriter van de president van de liberalen in het Europees parlement en werkt sinds 1995 voor het ministerie van buitenlandse zaken. Hij was o.a. de particulier secretaris van de staatssecretaris voor Europese Zaken, werkte op onze ambassades in Wenen en Tel Aviv, was hoofd politieke afdeling van de permanente vertegenwoordiging van NL bij de VN in New York, was hoofd mensenrechten, en werkte voorafgaand zijn huidige positie als hoofd van het Philips-kantoor in Brussel. Sinds zomer 2016 is hij Nationaal coördinator internationale functies en ambassadeur voor benoemingen van Nederlandse professionals in multilaterale instellingen als de VN, Wereldbank, de NAVO enz. Hij is o.a. voorzitter van de Raad van Advies van de Veerstichting, van de rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Leiden en het Amsterdam Center for European Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij is moderator en frequent spreker voor studenten en professionals. Hij is groot sportfan, als toeschouwer en beoefenaar, is fervent hardloper en is voetbaltrainer van nu nog alleen het team van zijn jongste zoon.

Lies Verburg

Lies is vanaf de oprichting nauw betrokken bij de Young Lady Business Academy (non profit).  Zij levert een bijdrage als jurylid en begeleidt de jonge dames waar nodig is. Tevens verzorgt zij een masterclass op het gebied van mindset & zelfvertrouwen. Lies is in het dagelijks leven (business en life) wandelcoach, trainer en mediator in familiebedrijven. Ze is een verbinder, heeft een creatieve geest en beschikt over veel humor. Hiermee bereikt zij lastige onderwerpen tot in de kern en geeft inzicht in belemmerende overtuigingen. Haar oprechte interesse, oordeelvrije benadering en energieke persoonlijkheid stelt de ander in staat om grote stappen te zetten naar een lichter leven.

Daphne Feller

Daphne Feller

Daphne (MBA) heeft in 2016 haar bedrijf ‘BrainExplainers’ opgericht. BrainExplainers voorziet van kennis over het menselijk brein (neurowetenschap) en hart intelligentie. Deze kennis wordt gebruikt voor organisatieontwikkeling en transformatie. Een concrete, op neurowetenschap gebaseerde, benadering wordt aangeboden voor de optimalisering van welzijn en leiderschap. Daphne heeft 12 jaar (senior) corporate werkervaring. Naast de werkzaamheden binnen BrainExplainers heeft zij een certificaat ‘Basics of Neuro-economics’ verkregen, een Executive MBA afgerond en is een gecertificeerd neuro-coach via het gerenommeerde  ‘NeuroLeadership Institute’.  In het jaar 2018  beklom ze de Mont Blanc, is auteur van het boek “Brein Hart Zijn” en mama van twee dochters. Daphne’s motto: “Behoud de connectie tussen je hoofd en je hart, alleen dan kun je gelukkig én succesvol zijn.”

Prof. dr. Justin Jansen

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. Hij is onder andere bekend van de Top-250 Groeibedrijven en het ScaleUp Dashboard en doet al meer dan twintig jaar onderzoek bij succesvolle Nederlandse groeibedrijven. Hij is co-auteur van het recentelijk verschenen boek ‘Naar een Gezond Groeibedrijf in Vijf Stappen’. Daarnaast is hij adviseur en verzorgt hij trainingen over gezonde groei, vernieuwing en de schaalbaarheid van organisaties.

Professor Corporate Entrepreneurship – www.rsm.nl/jjansen

Lema Salah

Lema Salah

Lema Salah (1989) is historicus en diversiteit- en inclusiviteitsexpert. Momenteel is zij als promovendus werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Nederlandse Defensie Academie waar zij onderzoek doet naar leiderschap en organisatiecultuur binnen Defensie. Tevens doceert zij aan de Bachelor Politicologie (RU). Daarnaast is zij lid van het JongKNHG (Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap), D&I-adviseur bij Erfgoed Brabant en treedt ze regelmatig op als gespreksleider of dagvoorzitter bij lezingen en evenementen waarbij zij de raakvlak zoekt tussen wetenschap en de culturele sector in het kader van actuele maatschappelijke kwesties.

Hans van Willigenburg

In 1989 debuteerde Hans van Willigenburg op 25-jarige leeftijd als columnist in De Volkskrant. Sindsdien schreef hij artikelen, interviews en opiniestukken voor talloze toonaangevende tijdschriften, zoals De Groene Amsterdammer, Quote, HP/deTijd, Esquire, Elsevier, Trouw en Voetbal International. Ook was hij docent Journalistiek, radiomaker en copywriter voor grote bedrijven, waaronder MasterCard, Centraal Beheer en ABN AMRO. Met zijn enorme expertise op schrijfgebied is hij mensen in het bedrijfsleven gaan helpen hun boodschap te verwoorden in blogs, speeches, boeken en podcasts. Zelf debuteerde hij in 2008 als dichter en in 2020 als romanschrijver. Hij houdt van Russische literatuur en mag dan ook graag de Russische schrijver Tolstoj citeren: ‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier.’

