Deelneemster YLBA in Tubantia

Deelneemster YLBA in Tubantia

Agelose Hinke (12) timmert aan de weg met haar eigen kleding- en sieradenwebshop: ‘Soms vind ik het moeilijk in mezelf te geloven’

Ze is met stip de jongste ondernemer van Noordoost-Twente. Hinke Scholten Linde uit Agelo mag dan misschien pas 12 jaar oud zijn, ze weet exact waar ze over vijf jaar wil staan. Ze runt een eigen kleding- en sieradenwebshop en deed onlangs mee aan de Young Lady Business Academy. „Het enige wat ik wilde voor mijn verjaardag was een KvK-nummer.”

Na de zomervakantie zet ze voet naar de middelbare school. Het wordt het Canisius in Tubbergen. Weer een nieuwe stap in haar nog zo jonge leven. Wat ze daarna wil gaan doen? Hinke lacht. „Een fashionopleiding”, klinkt het. Natuurlijk. Ze is gek van kleding en sieraden. Door Vinted – een platform voor tweedehands kleding – kwam ze erachter dat het verkoopgedeelte haar goed ligt. Dat smaakte voor de jonge Agelose naar meer. Ze bouwde daarna eigenhandig een webshop, kocht kleding in en opende een Instagramaccount. Fashion by Hinke was geboren. 

Elske Doets 

Het gesprek heeft plaats bij Erve Broam, de vakantieboerderij van haar ouders. Het ondernemerschap heeft ze  niet van een vreemde. „Toch bemoei ik me nauwelijks met haar webshop”, vertelt moeder Kristel. „Alleen met het betalingssysteem en de domeinnaam heb ik even meegekeken. Soms sta ik er versteld van hoeveel Hinke zelf al weet.” Het is kenmerkend voor haar ondernemende dochter. Doortastend, gedreven en niet bang om haar stem te laten horen. Dat bewees ze ook tijdens haar deelname aan de Young Lady Business Academy, een initiatief van Elske Doets, zakenvrouw van 2017. De Academy helpt jonge vrouwen van 15 tot en met 24 jaar meer zelfvertrouwen op te bouwen en scherpe keuzes te maken. 

Ik blijf mijn eigen weg volgen, dat is een van de dingen die ik heb geleerd

Hinke Scholten Linde

Het gouden boekje

„Eigenlijk was ik dus nog te jong om mee te doen”, zegt Hinke over haar leeftijd. „Dus stuurde ik Elske een mail met de vraag of ik, hoewel ik 12 ben, alsnog mocht deelnemen. Na een motivatiebrief en een pitch werd ik toegelaten.” Gezien haar leeftijd vond de organisatie het niet zo verstandig dat Hinke voor een week alleen naar Rotterdam zou komen. Ze mocht de presentaties van grote namen als Heineken en Dopper wel online bijwonen. Maar dat leek de jonge ondernemer niks. „Werd ik toegelaten, mocht ik er nog niet fysiek bij zijn.” Met haar moeder en oma die haar bij de tram afzetten, veroverde ze alsnog een plekje in de zaal. Een week lang volgde ze verschillende masterclasses. Alle tips en wijze lessen werden neergepend in haar ‘gouden boekje’.

Eigen weg volgen

Hoewel Hinke pas vorig jaar is gestart met haar webshop, heeft ze al een hele strategie uitgestippeld. Over een paar jaar moeten haar kleding en sieraden in winkels in Enschede, Groningen, Utrecht en Amsterdam hangen. En het zou mooi zijn als haar zus straks in een Mini Cooper rijdt, want dan kan ze lekker rondscheuren met haar reclame op de zijkant. „Toch vind ik het soms wel moeilijk om in mezelf te blijven geloven”, zegt Hinke. „Dat komt ook omdat sommige mensen om mij heen weleens zeggen dat ik het allemaal niet ga redden. Maar ik blijf mijn eigen weg volgen, dat is een van de dingen die ik heb geleerd.”

Bron: Tubantia