Vida Asare: ‘Door te vechten ben ik extreem zelfstandig geworden’

Vida Asare: ‘Door te vechten ben ik extreem zelfstandig geworden’

Geboortejaar: 2000
YLBA editie: 5
Droom: president van Ghana worden
Biografie: Opleiding: universitair, Rechten
Nu bezig met: hard studeren en werken
Belangrijke stap door YLBA: ‘Veel meer inzicht in financiën dankzij masterclass over financiële gezondheid. Dat gaat me enorm helpen.’

Pitch Vida

V: Dus jij wilt president van Ghana worden. Wow…
A: Haha! Ik kan jouw reactie heel goed begrijpen. Toch zou ik het niet als droom durven uitspreken als ik dacht dat het onhaalbaar is. Ik vind echt dat het kan.

V: Niets is onhaalbaar, dus ik ben benieuwd naar hoe je de weg er naartoe ziet.  
A: Die weg ken ik nog niet, behalve dat ik nu Rechten studeer en er alles aan doe om bijvoorbeeld een interessante stageplek te bemachtigen. Liefst bij de VN. Bij dergelijke, internationale organisaties heb je de meeste kans om met leiders en hun ondersteuners in contact te komen. Dat wil ik. Met minder neem ik geen genoegen.

V: Stel, morgen ben je president van Ghana. Wat zou je als eerste doen
A: Fatsoenlijke huizen bouwen voor alle Ghanese huishoudens.

V: Daar hoef je kennelijk niet lang over na te denken.
A: Nee. Samen met drie broers en zussen ben ik tot mijn zesde in een klein onderkomen opgegroeid in Ghana. Als je zó dicht op elkaars lip zit, geen privacy hebt, ontstaat er veel negativiteit. En dan zeg ik het nog heel netjes. Daarom zou ik als president onmiddellijk zoveel mogelijk huizen gaan bouwen. Zodat Ghanezen een betere start in hun leven krijgen.     

V: Je klinkt alsof je het liefst gisteren al had willen beginnen met bouwen.
A: Dat is ook zo. Als ik eraan denk hoeveel mensen er nu in onder slechte omstandigheden opgroeien in Ghana is elk moment eigenlijk al te laat.

V: Hoe zie jij Nederland? Richt je al je ambitie op Ghana omdat we het hier al zo goed hebben?
A: Goeie vraag. Er valt in Nederland ook nog veel te verbeteren. Maar hier zijn de structuren zodanig ver ontwikkeld, zo stabiel, dat de kans dat je in je eentje het verschil maakt klein is. Juist omdat het in Ghana chaotischer is, mensen wegens belabberde leefomstandigheden eenvoudiger te manipuleren zijn, is er een grotere kans op snelle verandering; ten kwade en ten goede. Ik hoop natuurlijk een kracht ten goede te zijn.

V: Word je genoeg ondersteund in je ambitie?  
A: Mijn ouders staan nu achter mij. Maar door mijn vastberadenheid mijn eigen weg te gaan, heeft het in het verleden ook vaak geknetterd tussen ons. Toen ik nog op de lagere school zat volgden ze het advies voor VMBO Kader, terwijl ik ertegen vocht en eraan ontsnapt ben. Door eigenwijs te zijn en te vechten ben ik extreem zelfstandig geworden. En leg ik de lat nu hoog voor mezelf.

V: Hoe hoog? Er zijn Young Ladies die zich schamen voor een rapportcijfer 7. 
A: Daar zit ik dicht tegenaan. Alles minder dan een 8 ervaar ik als een nederlaag.

V: Leg je jezelf teveel druk op?
A: Nee, dat ook weer niet. Ik kan met die druk omgaan. Onderaan de streep werkt het voor mij om flinke druk te ervaren.   

V: Tijdens de YLBA vond je de financiële masterclass voor jou het meest waardevol. Waarom?
A: Omdat ik tot dan toe naïef was en dacht in ‘inkomsten’ en ‘uitgaven’, terwijl je ook in ‘apart leggen’ en ‘herinvesteren’ moet denken. En in het verbreden van je inkomstenbronnen, zodat je minder kwetsbaar bent. Maar er is nog een reden waarom ik die masterclass ontzettend boeiend vond.

V: Nou?
A: Een presidentscampagne kost geld. Die moet ik straks wel kunnen financieren!

Interview aanvragen:
Neem contact op met Elske Doets
Email: e.doets@ylba.nl
Mobiel 06 24811615