Maartje

Maartje van Bavel

Maartje van Bavel is eigenaar van Speech Republic en traint politici, ondernemers, wetenschappers, CEO’s, topmanagers en High Potentials in binnen en Buitenland. De stemversterker zijn van de veranderaars, dat is het doel dat Maartje met haar bedrijf najaagt. En daarmee staat zij aan de kant van de uitdagers, de rebels die een nieuwe ambitie willen najagen met hun organisatie, die strijden om hun droomklant binnen te halen of die hun visie op grote issues zoals climate change  willen uitspreken.” In haar Keynote op 24 juni neemt zij jullie mee in hoe jij communicatie nou echt kunt versterken en daardoor meer impact kunt maken!

Ibtissam Ben Haba

Atakan Tutum

Net zo licht als hij op zijn benen staat en met ogenschijnlijk gemak de duinen op rent, maakt Atakan, een inmiddels veelgevraagde ‘personal trainer’, contact met zijn cliënten. Behalve dat hij je op een fijne manier weet uit te dagen je fysieke grenzen op te zoeken, en er soms op een inspirerende maar gecontroleerde manier overheen te gaan, laat hij je intens genieten van het sporten en de omringende natuur. Inmiddels heeft Atakan, kortweg ‘Ata’, elf marathons gelopen, waaronder die van Chicago, Berlijn, Londen, New York en Tokio. Veel van zijn cliënten zweren intussen bij de aandacht, de aanmoedigingen en de brede glimlach van de natuurmens ‘Ata’.  

Bas Blekkingh

Bas is auteur van ‘Authentiek leiderschap, ontdek en leef je missie’. Samen met zijn collega’s van de organisatie Authentiek Leiderschap, begeleidt en adviseert hij het hoger segment leidinggevenden, zowel individueel, in teams, als hele organisaties. Zij begeleiden zowel nationale en internationale organisaties naar een meer high performing cultuur. Deze ontwikkeling gaat altijd over de as van leiderschap. Bas zegt hierover ‘Leiders hebben nog onvoldoende door welke effectieve en helaas ook ineffectieve impact ze kunnen maken op de cultuur en de pro-activiteit van organisaties, er ligt een wereld aan mogelijkheden voor ze klaar’. Zijn manier van aanpak kenmerkt zich door een no nonsens benadering. Bas doceert tevens ‘Authentiek Leiderschap & boardroom dynamics’ als bestuursdocent op de universiteit Nyenrode.
Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Militaire Academie en mocht binnen de Landmacht leidinggevenden opleiden. In 1993 heeft hij een overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en is in 1996 begonnen met zijn eigen organisatie. De missie van Authentiek leiderschap BV is ‘verborgen authentiek potentieel ontsluiten en verbinden’.

Anne de Graaf

Anne de Graaf

Anne de Graaf is Manager Global Public Affairs bij Heineken en fellow bij het De Witt Institute. Binnen Heineken vertegenwoordigt ze Heineken op economisch vlak en ondersteunt ze vele Heineken bedrijven in hun stakeholder engagement. Voor haar huidige functie bij Heineken was ze diplomaat voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in verschillende functies en landen, zo vertegenwoordigde ze o.a. Nederland bij de financiële onderhandelingen over de meerjarenbegroting in Brussel en was ze Hoofd van de Economische Afdeling in Kuala Lumpur. Ze spreekt verschillende talen, leert nog elke dag van haar Canadese man en twee nieuwsgierige meiden en kijkt uit naar de avonturen die nog komen gaan.

Vida Asare

Vida Asare

Vida Asare (Ghana, 2000) kreeg op de lagere school een VMBO-advies, maar is intussen een uitzonderlijk presterende rechtenstudent in Amsterdam. Door de lastige omstandigheden waarin ze zelf opgroeide en de extra inspanningen die ze heeft moeten doen om te komen waar ze nu is, wil ze niets liever dan volgende generaties meer kansengelijkheid bieden. ‘Het liefst ben ik morgen al een hoofdrolspeler in de internationale politiek,’ zegt Vida. Het bestrijden van corruptie in haar geboorteland is een van haar prioriteiten. Net als het starten van een fatsoenlijk woningbouwprogramma aldaar: ‘De gedachte dat jonge Ghanezen nog steeds in erbarmelijke huizen moeten opgroeien, is voor mij onverdraaglijk.’ Over de reden dat ze succesvol gaat worden in het aanpakken van deze immense problemen hoeft ze niet lang na te denken: ‘Doordat ik in mijn jeugd steeds heb moeten vechten voor mijn kansen, ben ik extreem zelfstandig, vastberaden en doelgericht.’     

Meer sprekers volgen snel…

Zin in een gezonde dosis energie en zinvolle inzichten? Schrijf je snel in voor de 7e editie van de YLBA.