Hievda Elgersma: ‘Constante motivatie om ongelijkheid te bestrijden’.

Hievda Elgersma: ‘Constante motivatie om ongelijkheid te bestrijden’.

Geboortejaar: 1997
YLBA editie: 9
Droom: Zo snel mogelijk een wereld creëren waarin iedereen veilig kan leven en ieders vrijheid beschermd wordt door basale mensenrechten.
Biografie: Naam: Hievda Elgersma
Opleiding: Bachelor of Business Administration
Belangrijke stap door YLBA: ‘Niet wachten met het uitspreken van je ambitie tot je alles zeker weet of onder controle hebt. Durven je gevoel te laten spreken!’

V: Jij dacht: laat mijn droom iets zijn dat dichtbij huis is en makkelijk te realiseren.
A: Haha. Nee… Ik vind simpelweg dat iedereen op deze planeet recht heeft op veiligheid en vrijheid. En dat we dat als mensheid in 2022 eigenlijk allang geregeld zouden moeten hebben. 

V: Hoe zou het komen dat de wereld nog lang niet zo ver is?
A: Als je kijkt naar wat we in technologisch opzicht wél allemaal al voor elkaar hebben gekregen, verbaast het me dat we moreel nog zo weinig zijn opgeschoten. Wat ik weet, of meen te weten, is dat je zo snel mogelijk een begin moet maken met mensen de handvaten te geven voor zichzelf op te komen. Zolang er regeringen bestaan die denken de rechten van minderheden te kunnen negeren, en eveneens denken daarbij geweld te kunnen gebruiken, zal de ongelijkheid in de wereld niet afnemen.  

V: Mensen moeten ‘empowered’ worden om weerstand te bieden?
A: Precies. Als het risico op onrust of opstand maar groot genoeg is, ontstaat er een kans dat machthebbers andere afwegingen gaan maken. En wel drie keer nadenken voor ze van het onderdrukken en discrimineren van minderheden of bepaalde genders beleid gaan maken.

V: Wat is je eigen rol om die van ongelijkheid gevrijwaarde wereld dichterbij te brengen?  
A: Dat weet ik nog niet exact. Op de Academy is een van de motto’s dream big!. Daar wordt het gestimuleerd om je ambitie naar buiten te treden, dus verstop ik mijn droom niet vanwege het feit dat ik nog niet alle antwoorden heb. Dat laatste is trouwens ook niet nodig.

V: Hoezo niet?
A: Een organisatie als de Verenigde Naties heeft een schat aan kennis en ervaring in het verbeteren van mensenrechten en leefomstandigheden. Omdat ze bijna overal ter wereld toegang hebben en een force for the good proberen te zijn, hoop ik daar ooit een belangrijke functie te kunnen vervullen. En mijn steentje bij te dragen aan hun kennis en ervaring.

V: Ook voor het bedrijfsleven zie jij een belangrijke rol weggelegd op weg naar een rechtvaardiger wereld.
A: Vooral grote bedrijven hebben de mogelijkheid om een impactvolle voorbeeldfunctie te vervullen. Om elke medewerker de tools te geven zichzelf te ontwikkelen en van inclusiviteit meer te maken dan alleen maar een mooie term, dat wil zeggen: het écht op de werkvloer in de praktijk te brengen. Daar wil ik graag aan meehelpen, bijvoorbeeld als consultant. Een bedrijf als Good Hotel vind ik enorm inspirerend.

V: Wat is voor jou de trigger om het welzijn van de gehele mensheid zozeer voorop te stellen?
A: Ik heb zelf een biculturele achtergrond. Mijn moeder is Koerdisch. Een aanzienlijk deel van haar leven is getekend door de bittere strijd met Turkije. Als ik kijk naar haar wonden, naar de eeuwenlange strijd die in die regio al heerst en de manier waarop het ook nu nog steeds levens kapotmaakt, dan is mijn conclusie dat de wereld niet betekenisvol vooruitkomt als de een veiliger is en meer mensenrechten heeft dan de ander. Vandaar mijn constante motivatie om ongelijkheid te bestrijden. Iedereen de kans te geven te ontdekken hoe voor zichzelf op te komen. Hopelijk breekt er dan snel een tijd aan waarin we niet meer in ‘winnaars’ en ‘verliezers’ denken.

V: Het klinkt allemaal vrij logisch, hè.
A: Dat is dan al mooi meegenomen.

V: Waarom ga jij straks die belangrijke baan bij de VN inderdaad krijgen?
A: Omdat ik de pijn van een verscheurd familieverleden van dichtbij ken, ben ik in ieder geval super gemotiveerd om te voorkomen dat er nieuwe conflicten en onderdrukkende regeringen in de wereld ontstaan. Misschien nog net iets meer dan anderen.    

Update: Hievda won op 28 december 2022 de hoofdprijs tijdens de YLBA finale van editie 9 & 10.

Lees hier het persbericht.