Meryem Köksal: ‘Ik vecht tegen de lage verwachtingen’.

Meryem Köksal: ‘Ik vecht tegen de lage verwachtingen’.

Geboortejaar: 1998
YLBA editie: 7
Droom: Als topadvocaat aan jonge meiden tonen dat je inzet telt, niet je achtergrond
Biografie: Naam: Meryem Köksal
Opleiding: Rechten (universitair)
Belangrijke stap door YLBA: ‘Dúrven dromen! Omdat je vrouwelijke rolmodellen om je heen ziet die dat ook hebben gedaan. En nu succesvol zijn.’
Weerstand: zowel op school als vanuit de familie steeds de vraag krijgen ‘kun je het wel aan?’

V: Waarom wil jij per se topadvocaat worden?
A: Mijn interesse voor juridische zaken komt uit mijn jeugd, toen ik mijn moeder heb bijgestaan. De reden dat ik nu topadvocaat wil worden, en niet zomaar een advocaat, is dat ik een inspiratiebron wil zijn voor meiden als ikzelf, die continu hebben moeten vechten tegen de lage verwachtingen van hun omgeving, zowel vanuit school als vanuit de eigen familie.

V: Jij wilt het ongelijk bewijzen van degenen die zich hebben afgevraagd of je het wel kan.
A: Dat speelt een rol… Maar veel belangrijker is dat ik over een x-aantal jaar aan meiden met een migratieachtergrond, zoals ik er zelf ooit een was, kan vertellen welke reis ik heb gemaakt om te slagen. Wat ik daarvoor heb moeten doen. En wat er nodig is om in jezelf te blijven geloven. Dat heeft meer waarde dan je tong uitsteken naar mensen die ooit twijfels over mij hadden.

V: Wie hadden er allemaal twijfels over jou?
A: Je kunt beter zeggen: wie niet? Zowel op de lagere als de middelbare school heb ik steeds een lager advies gekregen dan ik op grond van mijn toetsen zou moeten krijgen. Ik heb moeten vechten om op het VWO te komen. Mijn moeder vond dat helemaal niet nodig. Die zegt nog steeds tegen mij: je had nu juf in een crèche kunnen zijn. Zo in de trant van: waarom maak je het jezelf zo moeilijk? 

V: Toch zijn de mensen die eerder niet in je geloofden mogelijk degenen die je nu zo ambitieus hebben gemaakt.
A: Dat is zo. Maar het gaat me dus niet om die personen. Het gaat mij erom dat ik een volgende generatie vrouwen met een migratieachtergrond kan wapenen tegen het soort negatieve reacties waar ikzelf mee te maken heb gekregen. Omdat ik dan zelf het levende bewijs ben dat je jezelf daar niet door hoeft te laten ontmoedigen. Dat maakt toch de meeste indruk.  

V: Tot slot. Jij suggereert dat jonge meiden met een migratieachtergrond moeten zoeken naar rolmodellen. Dat ze schaars zijn. Maar in de media en op internet zijn inmiddels toch best veel vrouwen van kleur die hun succes etaleren?
A: Dat is waar. Maar ik denk dat het verschil tussen iemand op een beeldscherm zien en iemand écht ontmoeten enorm onderschat wordt. Dat vond ik ook zo geweldig aan de Young Lady Business Academy: dat je oog in oog komt te staan met vrouwen die lef hebben getoond en daar de vruchten van aan het plukken zijn. Dat is zó inspirerend! En precies de rol die ik later ook zou willen hebben.