Deelneemster YLBA Annelijn Rüsing succesvol bij GroenLinks

Deelneemster YLBA Annelijn Rüsing succesvol bij GroenLinks

FEMKE MOLENAAR IN GESPREK MET ANNELIJN RÜSING

Tekst: Femke Molenaar
Bron: GroenLinks

Foto credits: GroenLinks

De komende weken stellen we onze kandidaten aan jullie voor. Vandaag is het de beurt aan Annelijn Rüsing! Annelijn is 25 jaar en al 10 jaar actief in bestuurlijke functies die allemaal in verbinding staan met jongeren. De laatste jaren heeft ze zich in Leeuwarden ook ingezet bij het IBOS (Integraal Bestuurlijk Overlegorgaan Studentenverenigingen) en een aantal jaar als voorzitter van DWARS Fryslân. Annelijn staat op nummer 11.

WIE IS ANNELIJN?

Een aantal jaar geleden spraken we elkaar al eens tijdens een DWARS-bijeenkomst. Annelijn was toen net 3 maanden vanuit het zuidelijke Roermond naar Leeuwarden gekomen om hier de studie Kust- en zeemanagement aan het Van Hall te volgen. Dit deed ze als vervolgstudie op haar Mbo-opleiding Watermanagement. De keuze voor deze vervolgstudie en daarmee de stad Leeuwarden werd mede ingegeven doordat binnen de opleiding aan het Van Hall ook een politieke richting is. Daarmee was voor Annelijn de keuze makkelijk.

Annelijn komt namelijk uit een politiek gestemd gezin van vijf generaties PvdA’ers. Ze vertelt hoe ze thuis de waarde en normen heeft meegekregen om je medemens te helpen. Door dit voorbeeld te volgen, reisde Annelijn op haar 16de alleen naar India om zich voor 3 maanden maatschappelijk in te zetten. Dat Annelijn zelf koos voor GroenLinks in plaats van de PvdA was gelukkig prima. “Natuur en het buitenleven hebben altijd een centrale rol ingenomen in mijn leven! Dus dat ik zou kiezen voor GroenLinks was voor mij duidelijk. Van kinds af aan voel ik mij op mijn best buiten in de natuur. Ik zit al vanaf mijn 4de op scouting. Dus toen ik naar Leeuwarden kwam heb ik me niet alleen bij de Christelijke scoutinggroep Burmania aangesloten, maar ook bij de Friese afdeling van Dwars.

Inmiddels is Annelijn met haar 25 lentes al 10 jaar bestuurlijk actief. Ze begon met medezeggenschap op de middelbare school en heeft zich in die jaren ontwikkeld in verschillende regionale, nationale en Europese functies die allemaal in verbinding staan met jongeren. De laatste jaren heeft ze zich in Leeuwarden ook ingezet bij het IBOS en een aantal jaar als voorzitter van de DWARS Fryslân. Dit doet ze naast haar werk op de klantenservice. Over 2 weken start ze als debiteurenbeheerder bij Aegon. Niet in haar vakgebied, maar Annelijn pakt alle dingen aan en in de Coronatijd was de keuze minder. “Het brengt brood op de plank”, stelt ze.

Na haar studie besloot ze zich in te schrijven voor The Young Lady Business Academy. Hier kreeg ze een week lang masterclasses onder leiding van Elske Doets (zakenvrouw van het jaar 2017). Er waren verschillende masterclasses; over leiderschap, ondernemen, zaken doen en geloven in jezelf. Bij dit non-profit initiatief worden jonge vrouwen van 15 tot 24 jaar van alle schoolniveaus geholpen om tot scherpe keuzes en tot meer zelfvertrouwen te komen. Uit je comfort zone en lef ontwikkelen om gelukkig te zijn.

Tijdens de vele masterclasses en bestuurlijke ervaring ontdekte Annelijn dat ze zich graag actief inzet om wat te veranderen en mensen te helpen en het gaf haar de drive om nu naast haar werk allerlei cursussen te gaan doen. Zo rondde ze een opleiding life coaching af en is ze nu bezig met Frans voor gevorderden. Sinds december is ze ook gestart met een studie politicologie via thuisstudies. “Dat doe ik omdat ik altijd de kennis die ik niet heb, wil verkrijgen om mensen beter te begrijpen en te ondersteunen.” Het leven is een leerloopbaan, zoals Annelijn het zelf verwoordt.

WAAROM WILDE JE HOOG OP DE LIJST EN HOE GA JIJ HET VERSCHIL MAKEN?

Door de trainingen van The Young Lady Business Academy merkte ik dat ik echt de drive heb om me in te zetten om de wereld te veranderen vanuit mijn sociale en groene hart en daarom solliciteerde ik. Ondanks dat dit pas de eerste keer is dat ik mee doe met de verkiezingen wil ik me voor de volle 100% inzetten in de aankomende periode, in welke rol dan ook, samen met elkaar. Ik heb er zin in!” In deze campagne heeft Annelijn zich aangemeld als activiteiten coördinator in het campagneteam.

Daarnaast gaat ze zich ook stevig inzetten om de positieve focus en aandacht op studenten te krijgen. Ze benadrukt dat Leeuwarden door de focus op studenten veel levendigheid krijgt. “Regelmatig hoor je negatieve dingen over studenten zoals overlast, maar studenten helpen mee aan het beeld van een bruisende, gezellige, inclusieve gemeente.”  

Ik ben blij met de positieve energie, visie en contacten van Annelijn en hoop op veel mooie activiteiten en betrokkenheid uit de studentenwereld!