Title Image

Elske Doets: ‘Diep gelukkig met Elfde YLBA’

De elfde Young Lady Business Academy (YLBA) heeft – nóg meer dan vorige edities – laten zien hoe betekenisvol de Academy kan zijn. Zeker als we afgaan op de reacties van de deelnemers. Waren we heel lang blij als studenten na afloop zeiden dat ze in een week YLBA ‘meer leren dan in zes jaar middelbare school’ of eindelijk durven de stap te maken om ‘een eigen bedrijf te beginnen’, nu wezen de reacties erop dat YLBA-deelnemers ook op puur persoonlijk vlak enorm veel winst boeken. ‘Door YLBA krijg ik weer zuurstof,’ was een opvallende reactie. Of: ‘Ik heb eindelijk mijn rode draad weer teruggevonden.’ Of: ‘Nog nooit heb ik me zó gezien gevoeld!’ 

Deze commentaren wijzen erop dat de YLBA, gelukkig maar, niet alleen een business event is waar jonge, ambitieuze vrouwen een geweldige opstap kunnen maken om hun carrièredoelen te verwezenlijken, maar ook een helende samenkomst van jonge, talentvolle vrouwen. Vrouwen die meestal dóór hun talent, dóór hun wilskracht en dóór hun vermogen te zien wat de toekomst nodig heeft, niet altijd begrepen en verwelkomd worden. Niet verwelkomd in de buitenwereld, maar ook niet aan het thuisfront, waar ouders de grootste moeite blijken te hebben met dochters die karaktervol zijn en zich door niets laten tegenhouden.

Als oprichter van de YLBA ben ik enorm verheugd over de richting die de Academy, mede onder invloed van de deelnemers, opgaat. Nog steeds bieden we bijzonder hoogwaardige masterclasses van ongelofelijk inspirerende sprekers, die cruciale ervaringskennis overdragen. Maar tot mijn grote vreugde komt daar nu nog iets wezenlijks bij: door de geweldige interactie tussen de deelnemers, hun wederzijdse betrokkenheid en diepe motivatie elkaar te helpen, moedigen de net aangekomen Young Ladies elkaar aan uit hun schulp te kruipen. Dat wil zeggen: ook hun kwetsbare kanten – waarmee hun ambities vaak nauw verbonden zijn – openlijk te tonen! Deze lotsverbondenheid en vertrouwelijke sfeer zorgen ervoor dat de Young Ladies niet alleen in zakelijk opzicht een ‘boost’ krijgen, maar ook op het persoonlijke vlak (‘ik heb jarenlang niet kunnen huilen,’ zei een deelnemer, ‘en bij de YLBA gebeurde het vier keer!’).

De quote waarmee ik afsluit, en die de progressie van de YLBA wat mij betreft het beste uitdrukt, is deze: ‘Ik verwachtte deze week te leren dúrven. Maar ik leerde en begon echt te voelen!’

Het idee met de YLBA niet alleen bij te dragen aan het zakelijke succes van jonge vrouwen, maar hen ook te leren oog in oog te staan met de krasjes en trauma’s die ze hebben opgelopen, waardoor ze de kern van hun ambitie beter begrijpen en durven te vertrouwen, maakt me diep gelukkig. 

Elske Doets

fotografie: Niké Dolman