Even voorstellen… Twee inspirerende Young Ladies met lef

Even voorstellen… Twee inspirerende Young Ladies met lef

Een van de allergrootste cadeaus van de Academy is dat ik in intensieve mentorgesprekken met Young Ladies mag praten over de idealen die ze koesteren, de weerstand die ze tegenkomen en de strijd die ze moeten leveren. Daarbij hang ik regelmatig aan hun lippen. En ben ik dankbaar dat ze hun diepste twijfels en dromen met me willen delen. Veel van dergelijke gesprekken geven mij enorm veel energie.

Twee recente voorbeelden.

Laatst sprak ik een ontzettend slimme, maar ook onzekere Young Lady die al stiekem tot het inzicht is gekomen dat ze met haar studie in de fiscaal-economische hoek niet de gebruikelijke carrière wil maken. Dat wil zeggen: in een vaststaand traject bij een grote corporate op weg gaan naar een topsalaris, een mooie Tesla en een partnerschap in het bedrijf. Ze heeft geen zin haar kennis in te zetten om reeds machtige bedrijven nog machtiger te maken. Ze ziet vroegtijdig in dat zoiets haar niet gelukkig zal maken, omdat ze de ongelijkheid ermee zou vergroten, terwijl ze juist het omgekeerde wil bereiken: kansengelijkheid voor zoveel mogelijk mensen. Natuurlijk heb ik haar gestimuleerd vast te houden aan deze innerlijke overtuiging. Ik bewonder haar erom. Op haar leeftijd was ikzelf nog lang niet zover om materiële dromen opzij te schuiven.

Het gesprek met een andere Young Lady, ze heeft een Afrikaanse achtergrond, vond ik onlangs minstens zo inspirerend. Door het ontwikkelen en finetunen van AI-systemen helpt ze onder meer mee aan slimmere landbouw in haar geboorteland. Maar – in tegenstelling tot de andere Young Lady – heeft ze ook veel zin om, als beloning voor het keihard werken aan die innovaties, in een Tesla te rijden, een riant huis te bewonen en dus zoveel mogelijk van aardse genoegens, die in Afrika ver weg zijn, te proeven.

Wat ik geweldig vond aan beide gesprekken was de manier waarop de Young Ladies afrekenen met vastgeroeste denkwerelden. De eerste door te willen gaan voor waar ze het meeste energie uit haalt (niet voor uiterlijkheden) en de tweede Young Lady door zich weinig aan te trekken van de nieuwe preutsheid omtrent het kapitalisme, dat met een ontwaakt oog voor de kwetsbaarheid van onze planeet ineens soberheid en zelfbeheersing predikt.

Wanneer dit soort vrouwen met lef en een ferm richtingsgevoel vaker komen bovendrijven, en dat is precies het doel van de Academy, zijn er algauw geen vrouwenquota meer nodig of zullen ze weldra als achterhaald te boek staan.

Op de dag dat het zover is, laat ik de kurk van een feestelijke fles champagne knallen!