Hajar Essanoussi: ‘Ik wil iets goeds achterlaten’

Hajar Essanoussi: ‘Ik wil iets goeds achterlaten’

Geboortejaar: 2001
YLBA editie: 5
Droom: Iedereen in staat stellen iets van hun leven te maken
Biografie: Opleiding: HAVO
Nu bezig met: het uitbouwen van haar twee bedrijven, Essa Talks en Essa Media
Belangrijke stap door YLBA: ‘Zien hoeveel inspirerende jonge vrouwen er zijn. Dat je niet alleen staat!’

V: Op je achttiende had je al twee bedrijven. Waar haal je de energie vandaan om je zo jong al helemaal op werk te storten?
A: Goeie vraag! Als ik erover nadenk waarom ik zo actief ben, waar ik die energie vandaan haal, heeft dat vooral te maken met ervaringen van heel vroeger, toen ik nog op school zat. Ik was pas acht jaar, zoiets.

V: Wat deed jij zo jong op school wat jou nu zoveel inspiratie geeft?
A: Als ik twee klasgenoten ruzie zag maken of ik zag iets gebeuren wat ik onrechtvaardig vond, ging ik op de betrokken personen inpraten. Net zo lang tot ik ze er van overtuigd had om geen ruzie meer te maken. Het klinkt heel kinderachtig, maar ik heb een enorme drang om mijn gelijk te halen: niet voor mezelf, maar om een slechte situatie te beëindigen en nieuw perspectief te bieden. Kortom, door mijn stem te laten horen, maakte ik het verschil.

V: Dat verschil maken gaf en geeft je kracht?
A: Absoluut. En het resultaat is hopelijk dat een situatie zich ten goede keert. En dat ik aan het einde van mijn leven kan zeggen dat ik een goede invloed heb gehad.

V: Einde van je leven? Dat klinkt heftig, zeker als je nog geen twintig bent.
A: Het klinkt misschien heftig, maar gaat mij erom dat ik een wereld achterlaat die beter is dan toen ik hem aantrof. En dat ik daar op een positieve manier aan heb bijgedragen. Dat is, uiteindelijk, wat me elke dag weer motiveert om er vol voor te gaan.

V: Op welk specifiek terrein wil je het verschil maken?
A: Wat ik doe is vrij breed: ik wil andere mensen helpen iets van hun leven te maken. In mijn geval door lezingen te geven en mensen de juiste gereedschappen aan te reiken om te slagen bij wat ze voor ogen staat, dat wil zeggen: de juiste mindset daarvoor aan te leren. Zoals een doel formuleren. Zelfvertrouwen ontwikkelen. En vervolgens de juiste actie ondernemen.   

V: Begrijp ik goed dat je mensen eigenlijk wilt meekrijgen in hoe je zelf denkt? In hoe je zelf de kracht hebt gevonden om te ondernemen en jezelf te laten zien?
A: Inderdaad. Daar komt het in de kern op neer. En hóe mensen iets van hun leven maken is helemaal aan hen. Ik wil slechts het vlammetje zijn dat hen ‘aansteekt’.  

V: Waarom ben je, behalve energiek, ook succesvol?   
A: Als ik mag gokken: omdat ik doe wat ik als klein meisje ook al deed en waarmee ik, volgens mij, toen ook al onderscheidend was. 

V: Met jouw bedrijven richt je jezelf op een specifieke doelgroep. Welke doelgroep? 
A: Ik werk in principe voor iedereen, maar het klopt: ik richt me op vrouwen, en dan vooral op jonge vrouwen. Omdat die én de meeste weerstand en onzekerheid moeten overwinnen om zichzelf te laten zien, hun talent te mogen laten groeien, én het meeste verschil kunnen maken door eindelijk wél op die invloedrijke plekken te komen in politiek en bedrijfsleven waar ze nu nog ondervertegenwoordigd zijn.

V: Waarom vind je het belangrijk dat vrouwen meer invloed krijgen?
A: Meer invloed voor vrouwen is een eindresultaat. Het gaat me allereerst om het principe van gelijkheid. Om gelijke kansen voor iedereen, ook voor vrouwen. Ik wens dat iedereen evenveel kans heeft om geïnspireerd te raken: dat als je om je heen kijkt, of je nu jongen of meisje bent of wat dan ook, evenveel kans hebt mensen te zien die in staat zijn jóu te zien.  

V: En jij wilt dat inspirerende rolmodel zijn voor jonge vrouwen?     
A: Ja. En misschien wil ik dat wel zo graag omdat ik zo’n rolmodel zelf niet heb gehad.

Interview aanvragen:
Neem contact op met Elske Doets
Email: e.doets@ylba.nl
Mobiel 06 24811615