Elske Doets jurylid Ribbius Peletier-penning

Elske Doets jurylid Ribbius Peletier-penning

Ribbius Peletier-penning wordt opnieuw uitgereikt: ‘Het is helaas nog nodig’

NOORD-HOLLAND – Ook dit jaar wordt de provinciale Ribbius Peletier-penning uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Vorig jaar ontving het Purmerendse raadslid Manja van der Weit de prijs voor haar initiatief VIPPs. 

De provincie Noord-Holland reikt de Ribbius Peletier-penning – vernoemd naar de eerste vrouwelijke gedeputeerde in Noord-Holland Mr. A.E. (Liesbeth) Ribbius Peletier (1946) – gedurende vijf jaar lang uit aan vrouwen die zich inzetten voor de positie van vrouwen in de politiek. Dit jaar wordt de derde penning uitgereikt.

Evenredige vertegenwoordiging 

Volgens jurylid Elske Doets, directeur van het Heerhugowaardse Doets Reizen en ‘Zakenvrouw van het jaar 2017’, is deze penning helaas nog steeds nodig. “Vrouwen zijn jaar op jaar ondervertegenwoordigd in de politiek. Het is natuurlijk belangrijk dat ook vrouwen naar evenredigheid worden vertegenwoordigd. Vandaar dat de penning er destijds is gekomen.”

Volgens Doets hebben vrouwen meer gevoel voor maatschappelijke onderwerpen, zoals klimaat, ongelijkheid en vergrijzing. Terwijl mannen willen gloriëren met economie en mobiliteit. “Als je kijkt naar het wereldtoneel, naar bijvoorbeeld Ardern van Nieuw Zeeland en Merkel van Duitsland, dat zie je dat zij in deze coronacrisis een bepaalde vorm van daadkracht hebben met veel empathie, waardoor zij eigenlijk een beter beleid hebben en er beter voorstaan.”

Maar vrouwen hebben volgens Doets niet zo snel de neiging om de politiek in te gaan. Zij hebben volgens haar vaak dat extra duwtje in de rug nodig. Andere vrouwen die nieuwkomers stimuleren om politiek actief te worden, zijn volgens Doets daarom van groot belang. 

Een van die vrouwen die een stimulerende werking heeft op andere vrouwen, is het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit. Zij ontving vorig jaar de Ribbius Peletier-penning voor haar initiatief ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ (VIPPs).

Bekijk hier het interview met NH

Veel koudwatervrees

Een politiek neutraal initiatief waarmee zij door middel van lezingen, trainingen en het organiseren van speeddates met politici van verschillende fracties, vrouwen kennis laat nemen van de politiek en met hen onderzoekt welke politieke partij het beste bij hen past. Hierbij zijn volgens Van der Weit ook rolmodellen ontzettend belangrijk. “Dan kunnen zij denken: hé dit zou voor mij misschien ook wel een carrière kunnen zijn.”

Van der Weit merkt dat er bij vrouwen veel koudwatervrees is. “Zij denken van tevoren alles te moeten weten, dat schrikt af.” Ook merkt zij dat de kritieken die via sociale media op politici afkomen een afschrikwekkend effect hebben.

“Ik heb wel het idee dat vrouwen hier gevoeliger voor zijn dan mannen.” Ook zijn vrouwen volgens Van der Weit meer bezig met wat de omgeving er allemaal van vindt. “Ik vond het destijds ook best eng om publiekelijk kleur te bekennen.”

Bron: NH