Title Image

Blog: Is #YLBA na 6 jaar nog nodig? – ABSOLUUT!

Hoewel ik vaak complimenten krijg voor de bijna 600 jonge vrouwen die we met YLBA inmiddels op weg hebben geholpen bij het uitkomen voor hun ambitie, het tonen van lef en het veroveren van sleutelposities in de samenleving, proef ik de laatste tijd ook een ondertoon van ‘is het nog nodig?’, ‘Hebben we gender equality zo langzamerhand niet al bereikt?’ En ‘Is het eigenlijk wel inclusief een opleiding/ervaring aan te bieden die exclusief op jonge vrouwen is gericht?’

Bij die laatste vraag past wat mij betreft maar een antwoord: ‘Absoluut!’ Want: qua ‘eindposities’ mag de man/vrouw-verhouding dan stukje bij beetje eerlijker worden, wat betreft ‘beginposities’ gaapt er nog een enorm gat. Terwijl jongens in hun puberteit bijna zonder uitzondering worden aangemoedigd groots te dromen, hard te werken en daarbij veelal te horen krijgen dat ‘niets onmogelijk is’, worden meisjes – vaak uit liefde, ook dat nog – keer op keer geremd. Nog elk jaar horen we van onze studenten dat leraren, ouders, vrienden en andere mensen in hun omgeving de nadruk leggen op ‘wil je echt zó hard werken?’, ‘zet je niet te hoog in?’ en ‘weet je wel zeker dat je dat aankan?’. Resultaat is dat veel studenten op de YLBA pas voor het eerst hun echte carrièredroom durven uit te spreken – Dat alleen al is genoeg reden van bestaan!

Hoe de man-vrouw verhouding in leidinggevende- en topfuncties zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft, maar ook waarom er nog werk aan de winkel is wordt goed geïllustreerd in dit recente artikel in MT/SPROUT. Niet alleen vanwege genoemde cijfers, maar ook het zeer accurate inzicht van hoogleraar Ondernemerschap Janka Stoker en haar visie over ‘de weg ernaartoe‘.

‘1 week YLBA leert je meer dan 10 jaar school’

YLBA’s uiterst leerzame programma vol masterclasses van topvrouwen én mannen inspireert. En voorziet van praktisch toepasbare kennis en skills dankzij de ervaringsverhalen, tips en lessen van de rolmodellen. Maar nog belangrijker dan bovengenoemde is dan ook vooral de positieve, stimulerende LIVE omgeving tijdens de Academy week. Omdat alle deelnemers een grootse droom hebben, zeer leergierig zijn en graag een volgende stap wil zetten, ervaren ze vaak voor het eerst dat ze worden uitgedaagd in plaats van afgeremd. De veilige sfeer zorgt ervoor dat verschillen in leeftijd, achtergrond, opleiding, niveau en ambitie wegvallen. Iedere editie is dat weer prachtig om te zien. – De psychologische component van zelfvertrouwen van de YLBA is zeer belangrijk. En dat al onze studenten gezien en geprikkeld worden, is het niet door elkaar dan wel door de rolmodellen. Mede daarom zeggen veel deelneemsters achteraf dat ze in 1 week YLBA meer geleerd hebben dan in 10 jaar op school.

Ben jij, of ken jij, jonge vrouwen (of zij die zich als zodanig identificeren) tussen de 15 t/m 25 jaar met ambitie, dromen en de drang om een impactvolle carrière na te streven? Meld hen (of jezelf) dan aan voor YLBA. We hebben nog enkele plekken te vergeven voor editie 11 (in de week van 19 – 23 juni as); de deadline voor inschrijven is 30 mei aanstaande.

Dóen!

Tot snel!
Elske Doets
Oprichter YLBA