Fleur Huijs wint prachtige prijs, maar stoomt gewoon door…

Fleur Huijs wint prachtige prijs, maar stoomt gewoon door…

Niets mooier dan vrouwelijke ambitie die getoond, gezien en erkend wordt.

Vandaar dat ik op 8 maart 2020, Internationale Vrouwendag, met veel plezier naar Venlo afreisde om Fleur Huijs, een beloftevolle alumnus van de Young Lady Business Academy, toe te spreken bij haar benoeming tot ‘Junior Venloos Voorname Vrouw’. Het mooie van Fleur is dat zij een communicatietalent van jewelste is en zowel kan omgaan met goodwill en applaus als met afstandelijkheid en desinteresse. Dat laatste bewijst ze met haar bedrijf “Fleur Presents” waarbij ze dankzij haar sprankelende verschijning en daadwerkelijke nieuwsgierigheid naar de leefwereld van VMBO-leerlingen niet alleen contact krijgt met een soms moeilijk te bereiken doelgroep, maar deze leerlingen ook nog, in een relatief korte tijd, leert om zichzelf goed te presenteren naar de buitenwereld. Een vaardigheid die volgens Fleur voor elke deelnemer aan de arbeidsmarkt van de 21-ste eeuw ’onmisbaar is’.     

Landelijke bekendheid kreeg Fleur op 11 september 2019, toen ze in het veelbekeken televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ bekend maakte dat ze het ambieerde de eerste, vrouwelijke minister-president van Nederland te worden. Misschien nog opvallender dan het uitspreken van die ambitie was de manier waarop Fleur dat deed: ontspannen, sympathiek, met een glimlach, ja, bijna met eenzelfde soort onverwoestbare energie en vrolijkheid die we van premier Rutte gewend zijn. Geen wonder dat veel media na die uitzending in Fleur geïnteresseerd raakten. Een geschenk voor haar, want niet alleen leert ze allerlei mensen graag hoe ze van hun leven of passie een bondig en boeiend verhaal kunnen maken, ook zelf vindt ze het leuk haar communicatietalent op allerlei manieren te testen. Voor Fleur zijn camera’s en microfoons niet zomaar instrumenten, maar fascinerende mogelijkheden om zaken die haar aan het hart gaan bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Wat Fleur, behalve haar communicatietalent, tot zo’n belofte maakt is de vasthoudendheid waarmee ze haar idealen najaagt en op de agenda blijft zetten. Zo heeft ze premier Rutte tijdens haar bezoek aan het Torentje nog eens ondubbelzinnig gewezen op een onderwerp waar ze al jaren mee bezig is: de onacceptabel lange wachtlijsten bij de GGZ. Een ernstige kwestie waar veel jongeren de dupe van zijn. Sinds haar ontmoeting met Rutte blijft ze die zaak des te nauwkeuriger volgen en zal ze niet aarzelen de premier daarover lastig te vallen als ontwikkelingen haar te langzaam gaan.

Fleur’s unieke combinatie van charme, inhoud en taaiheid zorgt ervoor dat ik haar ambitie om premier te worden helemaal niet te wild of onrealistisch vind. Ik geloof erin. Als je ziet met hoeveel ‘power’ en gedrevenheid ze dingen aanpakt, ook na het winnen van die prachtige, Venlose prijs onverzadigbaar doorgaat, is het geen wonder dat ze een grote schare volgers en fans heeft die naar Fleur kijken als naar een inspirerend rolmodel.

En dat ís ze!