‘Eerst dacht ik: waarom zou ik meedoen aan iets wat alleen voor vrouwen is?’

‘Eerst dacht ik: waarom zou ik meedoen aan iets wat alleen voor vrouwen is?’

Fenne van Putten (rechts op de foto) is eerstejaars engineering en wil uiteindelijk minister van Defensie worden. ‘Waarom eigenlijk niet? Ik had al meer ervaring met de organisatie dan de minister voordat ze begon.’

‘Ik deed dit jaar mee aan de Young Lady Business Academy, een ondernemersweek georganiseerd door zakenvrouw Elske Doets. Toen ik er voor het eerst een bericht over kreeg in de schoolmail dacht ik in eerste instantie: waarom zou ik meedoen aan iets wat alleen voor vrouwen is? Ik speel rugby en ben niet echt een feminist. Ik vroeg me af of het wel wat voor mij was, maar toch leek het me ook wel interessant. Ik deed mee en moest pitchen wat ik wilde worden. Het werd minister van Defensie.

‘Tijdens mijn vorige opleiding heb ik stage gelopen bij Defensie. Met mijn stagebegeleiders had ik het er een keer over hoe het toch kon dat de minister van Defensie helemaal geen ervaring had met de organisatie. Ank Bijleveld was destijds minister en zij maakte zo veel fouten. De oude garde bij Defensie hoor je dan meteen weer zeggen dat vrouwen niks kunnen en niet de leiding moeten hebben. Ik vind dit niet terecht, het ligt volgens mij meer aan de onervarenheid. Tegen mijn stagebegeleider zei ik voor de grap dat ik dan maar minister zou moeten worden. ‘Moet je gewoon doen’, zei ze. Dat kan natuurlijk niet dacht ik in eerste instantie. Maar waarom eigenlijk niet? Ik had al meer ervaring met de organisatie dan de minister voordat ze begon. Ik ben dus een plan gaan maken.

‘Ik ga eerst twee jaar engineering studeren en daarna twee jaar technische bedrijfskunde. Vervolgens wil ik officier van de technische dienst worden bij de landmacht. Vanuit die functie is het de bedoeling dat ik naar een hogere rang groei, en uiteindelijk de leiding krijg over de hele technische sector van Defensie. Ik wil connecties maken met de marechaussee, de marine en de luchtmacht, en terwijl ik doorgroei wil ik me aanmelden bij een politieke partij. Zodra ik op missie ben gegaan, projecten heb opgestart en een groot netwerk heb opgebouwd, weet ik dat ik mensen achter mij zal hebben die vertrouwen in me hebben. Met die ervaring, kennis en het netwerk kan ik de verantwoordelijkheid aan voor die enorme organisatie.

‘Wat voor minister ik uiteindelijk wil worden? We moeten wel met de stroom meegaan, dus ik zou wel een duurzame minister willen zijn. Tot nu toe is duurzaamheid wel een lastig onderwerp bij Defensie. Door verouderd materiaal dat niet wordt vervangen omdat er geen geld is, is er best veel CO2-uitstoot. Als dit de komende jaren ook niet gebeurt dan moet ik dat maar gaan regelen. Ik wil ook meer vrouwen in de organisatie want die denken anders dan mannen. We weten allemaal dat vrouwen minder spiermassa hebben, maar de kennis van vrouwen is wel nodig binnen de organisatie. Meer diversiteit zou goed zijn, met een juiste balans staan we sterker.

‘Eigenlijk zou ik vorig jaar al intreden bij Defensie, maar door een fout in mijn dossier ging dit niet door. Ik heb in 2016 een ongeluk gehad waardoor ik voor vijf jaar ben afgekeurd, maar in het dossier stond dat dit in 2019 was. Ook ben ik vanwege een heel lullig ongeluk met rugby in 2020 voor een jaar afgekeurd. In de laatste minuut van een rugbywedstrijd maakte iemand een verboden tackle op mij. Daardoor viel ik hard op mijn achterhoofd en ben ik een tijd buiten bewustzijn geweest. Ik hield er een taalgebrek aan over en had veel moeite met bewegen. Ik heb heel lang moeten revalideren en af en toe heb ik er nog steeds wel last van. Soms heb ik meer rust nodig omdat ik hoofdpijn heb, of ik zeg ‘popsneeuw’ als ik ‘sneeuwpop’ bedoel. Maar dat is niet zo erg en ook wel grappig. Ik ben hartstikke dankbaar dat ik weer gewoon functioneer, want ik had ook in een rolstoel kunnen belanden.

‘Dat ik afgekeurd werd vond ik alleen echt heel jammer, ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik het hoorde. Maar als ik er nu naar kijk is het misschien ook wel goed dat ik eerst ga studeren. Ik heb hierdoor extra goed kunnen nadenken over mijn toekomst en met mijn pitch heb ik de finale gewonnen van de Young Lady Business Academy. Van de honderdtwintig deelnemers hoorde ik uiteindelijk bij de dertien winnaars. De prijs is een test waarbij mijn talenten worden onderzocht, zowel neurologisch als via mijn DNA. Het resultaat zal in een persoonlijk gesprek toegelicht worden. Zo kom ik te weten welke eigenschappen ik van mijn ouders heb en welke ik zelf heb ontwikkeld. Ik leer hierdoor meer over mezelf: wat ik kan, wie ik ben, en of ik misschien onbewuste eigenschappen heb die ik nog verder kan ontwikkelen. Hopelijk helpt het om mijn doel te bereiken.

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Fenne van Putten

Bron: Profielen