Isabella Hoppe: ‘Iedereen was heel enthousiast’

Isabella Hoppe: ‘Iedereen was heel enthousiast’

Geboortejaar: 2000
YLBA editie: 5
Droom: Jonge mensen helpen zichzelf te presenteren en zo hun ambitie dichterbij te brengen.
Biografie: Naam: Isabella Hoppe
Geboren: 2000
Opleiding: universitair, Artificial Intelligence
Nu bezig met: het bouwen aan haar bedrijf Power of Poise
Belangrijke stap door YLBA: ‘Durven ambities uit te spreken, ook al denk je in je achterhoofd: kan ik dat?’

Pitch van Isabella Hoppe

V: Wat heeft jou getrokken naar het onderwerp kunstmatige intelligentie, ofwel AI?
A: Mijn interesse gaat niet zozeer uit naar AI zelf, maar naar de invloed die AI in de toekomst zal krijgen.

V: Aan welke invloed denk je dan?
A: Om te beginnen zal elke werknemer steeds meer en meer gewaardeerd gaan worden naar de tech skills waar hij of zij over beschikt. In dat licht is een studie AI sowieso interessant. Maar er is een andere invloed die nog belangrijker is, en dat is dat AI groeiende invloed gaat krijgen op bijvoorbeeld personeelsbeleid. Met andere woorden: AI gaat beïnvloeden of zelfs bepalen wie een bepaalde baan krijgt. 

V: Vind je dat een goede ontwikkeling?
A: Ik zie het vooral als een onafwendbare ontwikkeling. Als je met AI verregaand kunt uitsluiten dat je iemand aanneemt die niet voldoet, kortom, teleurstellingen kunt voorkomen, zal bijna elk bedrijf AI daarvoor gaan gebruiken.

V: Met jouw bedrijf sorteer je al voor op die toekomst, klopt dat?
A: Ik adviseer jonge mensen om in aanmerking te komen voor de opleiding, stage, beurs of baan waar ze van dromen. En meer dan dat: uiteindelijk wil ik natuurlijk dat ze die opleiding, stage, beurs of baan mede dankzij mij ook echt bemachtigen. AI speelt daar nu al een aanzienlijke rol in. Zo adviseer ik cliënten bepaalde ‘buzzwords’ of, liever nog, synoniemen van ‘buzzwords’ te gebruiken. Daarna adviseer ik op verzoek eveneens bij het schrijven van een motivatiebrief schrijven of een CV. Ook daarbij zijn ‘buzzwords’ nog steeds belangrijk.

Podcastserie KLIMMEN ZONDER QUOTUM

V: En als je dankzij jou inderdaad in beeld bent, wat dan?
A: Normaal gesproken word een cliënt dan uitgenodigd en volgt het fysieke gedeelte van het traject. Ook daarbij kan ik helpen. Door suggesties te doen voor je persoonlijke presentatie en ‘branding’.

V: Jij weet dus precies, begrijp ik, hoe je jezelf moet ‘framen’ om ergens binnen te komen?
A: Laat ik zeggen dat ik mijn sociale intelligentie en kennis van AI combineer. En dat ik daar mensen mee vooruit help. Let wel, ik help je om wie je bent te presenteren. Juist niet om een ander persoon van je te maken. Toneelspel is tijdverlies voor kandidaat en organisatie.  

V: Enig idee waarom je sociaal intelligent bent en goed kunt ‘framen’?
A: Vanaf jonge leeftijd ben ik al bezig met speechen, landelijke debatwedstrijden, lobbyen en campagnevoeren en dergelijke. Aan die frame- en communicatieskills bouw ik dus al een tijdje. Ooit ben ik in een collegezaal terechtgekomen waar ik op het laatste moment werd aangewezen om een bepaald evenement aan te kondigen. Ik ging voor die zaal staan, hield in anderhalve minuut mijn verhaal en iedereen was na afloop heel enthousiast. Kennelijk had ik de juiste dingen benadrukt. Rond dat talent wil ik nu mijn bedrijf, Power of Poise, opbouwen.

V: Ben je zelf de perfecte kandidaat?
A: Niemand is de perfecte kandidaat. Ik zeker niet. Ik twijfel natuurlijk ook wel eens aan mijzelf, maar door deze twijfels te erkennen en toch in mijn presentatie mijn beste beentje voor te zetten kun je heel ver komen.

V: En ondertussen help je jonge mensen om ook verder te komen? Te gaan voor hun droom?
A: Ja. Door ze een sterk verhaal over zichzelf te laten vertellen krijgen ze meer zelfvertrouwen en verbetert hun uitstraling en presentatie. Hierdoor komt de angst veel meer op de achtergrond te staan en kunnen ze  echt knallen. 

Interview aanvragen:
Neem contact op met Elske Doets
Email: e.doets@ylba.nl
Mobiel 06 24811615